- Føkking hell! Jeg greide det!

Slo lillebror Petter med 16,5 sekunder.

HAMAR (Dagbladet.no): Henning Solberg slo lillebror Petter i duellen om tredjeplassen i Rally Norge.

- Føkking hell! Jeg greide det, det hadde jeg ikke trodd! jublet Henning via WRC Rally Radio i det han fikk se tida til Petter etter målpassering.

Utegående reporter Colin Clark i den offisielle radiostasjonen til rally-VM beklaget gjentatte ganger Hennings språkbruk, men kunne ikke annet enn å glede seg med storebror Solberg som feiret karrierens andre tredjeplass som en seier. 

Den oransje forden sto igjen på startstreken i ti sekunder, og dermed var over halve forspranget til Petter tapt. Men på resten av prøven kjørte Henning hele tida litt fortere enn Petter, og i mål var han et halvt sekund raskere enn lillebror.

Petter Solberg innså at det ble vanskelig å holde unna for storebror uten lange nok pigger på den 44 kilometer  lange avslutningsetappen.

- Jeg er veldig fornøyd med resultatet og å holde plassen min. Jeg er virkelig, virkelig glad. Og det var et bra resultat for Henning, sier Petter. 

Finske Mikko Hirvonen holdt unna for sin mer rutinerte landsmann og Ford-lagkamerat Marcus Grönholm, og vant Rally Norge med 9,5 sekunders margin.

Regjerende verdensmester Sébastien Loeb kjørte ut to ganger i går, og fullførte i dag kun for å kapre ett fabrikkpoeng for Citroën.

SS18 - Elverum 2 (44,27 km)

PÅ PALLEN: Henning Solberg vant duellen med lillebror Petter og tok tredjeplassen i Rally Norge. Det er Hennings andre topp tre-plassering. Den første kom i Tyrkia i fjor. Foto: Daniel Sannum Lauten
PÅ PALLEN: Henning Solberg vant duellen med lillebror Petter og tok tredjeplassen i Rally Norge. Det er Hennings andre topp tre-plassering. Den første kom i Tyrkia i fjor. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Før avslutningsprøven ledet Henning Solberg med nøyaktig 16 sekunder på Petter.

Første mellomtid: Petter Solberg er 8,6 sekunder foran Henning - dermed er halve forspranget spist opp. WRC Rally Radio melder at Henning sto igjen på startstreken.

Andre mellomtid: Petter er 6,5 sekunder raskere enn Henning. Henning har altså tatt innpå et par sekunder.

Tredje mellomtid: Petter 6,3 sekunder foran Henning. Fortsatt har Henning 9,7 sekunder på lillebror i sammendraget - men det er ikke mye på denne 44 kilometer lange prøven. Henning har omkring et kvarter igjen å kjøre.

Fjerde mellomtid: Petter er nå 6,1 sekunder foran Henning etter 20,3 kilometer. 9,9 sekunder i favør Henning i sammendraget.

Femte mellomtid: Petter er nå bare 4,8 sekunder foran. Etter at Henning sto igjen på starten, har han holdt et litt høyere tempo enn lillebror. Unngår han feil, er han på podiet for andre gang i karrieren.

Sjette mellomtid: Henning tar tatt enda ett sekund innpå Petter, som nå bare er 3,8 sekunder foran broren på denne fartsprøven. Dermed over 12 sekunder å gå på i sammendraget for Henning. Men ingen rom for feil for storebror Solberg.

Sjuende mellomtid: Henning holder seg på veien, og er bare 3,6 sekunder bak Petter. De har kjørt i omkring 19 minutter, Loeb leder i mål på 24 minutter og 27,4 sekunder.

- Føkking hell! Jeg greide det!

Åttende mellomtid: To sekunder for Petter - 14 sammenlagt for Henning.

I mål: Henning inn til beste tid. Petter kommer i mål halvsekundet etter, og ender 16,5 sekunder bak storebror i sammendraget.

SS17 - Hamar 2 (1,15 km)

Petter Solberg, Sebastian Loeb og Xavier Pons er raskest på parketappen, og får registrert identisk tid.

Henning blir nummer ni, ett sekund bak, og har 16 sekunders ledelse ned til lillebror i kampen om 3. plassen.

Den kampen har Petter allerede gitt opp selv om én etappe gjenstår - om det da ikke bare er et spill for galleriet.

- Det var så og si klart i dag tidlig, at jeg ikke hadde sjanse mot Henning. Vi må være realister. Vi satte oss ned i teamet i går kveld, og satte opp plusser og minuser, sier Petter, som kjører med kortere pigger enn Henning.

Men det skal ikke mer enn en stopp i en snøkant før Petter er forbi igjen i sammendraget.

SS16 - Ringsaker 2 (27,31 km)

Henning vant sin første fartsprøve denne helga, og stakk fra Petter med nye 6,9 sekunder. Henning har dermed nøyaktig 17 sekunders forsprang til lillebror i kampen om tredjeplassen.

Det gjenstår to fartsprøver: Den 1,15 kilometer lange parketappen på Ankerskogen i Hamar og den 44,28 kilometer lange Elverum-etappen.

I teten holder Ford-finnene Marcus Grönholm og Mikko Hirvonen omtrent samme fart. 26-åringen Hirvonen leder med 18,4 sekunder på sin 13 år eldre lagkamerat.

SS15 – Mountain 2 (24,36 km)

Henning Solberg slo Petter med nøyaktig tjue sekunder på dagens første fartsprøve, og tar dermed ledelsen 10,1 sekunder foran lillebror i kampen om den tredje plassen på pallen.

- Vi var realistiske før prøven, og visste at dette ville skje. Han har lange pigger, vi har det ikke, sier Petter til den lokale rallyradioen.

Henning lar seg ikke gire opp for mye:

- Det er langt igjen å kjøre. Og dette er første gang jeg virkelig kjemper for en plass på podiet, sier han til WRC Rally radio.

Den spektakulære fjelletappen viste seg fra en langt triveligere side i dag morges enn i snødrevet i går.

- Den morsomste fartsprøven jeg noensinne har kjørt, sier Andreas Mikkelsen til WRC Rally Radio.

17-åringen måtte pløye sporet for de andre da han kjørte som førstemann på prøven i går.

VELDIG FORNØYD: Petter Solberg sa seg strålende fornøyd med fjerdeplassen i sitt siste rally med problembilen. Til Rally Mexico om to uker er 2007-modellen av Subaru Impreza 2007 omsider klar.