- Føler jeg er en del av suksessen

Mens verdenseliten jakter 200-metershopp i Kulm denne helga, er tidligere sportssjef Hroar Stjernen (41) på kombilekene for 12- 15-åringer i Folldal sammen med sønnen Andreas (14). I tre og et halvt år jobbet han dag og natt for å få hopperne over kulen. Han lyktes ikke.

I stedet for å få suksess, gikk Stjernen fra fiasko til fiasko. For et drøyt år siden trakk han seg.

- Det hadde vært artig å vært med nå, og fullført det løpet jeg la som sportssjef, sier Stjernen (41) til Dagbladet.

Den bitterheten han følte til å begynne med, er nå avløst av oppriktig glede over vinterens eventyrlige hoppsuksess.

- Selv om vi la ned massevis av arbeid, ble resultatene for dårlige. Den fysiske formen var god, likevel fikk vi ikke teknikken til å stemme. Det igjen gikk ut over sjøltilliten. Folk hadde heller ikke trua på at det trenerne gjorde var godt nok, sier Stjernen.

Med Mika Kojonkoski er det helt annerledes.

- Han har CV-en sin i orden, sa at slik skal det gjøres, og etterlot ingen diskusjon. Mika har en naturlig autoritet, skaper ro rundt seg og slipper å slåss med folk i miljøet. Ikke forstår han norsk heller, noe som kan være en fordel for en trener, sier Stjernen.

Viktige faktorer

Etter hans syn er de tre største suksessårsakene i vinter Mika Kojonkoski og assistenttrenerne hans Kjetil Strandbråten og Geir Ole Berdahl, løperne og de mange små detaljene som nå stemmer.

- Først og fremst har Mika skapt den roen og autoriteten som må til for å lykkes. Gutta fortsetter å gjøre en kjempejobb, og trekker fordeler av trenerens nærhet til utstyrsfabrikantene. Gjennom jobben sin i Østerrike har Mika lært seg de små detaljene på utstyret som kan avgjøre. Nå har alle løperne fått bedre tilpasset utstyr, sier Stjernen.

Parallelt med stillingen som sportssjef jobbet han i fire år for å få Kojonkoski til Norge.

- Også i etterkant av oppsigelsen i fjor jobbet jeg en del med Mika. Fortsatt har vi en del kontakt. Det var stort gjort av toppidrettssjef Bjørge Stensbøl å si på TV at det var jeg som hentet Mika til Norge, ikke Olympiatoppen. Selv hadde jeg det tøft i starten på sesongen. Da Sigurd Pettersen vant v-cuprennet i Granåsen før jul, var det både artig og litt bittert. Nå er bitterheten borte. Jeg har jo lagt til rette for framgangen. Nå føler jeg meg som en del av suksessen, sier Stjernen.

2002 var ikke hans år. Som hoppsjef toppet det seg da han fikk hatbrev hjem i postkassa. Seks dager før han takket for seg som sportssjef, hadde Ludvik Zajc gått av som landslagstrener. Enda mer smertelig var det da Stjernen plutselig mistet faren sin i fjor høst.

- Det var flere grunner til at jeg ga meg som sportssjef. Pressen bestemte seg for at jeg hadde fått nok sjanser, de sportslige resultatene var for dårlige og det ville ikke blitt ro hvis jeg hadde fortsatt. Det var heller ikke noe særlig at familien fikk hatbrev hjem i postkassa, eller at ungene hørte at pappaen deres ble karakterisert som idiot, sier Stjernen.

Heite kandidater

Forandringene i vinter er ikke så store som resultatene kan gi inntrykk av.

- Ro i treningsarbeidet, noen små tekniske justeringer og tro på egne ferdigheter - så eksploderte det. Mange av de gutta som var underdogs for ett år siden og kanskje ikke skulle få delta i OL, er nå heite medaljekandidater i VM i Val di Fiemme. Den fine starten gjorde at trenerne slipper å slåss med noen. Som ved et trylleslag er Hopp-Norge i en helvetes stim. Sjøltilliten er unik, og bare øker for hvert renn. Framgangen kommer til å fortsette. Alle som jobber rundt løperne er flinke til å holde fokus. De tar ikke av, sier Stjernen.

Som et eksempel på at det ikke er så veldig stor forskjell på de siste fiaskovintrene og suksessvinteren 2002/2003, nevner han at rådgiveren til landslagstrenerne fortsatt er den samme.

- Steinar Bråten har vært Olympiatoppens rådgiver på den tekniske sida siden 1998, og stort sett fått kjeft både internt i OL-toppen og i Hopp-Norge generelt. I vinter er han rådgiver til Mika Kojonkoski. Nå er det stille rundt jobbingen til Steinar, sier Stjernen.

SKUFFELSE PÅ SKUFFELSE: Hroar Stjernen hadde ikke mange oppturer som sportssjef for hopperne. Dette bildet er fra Innsbruck 2. januar 2002.