- Føler ikke vi var spesielt strenge

Juryformannen som disket Martin Johnsrud Sundby.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): - 143 mann gikk gjennom svingen, fire ganger hver. Tre av dem la tydelig vekt på venstrebeinet for å øke farten. De tre reagerte vi på, og disket dem, sier juryforman Torbjørn Broks Pettersen etter at juryen disket Martin Johnsrud Sundby, Tim Scharncke og Daniel Myrmæl Helgestad for brudd på reglementet.

Kort sagt ble de disket for å ha benyttet skøytetak i et klassisk renn.

- Flere andre var uryddige i ganglaget, men det var mer på grunn av dårlige spor. De tre vi disket utmerket seg i negativ retning med tydelige skøytetak, sier juryformannen. 

Juryen hadde en post i en av svingene under den klassiske 15-kilomteteren på Beitostølen i dag. To juryedlemmer var utplassert med kamera.

- Vi har egne bilder av regelbruddene, sier Broks Pettersen.

Hilses velkommen Før helga var det knyttet stor spenning til den nye praktiseringen av reglene i klassisk langrenn. I sommer ga FIS juryen anledning til å praktisere reglene på en helt annen måte enn i fjor. For det første trenger ikke juryen lenger videobevis, det holder at to av jurymedlemmene er enige i at det er begått regelbrudd. Løperne trenger heller ikke innkalles til «avhør»
Endringen hilses stort sett velkommen både av ledere og løpere.

- Juks i klassisk langrenn, som skøytetak er, må bort. Derfor ønsker jeg den nye ordnignen velkommen. Jeg håper vi får bukt med poblemet med skøyting i klassisk langrenn med dette, sa sportssjef Vidar Løfshus til Dagbladet før Beito-helga.

Etter rennet i går sa han:

- På sett og vis er det bra at juryen markerer seg og setter en standard. På den annen side er det ikke bra for sporten vår om vi skal oppleve slike diskvalifikasjoner stadig vekk.

Ikke strenge - Jeg føler ikke at vi har vært ekstra strenge i dette løpet. Men de tre vi disket utmerket seg, så vi måtte gjøre det vi gjorde, sier Broks Pettersen.

JURYFORMANN: Torbjørn Broks Pettersen. Foto: Tormod Brenna
JURYFORMANN: Torbjørn Broks Pettersen. Foto: Tormod Brenna Vis mer

- Dere har på en måte satt en standard for hvordan reglene skal etterleves i resten av sesongen?

- Vi har ønske om en felles standard for dette. Vi var først ute med den nye måten juryen kan operere på. Vi skal legge lista, og jeg føler som sagt at vi ikke var for strenge, men de tre vi måtte ta, var ganske klare. De utnyttet bevisst muligheten til å sette fart med skøytetak der alle de andre løperne gjorde så godt de kunne for å gå korrekt.

- Vi gjør dette for å beskytte den klassiske skiteknikken. Og med de nye fullmaktene juryen nå har, er jobben vår faktisk blitt enklere, sier Broks Pettersen.

- Men andre kan ha «jukset» uten at juryen så det?

- Ja, men sånn er det også i trafikken. Du kan kjøre for fort uten at politiet ser det og tar deg. Men blir du tatt nytter det ikke å skylde på at naboen kjørte aenda fortere i går.

BLE DISKET: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Tormod Brenna
BLE DISKET: Martin Johnsrud Sundby. Foto: Tormod Brenna Vis mer