MED SJEIKENE FOR SINE FØTTER. William Buick er blitt en superstjerne. Etter seieren med Prince Bishop i Dubai World Cup lørdag, er det ingen større i internasjonal galoppsport. Foto: REUTERS
MED SJEIKENE FOR SINE FØTTER. William Buick er blitt en superstjerne. Etter seieren med Prince Bishop i Dubai World Cup lørdag, er det ingen større i internasjonal galoppsport. Foto: REUTERSVis mer

Født i lille Norge. Nå er han størst i verden

Superjockeyen har sjeikene for sine føtter.


(Dagbladet): William Buick (28) fra Eiksmarka i Bærum er den nye superstjernen i internasjonal galoppsport.

Nå har hans liv endret retning igjen. Fra å være en gutt som skulket skolen for å ri galopphester om formiddagene på Øvrevoll. Til å bli en internasjonal toppjockey.

Lørdag ble han superstjerne.

Da han styrte Prince Bishop inn til seier i World Cup, gikk 47 millioner kroner inn på kontoen til kronprinsen av Dubai.

Sjeik Hamdan bin Mohammeds hest med William Buick på ryggen tok bokstavelig talt hjem verdens rikeste galoppløp. Pengene ble i Dubai.

Bortsett fra ti prosent. De havnet på kontoen til superjockeyen som skulket skolen for tolv år siden, satte seg på hesteryggene på Øvrevoll. Og som forlot landet til fordel for England og drømmene sine.

Nå er gutten fra Bærum blitt størst i verden.

Tidenes største premie Dette er tidenes førstepremie i all idrett. Buick fikk selv 4,7 millioner for sine to minutter på hesteryggen.

800 pressefolk på Meydan Racecourse sørget for at William Buick fikk hele verdens oppmerksomhet.

Løpet ble direktesendt til en rekke land.

 England, Japan og USA var blant dem. William Buick er nå en superstjerne i en sport som er blant de største på verdensbasis.

Det betyr at hans private rom stadig krymper.

CNN har allerede produsert «A Day in the Life of William Buick». Forespørslene fra mediene hagler. Men dette takler 26-årige William som forlot skolebenken på Eikeli Videregående som 15-åring for godt.

Med en drøm om å bli verdens beste jockey.

Nå er han der.

En superstjerne må kunne håndtere media og all oppmerksomheten. William Buick gjør det som om han ikke har gjort noe annet.

En del av jobben - Jeg er komfortabel foran kameraene. Dette er en del av jobben min. Og dette er jo heller ikke første gang, sa William Buick til Equus Media etter sitt Dubai-show både i salen og på vinnerpodiet.

Plassen alle galoppentusiaster så gjerne vil besøke var fylt opp med mektige sjeiker.

Men i  hovedrollen var det en liten fyr som vokste opp på Eiksmarka.

I november i fjor landet han verdens best betalte og mest prestisjefulle jockeykontrakt.

Dubais mektigste Han er en av to førstejockeyer for Godolphin, James Doyle er den andre. Det betyr at han er frontfigur for en industri og en virksomhet som er verdensomspennende.

Bak Godolphin står den mektigste mannen i Dubai.

Mohammed bin Rashid Al Maktoum er vise president og statsminister i De forente arabiske emirater.

England, Irland, Frankrike, USA, Dubai og Australia er de viktigste landene for galoppsport. Godolphin er der med hester og ridende menn i stallfargen blått.  Det handler om hestesport, men det handler også om marketing.

STOR POKAL. William Buick løfter en grei pokal over hodet etter seieren med Prince Bishop, som eies av Hamdan bin Mohammed Al Maktoum (t.v.), sønnen til Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Foto: REUTERS
STOR POKAL. William Buick løfter en grei pokal over hodet etter seieren med Prince Bishop, som eies av Hamdan bin Mohammed Al Maktoum (t.v.), sønnen til Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Foto: REUTERS Vis mer

Hele 30 prosent er økningen av turisttrafikken til Dubai de siste 20 årene som tilskrives galoppsporten og World Cup-dagen.

Al Maktoum vet at oljen en dag tar slutt. Det er turismen som skal ta over som hovedinntekt for sjeikedømmet.

- Bare begynnelsen - World Cup-seieren lørdag var viktig for teamet og framtida. Dette er bare begynnelsen, sa William Buick i den varme Dubai-kvelden.

Han sa det både på norsk og engelsk. Han vet hvor han kommer fra, men han vet også hvor hans framtid ligger.

Den er ikke på Øvrevoll. Der han for over 15 år siden klatret opp på hestene til galopptrener Randi Rabbing.

Han er nå en engelsk jockey.

Men Norge og Eiksmarka vil for alltid være «hjemme», selv om han aldri kommer til å flytte tilbake til hjemlandet.

Han har rett og slett vokst seg for stor i yrket sitt.

Barkrakker med talenter William Buick har satt seg mange mål.

Og han er villig til å fortsette sin knallharde jobbing for å nå disse målene. Han ble engelsk lærling-champion, men lot aldri det være noen sovepute i jakten på videre suksess.

Barkrakkene i Englands galopphovedstad Newmarket er for fulle av talenter som aldri tok steget videre.

William havnet aldri på en av disse krakkene. Han går ikke ut i hjembyen for å ta en øl. Han for kjent. Og for dedikert. Og for opptatt når sesongen ruller som den gjør i England fra 2. mai til 17. oktober. Det er tidsrommet da seirer telles og til slutt legges sammen for å kåre en jockeychampion.

Satser på championatet Muligheten for å bli en champion igjen har økt kraftig etter en endring i terminlista i England.

- Jeg satser på championattittelen. Det har jeg gjort i flere år. Og som Godolphin-jockey er det ingen grunn til ikke å gjøre det samme.

Wiliiam nevner selvtillit som det viktigste en jockey må ha for å lykkes.

— Selvtilliten må du ha og vise ute i banen. Og den er like nødvendig i vektrommet, sier 26-åringen på 170 centimeter og 55 kilo.

Verdt sin vekt i gull.

MEKTIG ARBEIDSGIVER. Mohammed bin Rashid Al Maktoum er den mektigste mannen i Dubai. Foto: Erik Stenhaug/Equus Media
MEKTIG ARBEIDSGIVER. Mohammed bin Rashid Al Maktoum er den mektigste mannen i Dubai. Foto: Erik Stenhaug/Equus Media Vis mer