Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fødte til suksess

SYDNEY: Norges nye sølvjente - kappgjenger Kjersti Tysse Plätzer (28) - mener at den 18 timer lange fødselen høsten 1997 var startskuddet til sølv-jubelen i går. - Jeg ble sterkere psykisk og mer kynisk, sier hun til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun hoppet opp på seierspallen på samme måte som hun hoppet rundt på banen etter at målstreken var passert og sølvet sikret i den dramatiske 20 kilometeren torsdag. For første gang har Norge vunnet en medalje i et stort internasjonalt mesterskap i kappgang, og for Kjersti Tysse Plätzer var det den første skikkelige lønningsdagen etter år med innsats og slit. Vi var med da hun møtte datteren, mamma Randi og pappa Kjell utenfor Olympiastadion knappe to timer etter sølvløpet. Siden mandag har foreldrene tatt vare på datteren Kiara. (Tre år i oktober). Kjersti og hennes tyske ektemann og trener Stephan har helt bevisst ladet opp til de 20 kilometerne aleine.

- Jeg føler at jeg ikke er noen god mor når det begynner å nærme seg konkurransen. Da blir jeg nervøs og fokusert, og da får jeg bare dårlig samvittighet overfor henne.

Mer kynisk

Kappgjengeren fra Søfteland utenfor Bergen har tatt kraftige byks mot verdenstoppen siden 1998. Den første fødselen var utløsende for suksessen.

- Ja, helt klart. For meg var det psykiske ved det veldig viktig. Når man har vært gjennom en 15 timer lang fødsel, er det ingenting å gå 20 kilometer på halvannen time, sier hun.

Dessuten tenker hun mer på seg sjøl:

- Jeg har blitt mer kynisk. Tenker mer på meg sjøl. Ikke på alle andre.

Hun roser dessuten Trine Hattestad: - Jeg har veldig stor respekt for at Trine gikk foran og sa til Olympiatoppen: «Barn skal vi ha med. Ellers reiser vi ikke.» Det var grådig greit, for da fikk jeg Kiara med hit.

Bra å være norsk

Hun ga Kiara et løfte hun akter å holde da de dro fra treningsleiren i Brisbane mandag.

- Jeg har sagt at hun skal få en kenguru. Jeg får en kosekenguru på premiepallen. Da slipper jeg til og med å kjøpe en, sier Kjersti Tysse Plätzer til Dagbladet.

Som ifølge trenermannen Stephan hadde nytte av å være norsk i går. De tre tet-jentene som ble disket kom fra Australia, Italia og Kina - alle store gangnasjoner. Dommerne derfra disker ofte hverandres utøvere, mens de er mindre oppmerksomme på Kjersti.

SØLVJUBEL: Kjersti gikk over målstreken i lykkerus.