Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Følelsen før VM er mørk, dyster og illevarslende

Ny svensk nedtur.

BARE NESTEN: Mens Marcus Hellner har slitt med formen så langt denne sesongen, har Calle Halfvarsson (i midten) og Emma Wikén bare nesten lyktes. Det skaper usikkerhet før VM i Falun. Foto: Scanpix
BARE NESTEN: Mens Marcus Hellner har slitt med formen så langt denne sesongen, har Calle Halfvarsson (i midten) og Emma Wikén bare nesten lyktes. Det skaper usikkerhet før VM i Falun. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): «Følelsen foran VM er mørk, dyster og illevarslende.»

Det skriver Aftonbladets sportskommentator Kristoffer Bergström etter dagens avslutning på Tour de Ski. For Norge ble den beinharde konkurransen nok et bevis på at de norske guttene og jentene er verdens suverent beste for tida, like positiv er derimot ikke minnene svenskene tar med seg hjem.

Calle Halfvarsson ble beste utøver sammenlagt på en 4. plass, mens Emma Wikén karret seg i mål som nummer ni i dameklassen. Selv om begge ser ut til å være i bra form, er det mange andre usikkerhetsmomenter bare en drøy måned før VM i Falun.

Fakta er noe annet Håpet er at det kommende mesterskapet skal gi hjemmepublikummet opplevelser for livet, men da må superstjerner som Johan Olsson og Charlotte Kalla innfri. Problemet er at begge har slitt stort denne sesongen.

Samtidig er det knyttet usikkerhet til om Marcus Hellner finner storformen i tide.

Det bidrar til at Aftonblad-kommentatorens følelse beskrives som alt annet enn god. Bergström velger imidlertid å ikke svartmale situasjonen. I stedet for fokuserer han på det som kan gi håp om svensk suksess i nærmeste framtid.

EKSPERT: Odd-Bjørn Hjelmeset avskriver ikke at Sverige kan gjøre det bra under VM på hjemmebane neste måned.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
EKSPERT: Odd-Bjørn Hjelmeset avskriver ikke at Sverige kan gjøre det bra under VM på hjemmebane neste måned. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

For sammenligner man Sveriges Tour de Ski-resultater de siste årene, har landets løpere totalt sett ikke gjort det bedre siden 2011 - til tross for at det ikke var noen pallplasser å juble for.

«Skal vi trøste oss med noe, er det at følelser ikke betyr noen ting i langrenn. Fakta er noe annet, og fakta sier at det har gått bra for Sverige (i Tour de Ski)», mener Bergström.

- Kan ikke avskrive dem Kommentatoren konkluderer med at det for tiden rett og slett ikke er mulig å hamle opp med de norske skiløperne.

«Vi vet at vi ikke kan konkurrere med dem, bare mot vår egen historie. Gjør vi det, er Tour de Ski 2015 en miniseier», skriver Bergström.

TV 2-ekspert Odd-Bjørn Hjelmeset påpeker på sin side at man ikke trenger å gå lenger tilbake enn til samme tid i fjor for å forstå at man ikke kan utelukke svensk medaljefangst i VM.

- Hvis vi ser hva Sverige gjorde i fjor på denne tida, så kan vi i alle fall ikke avskrive dem. De var ikke bedre på denne tida i fjor, men herjet likevel i OL, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Tror på essene Eksperten er sikker på at de nevnte essene, Olsson og Kalla, vil gå fort i det prestisjefylte mesterskapet. I tillegg trekker Hjelmeset fram uflaks som en faktor som så langt har hindret løpere som Hellner og Wikén fra bedre resultater.

- Det er en måned igjen til VM, så et par av disse utøverne vil komme i veldig god form. Det tror jeg. De har også en Halfvarsson som har vært oppe i toppen - og Wikén har imponert. Hun har tatt et stort steg.

Om tipsene ikke slår til, kan det derimot bli stygt for svenskene. For mens Ragnhild Haga går rett fra rekruttlandslaget og inn til en 4. plass i Tour de Ski for Norge, er ikke bredden like stor hos «Söta bror».

- Bredden er tynn. De må stole på enkeltpersoner. Hvis ikke de innfrir, blir det tynt, konstaterer Hjelmeset.
Lik Dagbladet på Facebook.