DET ALLER STERKESTE:  Slik kjennes det ut å score i VM på hjemmebane. David Luiz etter drømmefrisparket til 2 - 0. FOTO:  REUTERS/Stefano Rellandini.
DET ALLER STERKESTE: Slik kjennes det ut å score i VM på hjemmebane. David Luiz etter drømmefrisparket til 2 - 0. FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini.Vis mer

Følelsene herjer med Brasil

Kanskje blir presset den verste motstanderen i semifinalen. Om ikke Neymars skade forandret alt.

BRASIL har ikke tapt en hjemmekamp siden 2 002, og ikke misset i en tellende kamp hjemme siden 1975. Men den statistikken kan ryke i semifinalen mot Tyskland tirsdag.

Selv etter brasilianernes klart beste VM-kamp, er det mulig å se at hjemmelaget fort kan bli sin egen verste motstander. Så herjet er det av følelsene.

Akkurat det er til å forstå.

Et så flott verdensmesterskap kan bli for mektig for hvem som helst. Eller som Brasils kaptein Thiago Silva sa det rett etter kampen:

- Følelsene tar overhånd fordi jeg legger kropp og sjel i dette laget.

HAN sa også litt mer om følelser. Før VM hadde Thiago sett alt hysteriet og presset rundt landslaget sitt, og tenkt på hvordan de store stjernene i andre idretter likevel klarte å presse fram sitt beste:

 I HJERTET :  Thiago Silva viser hvem han scorer for. VM har vært et ras av følelser for landslagskapteinen. Nå må han se semifinalen fra sidelinja. FOTO: REUTERS/Marcelo Del Pozo .
I HJERTET : Thiago Silva viser hvem han scorer for. VM har vært et ras av følelser for landslagskapteinen. Nå må han se semifinalen fra sidelinja. FOTO: REUTERS/Marcelo Del Pozo . Vis mer

- Jeg så hvordan så mange idrettsfolk ofrer alt, sa han, og bestemte seg for å  gjøre det samme.

Kanskje denne ekstreme innstillingen til slutt blir det vanskeligste å beherske for laget hans nå som det må spille alene uten kapteinen sin. Til og med enda verre enn tapet av Neymar.

FOR egentlig skar det seg litt for mye mot Colombia fra starten av andreomgangen, og ganske overraskende:

•• Aller mest da David Luiz hamret inn 2 - 0 på et drømmefrispark, og semifinalen virket helt trygg.

Da forsvant i stedet all tryggheten hos brasilianerne selv, ballen brant i beina på dem, midtbanen ble rigget om til en eneste stor, åpen scene for VMs wonderboy James Rodriguez og columbianerne fikk overta den kvartfinalen som Brasil inntil da hadde kontrollert fullstendig.

Det avslørte et hjemmelag uten kontroll over følelsene.

 TRØSTEREN:  Kampen er over, og David Luiz er sitt vanlige omtenksomme jeg. Her trøster han Colombia-stjernen James Rodriguez. FOTO:Reuters/Jorge Silva.
TRØSTEREN: Kampen er over, og David Luiz er sitt vanlige omtenksomme jeg. Her trøster han Colombia-stjernen James Rodriguez. FOTO:Reuters/Jorge Silva. Vis mer

AKKURAT det er kanskje ingen stor avsløring. Selv med et ganske forsiktig opplegg for det offensive spillet sitt, har Brasil gjennom hele denne turneringen slitt med rytmen i angrepet.  Gjennomgående har Neymar vært den tryggeste til tross for at det var han som gjerne angrep med størst risiko.

Mot Colombia var alt denne utryggheten blåst vekk fra start. Plutselig angrep hjemmelaget med hele laget; de sentrale midtbanespillerne stormet gjerne fram med ballen, sidebackene Maicon og Marcelo fungerte som klassiske brasilianske breddeholdere langt framme i banen og en mye mer bevegelig og røffere Fred helt på topp bandt det nye angrepsspillet sammen.

DENNE offensiven ga laget et voldsomt trøkk. Periodevis kom selv kontringssterke Colombia knapt ut av eget forsvar. Hjemmelaget stod høyt og vant ballen direkte igjen, og viste at det med felles kraft hadde mye mer angrepsstyrke inne enn Neymars høyst personlige oppvisninger:

•• Der og da så Brasil ut som en naturlig verdensmester.

Men det varte altså bare til følelsene ble for mektige.

DA blir Tyskland en ekkel motstander.

Ingen i VM spiller med mer kontroll enn tyskerne. Selv i en semifinale mot Frankrike der de gjennomgående slurvet med pasningsspillet sitt, var de likevel svært bevisst på motstanderens svakheter.

Før pause utnyttet tyskerne effektivt det store mellomrommet som franskmennene ga fra seg hver gang de forsøkte å presse høyt uten å ta med backfireren. Da Frankrike kastet seg framover fra start i andre omgang, kom naturlig nok kontringene. Til slutt stod Tyskland selv høyt, konsentrerte så mange spillere rundt ballen at tempoet sank og tvang nabofolket systematisk i kne.

UTEN Neymar har Brasil selvsagt mindre å spille på for å bryte ned en så konsentrert og taktisk dyktig motstander, men ironisk nok kan nettopp skaden gi et bedre mentalt utgangspunkt:

•• Presset blir mindre.

Der noe annet enn et brasiliansk VM-gull visstnok ikke var til å forklare, er det nå blitt til å forstå for de fleste med mirakelgutten Neymar borte og kaptein Thiego Silva på sidelinja. Til sammen kan det vippe hjemmelaget over fra forsvars -til angrepsposisjon. I hvert ifølge den enkleste idrettpsykologiske teori.

Men foreløpig har dette mesterskapet vært mest følelser for Brasil.