Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Følelsesladd Gasparotto vant for avdød lagkamerat

- Vi hadde en engel med oss i dag, sier Amstel-vinneren.

VANT FOR DØD VENN: Enrico Gasparotto dediserte sin seier i Amstel Gold Race til sin avdøde lagkamerat og hans kone Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
VANT FOR DØD VENN: Enrico Gasparotto dediserte sin seier i Amstel Gold Race til sin avdøde lagkamerat og hans kone Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Hele 1462 dager skulle passere før Enrico Gasparotto (Wanty) igjen kunne løfte armene i seiersrus. Så lang er tidsperioden mellom 34-åringens to triumfer i Amstel Gold Race (2012 og 2016). Den italienske veteranen viste et alvorlig faresignal i onsdagens oppvarming Brabantse Pijl, der han bare slått av en meget sterk Petr Vakoc fra Etixx-Quick Step. Men på siste klatring opp Cauberg var det Gasparotto selv om utstrålte en uslåelig aura. 

Til tross for at han lå forholdsvis langt bak inn i den avgjørende stigningen, timet han angrepet perfekt inne langs gjerdet. Gasparotto smetter gjennom en åpning på høyre side av veien, støter seg opp til utbryteren Tim Wellens (Lotto Soudal) og fyker forbi før belgieren makter å registrere startnummeret. 

For å unngå vinden ligger en kløktig Gasparotto hele tiden på høyre side, og når dansken Michael Valgren (Tinkoff) kommer opp, får italieneren en ideell reisepartner til den 1.8 kilometer lange flaten inn til mål. I spurten er Gasparotto kjølig kalkulerende og smetter forbi dansken på de siste 250 meterne. Wanty-rytteren peker begge hender mot himmelen, som en gest til sin avdøde lagkamerat Antoine Demoitie, som døde i en ulykke med en motorsykkel under Gent-Wevelgem tidligere i år. 

- Hele laget hadde en engel på skuldrene i dag. Vi må huske at Wanty er et prokontilag og at dette er en stor, stor klassiker for oss, sier Gasparotto i intervjuet like etter målgang.  

- I dag tidlig bedde jeg om ekstra hjelp og det er klart at vi har en engel med oss i dag. Antoines kone kom til hotellet vårt i går for å snakke med oss. Da var det klart at vi måtte gjøre noe spesielt for han i dag. Alle på laget ga det de hadde, 110 prosent. Jeg vil gjerne dedikere denne seieren til hans kone Anna. Laget vårt har vært gjennom en vanskelig tid og i dag kjempet vi så hardt, sier 34-åringen. 

- I morgen skal vi ha middag med hans kone og jeg tror denne seieren blir en flott gave til henne. 

En revansj
Gasparottos etterlengtede klassikerseieren er også et stikk til Astana og andre WorldTour-lag som ikke satset på han etter Amstel-seieren i 2012.  

- Det var ikke lett å måtte forlate Astana etter tolv år på WorldTour-nivå. Jeg gikk ned til et mindre lag i fjor og måtte lære å tilpasse meg en helt ny virkelighet. På dette laget har de gitt meg en sentral rolle, hvor jeg er et forbilde for unge ryttere. Etter fire år uten seier er dette en sann glede for meg, sier Gasparotto.  

Med sine tunge gir skilte italieneren seg ut blant de mange akselerasjonene som gikk i siste klatring opp Cauberg.  

- I dag sleit jeg mye fordi det var kaldt. Jeg skalv underveis, men skjønte fort at jeg var ikke den eneste. Så på Cauberg slo jeg den på 39 og kjørte i fra alle, akkurat som i 2012. Jeg var heldig som fikk med meg Valgren som ville jobbe med meg. Eller hadde jeg ikke klart å komme meg til mål, fordi motvinden var sterk etter stigningen.  

- Jeg er stor fornøyd i dag. Min første seier siden Amstel 2012. Det er ganske utrolig. Siden den gang har det vært mye motgang. Men takket være min familie - min kone, søster og foreldre - har jeg kommet meg gjennom tøffe øyeblikk. Å vinne her som 34-åring er ekstra spesielt.  

Hele Norges coronakart