- Følelsesmessig sinnssvakt

Med over nitti prosent sikkerhet lovet Kjetil Rekdal i går kveld sin troskap til Vålerenga. Det eneste som kan sende ham til trenerjobb i Tyskland eller Belgia, er et håpløst møte med klubbledelsen

VALLHALL (Dagbladet):

- Jeg har lyst til å bli her, jeg ønsker å bli her og jeg tror også det kommer til å skje. Men jeg ha noen forsikringer før jeg sier at det blir sånn ett hundre prosent. Og alt jeg ber om er at det med stor sannsynlighet ser ut til være mulig å følge de forutsetningene som blir lagt.

- Hvis så skjer, er det ingen klubb jeg har mer lyst til å trene neste år.

Kjetil Rekdal har hatt forespørsler fra norske klubber. Han tror ingen av dem kommer tilbake. Men overfor Dagbladet forteller han at det fortsatt er åpninger i Tyskland og Belgia. Hvis det skulle gå skeis med Vålerenga.

- Men jeg vil ikke si hvilke klubber det er snakk om, sier han.

Lidelsens glade tårer

Kjetil Rekdal og en rekke andre voksne mennesker var rørt til tårer i Valhall i går kveld. Så dype er følelsene rundt Vålerenga. For skjebnekampen mot Sandefjord handlet om så uendelig mye mer enn bare retten til å spille i neste års Tippeliga.

Den handlet om klubbens eksistens og en rekke arbeidsplasser.

Og nær sagt som Vålerenga-vanlig - enda en drøm.

Men fram til fem minutter før slutt var det et mareritt. Der ansiktsuttrykkene på de nærmeste, og dem er det mange av i Vålerenga, best kan beskrives som en kollektiv lidelse. For de som så sjuke ut før avspark, kunne med letthet blitt medisinsk avskiltet der klokka tikket mot 1.-divisjon. Det var fotballens smerte som levde i Vallhall.

Og mot den finnes ingen medisiner. Det finnes bare én kur. Og fem minutter før slutt kom den som en overdose. Med David Hanssens mål.

- Opplevelsen av dette er følelsesmessig sinnssvak, sier Rekdal. - Jeg er glad på absolutt alles vegne. Og se bare på den støtten vi har etter all den motgangen som har ridd oss hele sesongen.

- Klart det blir en voldsom utladning når du klarer det helt på slutten.

Rekdal når det gjelder

- Hva med det personlige ansvaret?

- Massivt. Og det har jeg følt. Som trener har du jo ikke bare ansvar for deg sjøl. Du må svare for klubben i sin helhet, spillerne, lederne, støtteapparatet og ikke minst supporterne. Og når eksistensen står på spill - og det gjorde den virkelig her - sier det seg sjøl at du merker det.

- Jeg gjør i hvert fall det, sier han.

Vålerenga var 30 millioner kroner lettere før kampen mot Sandefjord. Etter 10 minutter var de 0- 1 tyngre. Inntil Kjetil Rekdal minuttet seinere viste vei med et frispark fra 25 meter. For med 1- 1 var det ikke bare spilleren og treneren Rekdal som tok ansvar i Vallhall - det var lederen Rekdal.

Anføreren som hater å tape. Så mye at han nok en gang var banens beste.

- Det glapp for oss fra 2- 1 til 2- 3. Så fikk vi det målet på overtid i første omgang. Og da visste jeg, og vi, at vi bare trengte å score ett til for å klare det.

- Da det satt der fem minutter før slutt, var det ubeskrivelig.

Skal avgjøre

Rekdal slo også frisparket som åpnet for 2- 1. Frisparket som var starten på seiersmålet, hamret han i tverrliggeren. Og det hadde vært typisk at David Hanssen hadde sluppet å score sitt andre mål for dagen.

- Det eneste som manglet, var at det frisparket også hadde gått rett inn, smiler han. - Men heldigvis - David var der - for andre gang. Og da Jonas (Krogstad) slo inn 5- 3 - snakk om lettelse.

- Sandefjord klager på dommeren - med rette?

- Scoringene som ble annullert, kan jeg ikke uttale meg om. Kanskje Tom Nordlie har rett, hvem vet. Men det spiller ingen rolle nå - dømt er dømt. Og det var jaggu på tide at marginene gikk vår vei.

Vålerenga er altså friskmeldt. Inntil videre. Klubben har til og med lisens for neste sesong. Og derfor ble det feiret til de milde grader i går kveld og i natt.

Når bakrusen får lagt seg, er det bare å begynne å grue seg til neste sesong.

STERKT FOR SJEFENE: Da Vålerenga hadde berget plassen i Tippeligaen, tok trener Kjetil Rekdal og direktør Kjetil Siem til tårene. - Opplevelsen av dette er følelsesmessig sinnssvak, sier Rekdal. - Jeg er glad på absolutt alles vegne.