Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Født til å bli skikonge

I familien til Eero Mäntyranta var 29 medlemmer naturlig dopet for å få et ekstremt oksygenopptak.

 BEST IGJEN:  Eero Mäntyranta på vei mot seier på 3-mila i Holmenkollen under VM-1966. Med sitt overlegne oksygenoppptak var han lenge verdens beste skiløper. FOTO: NTB/Scanpix.
BEST IGJEN: Eero Mäntyranta på vei mot seier på 3-mila i Holmenkollen under VM-1966. Med sitt overlegne oksygenoppptak var han lenge verdens beste skiløper. FOTO: NTB/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORLEDEN døde Eero Mäntyranta 76 år gammel. Denne finske skikongen med det vakre, mytiske navnet var en glad kompis for hele det populære norske langrennsmiljøet på 1960-tallet, og gikk like feiende, flott på ski. Så var han da også født til det:

•• En mutasjon i Mäntyranta-familien sørget for at Eero produserte røde blodlegemer som hvilken som helst slu dopfabrikant, og ga ham et naturlig oksygenopptak langt over alle konkurrentenes.

Bare 11 år gammel var det ingen fra hjemstedet Lankojärvi som holdt følge med ham. Skihistorien har kanskje aldri hatt et større naturtalent enn denne finnen.

DENGANG så vi bare at Eero Mäntyranta gikk lekent og fort. Vi visste ikke så mye hvorfor; og det var nok andre årsaker til suksessen også for Eero. Langrenn på den tida var et middel for å komme seg opp og fram i samfunnet. For en guttunge fra Lappland som brukte skiene til skolen gjennom store deler av året , falt veien til idrettstoppen ganske lett. Underveis var riktignok legen som testet 18-årige Eero på sesjonen foran militærtjenesten bekymret over sammensetningen av blodet hans, men først lenge etterpå oppdaget forskerne forutsetningene for dette unike talentet.

Da han som godt voksen ble testet av den finske genforskeren Albert de la Chapelle, ble den legendarisk utklassingseier med 40 sekunder på 15 km i Innsbruck/Seefeld-lekene 1964 plutselig til å forstå. Som det nøkternt står i testpapirene:

- Forsøkspersonen, en 53-årig mann, har hatt et hemoglobinnivå på over 200 gram pr. liter siden han var barn. Det ble sist målt til 236 g/liter. Han har vært en av de beste skiløperne i historien med tre OL-gull og to VM-gull".

Dette var testverdier opp mot 65% over normen for menn, og Eero var ikke alene i slekten om denne spesielle fødselsgaven:

•• Albert de la Chapelle studerte 97 medlemmer av Mäntyranta-familien og fant ut at 29 av dem var naturlig dopet.

De var alle født med et hemoglobinnivå som i dag helst forbindes med EPO og annen svindel. Da for eksempel svensk TVs "Uppdrag Granskning"  i fjor vinter prøvde å påvise gammel bloddoping i internasjonalt langrenn ble det referert til at samtlige medaljevinnere i VM-1995 hadde over 17,5 i hemoglobinnivå. Eero Mäntyranta lå aldri så lavt.

IRONISK nok klarte heller ikke et så ekstremt talent som Eero å holde seg unna det jukset som lenge preget finsk utholdenhetsidrett. Han innrømmet i etterkant av karrieren bruk av hormoner som dengang ikke var på forbudslista, og han ble den første dopingtatte finske utøveren etter å ha testet effekten av amfetamin i forkant av OL 1972.

Sett i forhold til Eeros medfødte forutsetninger er dette knapt til å forstå. I studien til de la Chapelle fortelles historien om da forskerteamet som test skulle tilsette skikongens benmarg litt EPO. Vanligvis klarer ikke menneskelig benmarg  å produsere blodceller uten tilført EPO i et slikt eksperiment. Eero Mäntyrantas benmarg satte imidlertid igang produksjon av røde blodlegemer før teamet i det hele tatt rakk å begynne den kunstige tilførselen.

DEN spesielle historien om Eero er gjenfortalt i boka "Sportsgenet" som kom for et par måneder siden. Forfatteren David Epstein har skrevet et nydelig minneord om finnen på nettstedet Sportsscientist.com, og husket sitt første besøk hjemme hos Mäntyranta som da drev med konkurransetrening av reinsdyr. Skikongen var blitt en aldrende mann; det spesielle blodet hadde gjort hele ansiktet knall rødt, men det var noe helt annet enn den fremmedaktige fargen som imponerte Epstein:

- Det var en spesiell kraft over ham. Da han hilste var det som om fingrene mine ble knust. Jeg har aldri møtt en like sterk gammel mann.

For selv om du er født med gener til å bli skikonge, går du fortsatt det meste av sporet alene.

 

 NORSK OVERMANN:  Harald Grønningen klarte til slutt å beseire den sterke finnen. Her etter OL-gullet på 15km i 1968 med sølvvinner Eero og sveriges Gunnar Larsson. FOTO: NTB / Scanpix.
NORSK OVERMANN: Harald Grønningen klarte til slutt å beseire den sterke finnen. Her etter OL-gullet på 15km i 1968 med sølvvinner Eero og sveriges Gunnar Larsson. FOTO: NTB / Scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!