Marcus Pedersen:

- Føler deg liten og verdiløs

Det som skulle bli et eventyr for Marcus Pedersen (32), ble i stedet til et mareritt bestående av løgner og brutte løfter. Nå er han mer motivert enn noen gang for å slå tilbake.

DÅRLIG OPPLEVELSE: Marcus Pedersen opplevde alle fotballspilleres mareritt i Tyrkia. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
DÅRLIG OPPLEVELSE: Marcus Pedersen opplevde alle fotballspilleres mareritt i Tyrkia. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg kjenner at jeg nesten ikke gidder å snakke om det, sier Marcus Pedersen til Dagbladet.

For å forstå hva den tidligere landslagsspilleren snakker om, må vi skru tida tilbake ett og et halvt år. Pedersen hadde akkurat levert et strålende halvår for HamKam i OBOS-ligaen og utenlandske klubber begynnte å vise interesse.

- Jeg fikk tilbud fra litt forskjellige land, men jeg tenkte at det hadde vært kult å oppleve tyrkisk fotball og alt rundt, sier han.

Det ble et valg han seinere skulle angre stort på.

«Cowboy-land»

- Du var lysten på et utenlandseventyr?

- Ja, jeg var jo det. Jeg følte meg bra, så det var liksom ikke noen grunn til å ikke gjøre det, sier Pedersen.

Ettersom spill i utlandet betydde at han måtte forlate sin tre år gamle datter, var valget likevel ikke enkelt. Han forteller at det var noe han brukte god tid på å vurdere, men til slutt bestemte han seg for å dra.

Valget falt på klubben Ankaraspor som holder til i den tyrkiske hovedstaden, Ankara.

STORE TALENTER: Marcus Pedersen (t.v.) og Stefan Johansen under U21-EM i Tel Aviv i 2013. Norge tok bronse i mesterskapet. Foto: Erlend Aas / NTB
STORE TALENTER: Marcus Pedersen (t.v.) og Stefan Johansen under U21-EM i Tel Aviv i 2013. Norge tok bronse i mesterskapet. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

- Jeg merka at det var en klubb med mye historie. Fasilitetene var bra, med unntak av treningsanlegget og stadion, sier Pedersen, før han går inn på det største problemet.

- Også var det jo det å få lønna si, da. Det skulle vise seg å være et problem.

- Men du hadde vel en vanlig kontrakt med fastlønn?

- Ja, det stemmer. Men det er også bonuser som ikke står i kontrakten, for å si det sånn. Det er noe alle spillerne visste om.

- Hva innebærer det?

- Det er et «Cowboy-land» på noen punkter. Gjør du det godt og spiller bra, så tror jeg det er veldig bra å spille i Tyrkia, men hvis man spiller dårlig og eventuelt er skada, da er det ymse. De brukte alltid covid som en unnskyldning for at lønna ikke kom inn. «Det kommer. Nei, det kommer seinere», sa de. Hadde jeg hatt muligheten til å ta valget igjen (å dra til Ankaraspor), så hadde jeg aldri gjort det, sier en ærlig Pedersen.

- Hva gjorde du da du skjønte at pengene ikke kom?

- Nå snakker jeg ikke for alle klubbene i Tyrkia, men bare der jeg var. Jeg vet ikke hvordan det er i andre klubber, men jeg har hørt noen historier. Det er mye korrupsjon. Vi nordmenn klarer ikke å tenke oss til hvordan det egentlig er, det er en helt annen verden. Du har liksom ikke så mye du skulle ha sagt.

Ødela kneet

Til tross for at ting utenfor banen ikke hadde vært optimale, så hadde Pedersen vært god for Ankaraspor. Åtte mål på tretten kamper lot seg høre. Klubben rykket likevel ned, noe som gjorde at en utvei åpnet seg. For klubber i divisjonen under har ikke lov til å ha utenlandske spillere på kontrakt.

Med tankegangen om at «han aldri ville oppleve det han gjorde i Ankaraspor igjen», dro han til Istanbul og klubben Tuzlaspor. I tillegg hadde han samboeren sin med seg til Tyrkia som gjorde det enklere å prøve en gang til.

Også dette ble et valg han skulle angre på.

- Jeg merka raskt at det var en klubb med mindre historie. Fasilitetene var dårlig. Jeg sjekka nok ikke godt nok før jeg signerte.

Som i Ankaraspor kom ikke lønna inn. I tillegg var treningsbanen en gressmatte med grus, som førte til at Pedersen ødela kneet sitt og ble skada. Beskjeden han fikk etterpå var hårreisende.

- Jeg fikk beskjed om at jeg måtte spille kamper selv om jeg var skada og ikke trente. Jeg ble satt i en bås hvor jeg ikke fikk sagt så mye.

TIDLIGERE GODSET: En ung Marcus Pedersen (t.h.) jubler sammen med Fredrik Nordkvelle etter å ha scoret mot Brann i 2009. Foto: Erlend Aas / NTB
TIDLIGERE GODSET: En ung Marcus Pedersen (t.h.) jubler sammen med Fredrik Nordkvelle etter å ha scoret mot Brann i 2009. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer

- Følte meg ikke trygg

Han måtte ta et valg - bli i Tyrkia, eller sette seg på flyet og komme seg vekk. Selv om valget høres enkelt ut, oppsto det vanskeligheter.

- Jeg fikk nok. Jeg hadde jo kontrakt i noen måneder til, så det ble til at jeg prøvde å avtale med diverse folk i klubben, men det var vanskelig (å få terminternt kontrakten). Til slutt hadde vi et møte, og da... ja. Du føler deg så liten og verdiløs, og begynner å tenke på det som er viktig i livet. Jeg tenkte bare «fuck it. Nå drar jeg». Vi ble ikke enig, men jeg fiksa en flybillett hjem og stakk.

- Hva ble sagt på det møte? Ble det ampert?

- Ja, det var høy temperatur. De er kyniske. Det var sånn at de nesten trua meg, liksom. Jeg følte meg heller ikke så trygg de siste dagene før jeg dro.

FOTBALL: Det ble masseslagsmål under en kamp mellom et fransk og et amerikansk lag i sluttspillet av Gothia Cup i Göteborg i Sverige. Video: Tipser Vis mer

- Var du redd noe skulle skje?

- Ja, men hadde det skjedd... men jeg gikk ikke rundt og var redd.

Han beskriver oppholdet i Tyrkia som den tøffeste perioden i karrieren.

- Når jeg kom hjem, satt jeg der skada på grunn av hvordan ting hadde vært der. Jeg ble tvunget til å spille kamper og det er ikke bra. Fotballivet kan være tøft, og jeg sitter igjen med en dum følelse. Det hadde hjulpet hvis jeg kunne kommet hjem skadefri og gått rett inn i et lag. Det er ikke tvil om at det har vært tøft, sier spissen.

Han bekrefter også at Ankaraspor og Tuzlaspor fortsatt skylder ham penger, men at det er et kapittel han nå har lagt bak seg.

SUPERSPISS: Marcus Pedersen herjet for HamKam før han dro til Tyrkia. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SUPERSPISS: Marcus Pedersen herjet for HamKam før han dro til Tyrkia. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Vil tilbake

I dag er han bosatt på Hamar med samboeren sin. Han har rukket å bli 32 år, men forteller at han er mer tent enn noen gang på å vise at han fortsatt kan score mål.

- Sist gang jeg spilte i Norge sa alle «nei, nei, han der kan jo ingenting. Han er ferdig». Det hadde vært enda kulere å vise at jeg kan score mål i Eliteserien denne gangen. Det hadde vært moro. Jeg jager etter følelsen av å motbevise dem som tror jeg er ferdig, sier Pedersen.

Den siste tida har han trent med HamKam, samtidig som han har forhørt seg med andre klubber.

- Det har vært litt forskjellig fra Norge. Det har kommet noen forespørsler fra lavere divisjoner, men hvis jeg skal tilbake, så blir det på toppnivå i Norge. De siste fire ukene har jeg fått skikkelig troa på at dette kan gå, med tanke på kneet, sier Pedersen, og legger til at han håper ting er på plass i løpet av august.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer