SCORET TO GANGER: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Scanpix
SCORET TO GANGER: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB ScanpixVis mer

Følelsesladd kveld for Ronaldo: Raste, jublet og ble historisk

Portugal videre i EM etter 3-3 mot Ungarn.

* Ungarn - Portugal 3-3 (1-0)

Cristiano Ronaldo (31) og Portugal åpnet EM-sluttspillet med to ganger uavgjort. Tvilen kom snikende, og onsdag kveld var nesten bare seier over Ungarn godt nok.

Portugal lå under tre ganger, men klarte å hente seg inn takket være Nani og to scoringer av Ronaldo. 3-3 er nok til at Portugal går videre til åttendedelsfinalen. Og Ronaldo ble den første til å score i fire EM-sluttspill.

Hadde Portugal røket ut, ville det vært den største fiaskoen i EM siden 1992. Den gang kvalifiserte ikke laget seg til mesterskapet. Siden har det aldri vært dårligere enn en kvartfinale.

Den andre kampen i gruppe F mellom Island og Østerrike endte 2-1. Dermed vant Ungarn (5 poeng) foran Island (5 poeng), Portugal (3 poeng) og Østerrike (1 poeng). Portugal går videre som en av de fire beste treerne, selv med tre uavgjort. Laget møter Kroatia lørdag.

– Vi vant ikke, men klarte målet vårt. Vi var ute av EM tre ganger, men vi kom tilbake. Nå må vi vinne mot et godt lag i åttedelsfinalen, sa Ronaldo etter kampen.

Svært tent

At storstjerna var svært tent viste situasjonen etter sju minutter. Nani stormet opp på venstrekanten. I et parallelt løp på høyresida fikk ikke Ronaldo ballen, slik han ville. 31-åringen mente at en målsjanse gikk til spille og fektet vilt med armene.

Og vondt skulle gå til verre i det 19. minutt. På et hjørnespark til Ungarn headet Ronaldo ballen utover. Ballen gikk i beina på Zoltan Gera, som dunket den inn fra rundt 25 meter.

- En katastrofe for Portugal. Står dette resultatet seg, vil det bli ordentlig oppvask i det portugisiske fotballforbundet, sa TV 2-ekspert Brede Hangeland.

VIDERE MED ET NØDSKRIK: Cristiano Ronaldo hadde blandede følelser etter kampen, men det viktigste av alt: Laget er videre i EM. Foto: NTB Scanpix
VIDERE MED ET NØDSKRIK: Cristiano Ronaldo hadde blandede følelser etter kampen, men det viktigste av alt: Laget er videre i EM. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Men tre minutter før pause utliknet Portugal. Da viste Ronaldo seg fra sin aller beste side. Han fant Nani på en pasning som hadde kirurgisk presisjon. Fenerbahce-spilleren skjøt i steget og i mål.

Sjokkstart

Stemningen i Portugal-garderoben i pausen var garantert bedre enn hva den kunne vært. Nå var lagene like langt, og Portugal hadde 45 minutter på seg til å sette den avgjørende scoringen.

Men starten på andre omgang ble et sjokk - for Portugal. Bare to minutter ut i omgangen gjorde Ungarn-kaptein Balazs Dzsudzsak det helt store på frispark. Ballen gikk via André Gomes og i mål.

DAGBLADETS DOM:
Cristiano Ronaldo: To mål og én målgivende for Portugal. Mer kan du ikke forlange.
Balazs Dzsudzsak: Scoret to mål for Ungarn.
Portugal-supporterne: Begynte å pipe mot eget lag da de lå under 1-0. Sånt gjør du ikke når laget trenger støtte.

Portugal utliknet til 2-2 tre minutter seinere. Det var et kunstmål av Ronaldo der han flikket ballen i mål. Real Madrid-spilleren jublet relativt behersket, vel viten om at jobben enda ikke var gjort. Og det var den heller ikke.

Dzsudzsak sørget for 3-2 og sin andre scoring for dagen i det 55. minutt på et langskudd. Sju minutter seinere var det Ronaldo sin tur igjen. 3-3 kom på en heading.

- Skjer mye

- Nå skjer det mye. Det bølger fra side til side i en kamp Portugal normalt skulle dominert, sa TV 2-ekspert Hangeland

I den andre kampen spilte Island og Østerrike 2-1. Island scoret helt på tampen og går også videre fra gruppespillet.

Portugal har ennå ikke vunnet en kamp i EM-sluttspillet, men får likevel fornyet tillit mot Kroatia lørdag.

– Det blir en 50/50-kamp, men vi må spille bedre for å gå videre, sier Ronaldo.