- Føler jeg har sviktet en hel nasjon

Thomas Myhre spolerte en norsk sensasjon, da Norge hadde seieren i lomma.

FRANKFURT (Dagbladet.no): Tyrkia - Norge 2-2. Det norske landslaget var avskrevet av mange etter det flaue tapet hjemme mot Bosnia i helga.

Lenge så det ut til at de skulle få en revansj av de sjeldne. Men to ufattelige brølere fra Thomas Myhre ødela det som lå an til å bli en sensasjonell borteseier for Norge, i en kamp Norge ledet 2-0 da det gjenstod 19 minutter.

• Først slapp han inn et frispark fra 30 meter som gikk midt i mål.

• To minutter før ordinær tid ble han den store synderen da Hamit Altintop scoret med en frisparklompe fra skrått hold - som Myhre utilgivelig slapp mellom beina sine og i mål.

De norske spillerne forsøkte å trøste Myhre da dommeren blåste av kampen, men det hjelper så fryktelig lite for Norge - og ikke minst for Thomas Myhre.

- Dette er uten tvil den verste dagen jeg har hatt på fotballbanen. Jeg føler jeg har sviktet et helt lag, og en hel nasjon, sier Myhre til TV3.

- Helt tom

Charlton-keeperen var helt knust etter kampen, og klarte nesten ikke beskrive følelsen han hadde i kroppen.

- Føler jeg har sviktet en hel nasjon

- Det er helt tomt, sier Myhre.

- Det hadde vært deilig å finne verdens største spade og gravd seg ned.

Slik forklarer han det som skjedde på de to baklengsmålene:

- På den første scoringen beveger ballen seg veldig mye. Sånt kan skje. Men det andre målet, et sånt tror jeg aldri jeg har sluppet inn før.

Landslagssjef Åge Hareide var svært lei seg etter kampen, på Myhres vegne.

- Jeg kan alltids tåle dette, men jeg lider mest for Thomas og gutta. Dette er veldig bittert for Thomas, sier han til TV3.

Myhre har nesten ikke spilt kamper denne sesongen, bortsett fra landskamper og noen få for Charlton. Likevel valgte Hareide å bruke den rutinerte keeperen i de to kvalikkampene. Det endte med tre keepertabber.

- Det er mitt ansvar. Det er jeg som valgte å bruke ham, sier Hareide.

SLAPP INN TO FRISPARK: Her fyker det første frisparket inn forbi Thomas Myhre. - Ballen beveget seg veldig mye, sier keeperen. Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIX
SLAPP INN TO FRISPARK: Her fyker det første frisparket inn forbi Thomas Myhre. - Ballen beveget seg veldig mye, sier keeperen. Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIX Vis mer

To foran til pause

En kveld som så ut til å bli en festkveld etter Simen Brenne og Martin Andresens scoringer føltes plutselig bare stusselig.

De 25 minuttene første minuttene av kampen virket som en bekreftelse på at norsk fotball var i krise. De norske spillerne klarte knapt å slå en eneste pasning til en mann i rød trøye, aggressiviteten var fraværende og Volkan Demirel i Tyrkia-målet ble ikke satt på en eneste prøve.

En norsk nesten-sjanse på corner etter 29 minutter var et kanskje et varsel på at noe snart ville skje. For to minutter senere var Norge plutselig i ledelsen.

John Carew gikk i en hodeduell, og ballen endte hos Fredrik Strømstad. Med sin første gode pasning løftet Start-spilleren ballen bak det tyrkiske forsvaret - der Simen Brenne kom på et disse løpene som gjorde at Hareide ga ham sjansen fra start.

Brenne dempet ballen fint, og pirket ballen forbi Demirel. 1-0 til Norge - og det skulle bli enda bedre.

Etter 40 minutter startet Martin Andresen et praktangrep han selv skulle avslutte på beste måte. Landslagskapteinen fant Thorstein Helstad i bakrommet, som igjen la tilbake til John Carew. På første berøring slo Villa-spissen inn i banen, hvor Andresen kom stormende. På halv volley styrte han ballen helt inne ved stolpen fra 20 meter - attpåtil med feil bein. Rett og slett et gnistrende angrep fra Norge.

Den norske benken gikk bananas, det samme gjorde den lille norske delegasjonen på tribunen bestående av fem personer fra Norges Fotballforbund.

- Føler jeg har sviktet en hel nasjon

2-0 til pause, etter en omgang hvor Norge i motsetning til Bosnia-kampen var dødelig effektive.

- Førsteomgangen var taktisk sett helt optimalt, sier Hareide.

Norge på hæla

Tyrkia kom imidlertid på banen som et helt annet lag i 2. omgang. Bare tre minutter inn i omgangen smalt det i stanga bak Thomas Myhre fra Gökdeniz Karadeniz, returen gikk himmelhøyt over.

Noen minutter senere var samme mann på farten igjen, men skjøt et par meter utenfor fra god posisjon. Norge var på rystet og på hæla - og etter 56 minutter dømte den italienske dommeren straffe til Tyrkia.

Heldigvis så linjemannen at Brede Hangeland felte Karadeniz utenfor 16-meteren, og frisparket ble trukket utenfor.

Om Norge slapp med skrekken i den situasjonen, gjorde de det ikke etter 71 minutter. Et tilsynelatende ufarlig frispark fra 30 meter hadde retning midt mot Thomas Myhre, som på mystisk vis presterte å slippe skuddet fra Hamit Altintop forbi seg.

Dermed var Tyrkia inne i kampen for fullt, og nå satte de inn et stormløp på det norske målet - hvor Myhre var på gyngende grunn.

Først misbrukte Tuncay Sanli en stor mulighet da han dundret ballen over fra fem meter. Like etter holdt Myhre på å gjenta giganttabben på et nytt frispark fra Altintop. Denne gangen slapp han returen ut i boksen, hvor de norske spillerne med nød og neppe fikk klarert til corner.

Den ble reddet på streken fra innbytter Per Ciljan Skjelbred.

- Vi spilte en strålende kamp som lag i 1. omgang. Etter pause presset Tyrkia hardt offensivt. Jeg synes de fikk flere alt for lette frispark rundt 16-meteren. Dommeren blåste på «alt» da de la seg, sier John Arne Riise.

Norge så ut til å ri av stormen helt til det 89. minutt - da Myhre kostet laget to livsviktige poeng.

FORVTILET: Thomas Myhre var langt, langt nede etter kampen.
LEDET TIL PAUSE: Simen Brenne og Martin Andresen scoret for Norge i 1. omgang.