STRAFFES: Romanias innenriksdepartement har suspendert og bøtelagt ambulanseselskapet som fraktet Patrick Ekeng til sykehuset etter at han kollapset på fotballbanen.


 Foto: AFP PHOTO / alexandru dobre
STRAFFES: Romanias innenriksdepartement har suspendert og bøtelagt ambulanseselskapet som fraktet Patrick Ekeng til sykehuset etter at han kollapset på fotballbanen. Foto: AFP PHOTO / alexandru dobreVis mer

Foballspiller døde. Nå straffes ambulanseselskapet som fraktet ham

Suspendert og bøtelagt.

(Dagbladet): Romanias innenriksdepartement har suspendert og bøtelagt ambulanseselskapet som fraktet Patrick Ekeng til sykehuset etter at han kollapset på fotballbanen.

26 år gamle Ekeng døde senere på sykehuset.

Ifølge det rumenske departementet hadde hjertestarteren flate batterier. Også medisinene som ble brukt i forbindelse med gjenopplivning var gått ut på dato.

Selskapet Puls som drifter ambulansen, er utestengt i én måned under etterforskningen. Det har også fått en bot på rundt 50.000 kroner.

I ettertid har det også kommet fram at 26-åringen trolig ikke fikk livreddende førstehjelp i minuttene etter kollapsen.

26-åringens tidligere norske lagkamerat Thorstein Helstad var allerede fredag kritisk til den mangelfulle behandlingen av Ekeng

- Jeg reagerer spesielt sterkt på at han ikke fikk den hjelpen han trengte. Det er forferdelig at han ikke fikk førstehjelp. Det skal ikke skje i 2016. Det er svært kritikkverdig, sier Helstad, som spilte sammen med Ekeng i Le Mans, til Dagbladet.

Ifølge legen Cristian Pandrea ble det ikke gjort noen forsøk på å gjenopplive Ekeng i ambulansebilen på vei til sykehuset. Det skriver den rumenske avisa Agerpres.

Advarsel i 2012 Det får konsekvenser, som Dagbladet skrev i går.

FIFPro og den rumenske spillerforeningen (AFAN) varsler sin sterke bekymring for den mangelfulle førstehjelpsbehandlingen i rumensk fotball.

Spilleforeningen har tidligere krevd mer velutstyrte ambulanser til alle fotballkamper i Romania. I 2012 døde nigerianske Henry Chinonso Ihelewere i en kamp i rumensk fotball etter en liknende episode. 

Da ba AFAN det rumenske fotballforbundet gjøre det obligatorisk for klubbene å ha to fullt utstyrte ambulanser på alle fotballkamper i Romania. Ifølge FIFPro koster det klubbene 400 euro per kamp, eller 3743 kroner, å ha førstehjelpsutstyr tilgjengelig.

Det har ikke skjedd. I stedet har klubbene i de tre øverste divisjonene i Romania fått tillatelse til ha å ambulanse i beredskap med minimalt utstyr. 

- Dødsfallet kunne ha blitt unngått Majoriteten av klubbene i de to øverste divisjonene er satt under administrasjon, og de økonomiske problemene er store i rumensk toppfotball. Den økonomiske sparsommeligheten kan ha kostet Ekeng livet. Det frykter AFAN-president Emilian Hulubei.

- Vi venter på resultatene fra obduksjonen, men det er mulig at Ekeng måtte bøte med livet for at klubbene skulle spare 400 euro. Hvis det er sant, er det veldig trist, sier Hulubei ifølge FIFPro.

- Vi jobber kontinuerlig med å forbedre rettighetene til spillerne. Fotballspillerne i Romania har en lang vei å gå for å bli behandlet slik normale arbeidere skal bli behandlet, mener AFAN-presidenten.

- En forbannelse over oss Dagbladet har vært i kontakt med Dinamo Bucuresti. Via pressekontakten i Dinamo Bucuresti sier klubbens sportsdirektør Ionel Danciulescu til Dagbladet at de er i sjokk.

Dette er ikke første gang storklubben opplever en slik tragedie. I en treningskamp i oktober 2000 døde en annen Dinamo-spiller på banen, rumenske Catalin Haldan.

- Det er som om vi har en forbannelse over oss. Jeg kan ikke tro det. Det er et mareritt for meg, laget og alle supporterne, sier Danciluescu.

- Vi må undersøke om det er noe vi kan gjøre annerledes for å unngå at dette skjer igjen, sier Dinamo-direktøren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.