Erling Braut Haaland (19)

Født til å score mål

Erling Braut Haaland flytter grenser fortere enn noen annen norsk fotballspiller opp gjennom historien. Han er født til å score mål.

HELT NATURLIG: Det du ser er det du får, en helt naturlig målscorer av sjeldent format. Erling Braut Haaland (19) scorer mange mål fordi han scorer mange mål. Han kan det. Han vet hvordan han skal gjøre det. Foto: AP/Francisco Seco
HELT NATURLIG: Det du ser er det du får, en helt naturlig målscorer av sjeldent format. Erling Braut Haaland (19) scorer mange mål fordi han scorer mange mål. Han kan det. Han vet hvordan han skal gjøre det. Foto: AP/Francisco Seco Vis mer
Publisert

ERLING BRAUT HAALAND scorer mål i Champions League, slår rekorder, flytter grenser og skaper rykter og spekulasjoner som løper verden rundt.

Det begynte med hattricket før pause i Champions League-debuten mot Genk 17. september.

Siden har det fortsatt.

DET ER STATISTIKKER for alt, og 19-åringen fra Jæren gjør dem bedre hver gang han spiller på det øverste nivået. Når Erling Braut Haaland er ferdig med en kamp i Champions League, enten han starter (3) eller kommer inn som reserve (2), har han gjort noe ingen andre har gjort før ham. Og da tenker jeg ikke bare på norske fotballspillere, men på alle ballsparkende individer – kloden rundt – siden det vakre spillet ble satt i et slags system i England på 1800-tallet.

Erling Braut Haaland er en banebrytende fotballspiller.

Alt er naturlig.

Ingenting er for stort og vanskelig.

VI HAR HATT mange gode spisser/angrepsspillere i norsk fotball. Odd Iversen, Tom Lund, Arne Larsen Økland, Hallvar Thoresen, Ole Gunnar Solskjær, Tore André Flo, Steffen Iversen og John Carew. Fotballspillere med internasjonalt format. Fotballspillere som alle var store i sin tid. Fotballspillere som har gjort oss stolte.

Men vi har aldri hatt en Erling Braut Haaland.

Aldri.

DET ER MANGE grunner til at alle store fotballklubber har Erling Braut Haaland øverst på ønskelista, og at Red Bull Salzburg vasser i tilbud og forespørsler. Det snakkes om alt fra en halv til én milliard norske kroner.

Ryktene løper fortere enn 19-åringen skyter ballen i mål.

ÅTTE SCORINGER PÅ sine fem første fem kamper i Champions League er selvfølgelig den store øyeåpneren. Alder, fart, fysikk, overblikk, avslutningsferdigheter, fryktløshet og ekstremt utviklet samhandlingsevne – Erling Braut Haaland krysser av alle boksene. Og så er det måten han bruker dette ferdighetsregisteret på – helt naturlig, uanstrengt og på kanten til det arrogante.

Som om det kommer av seg selv.

Som om han er skapt for det.

Som om det å skyte ballen i et fotballmål – alle fotballmål – er guttens misjon på planeten Volleywood.

DET DER AV alle disse årsaker Erling Braut Haaland skaper overskrifter og nye rykter fortere enn han scorer nye mål. Mot Genk onsdag kveld leverte han to scoringer og en målgivende pasning på den halvtimen han fikk.

HADDE DET IKKE vært for at folka som styrer den videoassisterte dømmingen (VAR) ennå ikke har fått med seg at teknologien er der for å skape mer rettferdighet, ikke fotballfaglig dumskap, hadde begge scoringene blitt stående også. Det finnes ingen gode fotballgrunner for å annullere det første målet han scoret. Men åtte eller ni mål på fem Champions League-kamper utgjør ingen forskjell for klubbene med fotballens dypeste lommer – det er det du ser, det du får og måten han gir deg det på som er Erling Braut Haaland.

Ett hundre prosent kvalitet.

KVALITET KOSTER, DET vet alle. Erling Braut Haaland er sjelden vare. Det er han som gjelder denne høsten. Det er han som spiller i en relativt liten klubb, det er han som skal videre og det er han som er til salgs. Og selv om Ole Gunnar Solskjær nok hadde lagt seg i Astana da avspark gikk i Genk onsdag kveld – der borte var klokka to på natta da kampen startet – kan jeg garantere at han fikk med seg det han trengte til frokost.

Manchester Uniteds manager er en svoren tilhenger av alt Erling Braut Haaland bærer med seg som fotballspiller.

19-åringen er på mange måter Ole Gunnar Solskjær pluss mer.

Så jeg holder meg til høstens enkleste regnestykke, pluss informasjon fra gode kilder.

Erling Braut Haaland skal til Manchester United i 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer