STORE DAGER:  Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, er på plass i Falun. Her på et pressemøte onsdag kveld.
STORE DAGER: Hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, er på plass i Falun. Her på et pressemøte onsdag kveld.Vis mer

Følelsesdrama for den norske hoppsjefen: - Jeg holdt på å besvime

- Veldig sterkt.

FALUN (Dagbladet): Hopp-Norge har fått en real opptur etter verdensrekorden til Anders Fannemel (23) i Vikersund søndag.

- Jeg holdt på å besvime oppi tårnet, sier sportssjef Clas Brede Bråthen i en emosjonelt ladet samtale med Dagbladet.

Bråthen har vært sportssjef siden 2004, og lever og ånder for hoppsporten. I praksis er han Hopp-Norges mektigste mann. Det har vært oppturer og nedturer, men søndag tok det helt av etter svevet på 251,5 meter.

- Det er noe av det sterkeste jeg har opplevd innenfor idretten. Følelsen av å få til noe stort sammen med så mange var veldig sterk, og veldig godt, sier Bråthen.

Luft under vingene Han er nå på plass i Falun, før det første VM-rennet i helga. De norske hopperne ankom den svenske byen med luft under vingene i går kveld.

Trolig var verden vitne til en av de villeste hopphelgene noen gang. Det skjedde på norsk jord - i Vikersund.

Lørdag satte sloveneren Peter Prevc ny verdensrekord med 250 meter. Dermed brøt han en magisk grense. I 24 timer var verdensrekorden på utenlandske hender. Men så kom søndagen, og Anders Fannemel.

- Jeg så med en gang at det var et lengre hopp enn det til Prevc. Jeg tenkte: «Skal jeg få oppleve dette også?»

Ingen skuffelse Bråthen fortsetter:

- Det var ingen følelse av skuffelse da Prevc utførte bragden med å hoppe 250 meter. Jeg opplevde mest glede på vegne av Vikersund. At det første hoppet over 250 meter kom der, kan ingen ta fra dem.

- Samtidig har vi alltid hatt et godt samarbeid med Slovenia. Det er en slovener som har tegnet Vikersundbakken. Og det er en slovener som har vært sentral i utviklingen av norsk hoppsport. Jeg tenker på Ludvik Zajc, som dessverre er død. Han er på mange måter en av grunnene til at vi er den hoppnasjonen vi er i dag. Båndene til Slovenia er sterke.

- Så kom Fannemel dagen etter Prevc, og det ble liksom litt for mye. De første ti meterne etter landing var haka nede på knærne. Jeg boblet over av følelser.

Jubelbrøl På en mottakelse i Vikersund søndag kveld ble Fannemel tatt imot med kraftfulle jubelbrøl. Han hadde satt prikken over en i-en på en fantastisk helg i Vikersund.

- Jeg har fått mange reaksjoner fra kolleger. De synes dette var sinssykt bra. Det virker som om de unner oss verdensrekorden, selv om vi har hatt den lenge.

Bråthen fortsetter:

- Vi var ikke akkurat rause da vi lånte bort verdensrekorden i ett døgn. Men jeg er sikker på at det jobbes beinhardt i Planica for å ta den. Men jeg opplever det som en sunn rivalisering.

• Hopp, menn, har sin første konkurranse i normalbakken lørdag. Kvinnene konkurrerer fredag. Og Anders Fannemels hopp lever inn i evigheten på YouTube.

251,5 METER:  Anders Fannemel i Vikersund søndag. Ny verdensrekord! Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
251,5 METER: Anders Fannemel i Vikersund søndag. Ny verdensrekord! Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer