Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

World Touren i sykling, Volta a Catalunya:

- Føler meg bedre enn noen gang

Sindre Lunke blomstrer med frihet i Fortuneo-Samsic.

BLOMSTRER: Sindre Lunke sier han føler seg bedre enn noen gang, etter overgangen til Fortuneo-Samsic. FOTO: Fortuneo-Samsic
BLOMSTRER: Sindre Lunke sier han føler seg bedre enn noen gang, etter overgangen til Fortuneo-Samsic. FOTO: Fortuneo-Samsic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (procycling.no): ​Etter å ha vært med på laget som hjalp Tom Dumoulin til seier i Giro d'Italia i mai i fjor, ble høsten en traust affære for Sindre Skjøstad Lunke.

Siden trønderen krysset målstreken i Milano 28. mai hadde han bare 13 rittdager resten av sesongen. I tillegg fikk han heller ikke fornyet kontrakten med World Tour-laget Team Sunweb, som han ble proff med to år tidligere.

Dermed måtte han ut på jakt etter nytt lag. Løsningen endte opp med å bli Warren Barguil, den franske lagkameraten fra Team Sunweb, som skulle ta et steg ned til prokontinentallaget Fortuneo-Oscaro. Han ville nemlig ha med seg Lunke på laget.

LES OGSÅ:Lunke følger Barguil til Fortuneo-Oscaro

Barguil, vinner av to etapper og klatretrøyen i fjorårets Tour de France, ønsket å sykle med frie tøyler og mer på instinkt. Med Tom Dumoulins seier i giroen virket sjansene for å bli mer bundet som hjelperytter sannsynlig, i kommende Grand Tours.

Frihet har vært definerende for Barguils suksess så langt i karrieren. Det kan vise seg å være oppskriften for nordmannen også.

Færre ritt

Hentet inn som en av Barguils mer betrodde ryttere, og forhåpentligvis som en del av Tour de France-laget rundt ham, nyter 24-åringen godt av økt status i laget, som nå heter Fortuneo-Samsic.

I stedet for å bli satt opp på ritt han ikke ønsker å kjøre, kan han nå i stor grad velge og vrake selv.

- Nå kan jeg bestemme hvilke ritt jeg skal. Jeg ble litt overrasket. Nå blir jeg ikke bare satt opp.

Det har også betydd mye i treningshverdagen. Mens enkelte ryttere trenger ritt og mange rittdager, for å finne godformen, er suksessformelen annerledes for Lunke. Han lykkes i større grad med å finne formen på sin måte, gjennom treningen. Derfor har han valgt å kjøre færre ritt i innledningen av sesongen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I BRUDD: Sindre Skjøstad Lunke (fremst) på offensiven under Trofeo Serra de Tramuntana. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
I BRUDD: Sindre Skjøstad Lunke (fremst) på offensiven under Trofeo Serra de Tramuntana. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer

Mens han i Team Sunweb ble satt opp på enkelte endagsritt, slipper han dette i Fortuneo.

- Sånn som det klassikerrittet, Nokere Koerse, som jeg måtte kjøre med Sunweb. I stedet kan jeg forberede meg denne uken her - akkurat sånn som jeg skal - i stedet for alle de rittstartene og i halvparten av rittene bare for å taue. Bare ligge og gampe, mens du egentlig skulle kjørt en skikkelig hardøkt for å være 100 prosent, forteller han når procycling.no besøker ham hjemme i Trondheim, uken i forkant av Volta a Catalunya.

LES OGSÅ: Lunkes plan involverer Barguil og Tour de France

God start på sesongen

Friheten i Fortuneo-Samsic har gjort at han har gått mer "back to the basics", med å bygge opp treningen på sin måte. Han har innledet et samarbeid med barndomsvenn og tidligere TVK-lagkamerat Erik Kolsung - som skriver masteroppgave ved NTNU Senter for toppidrettsforskning i Trondheim. Kolsung overser treningen til Lunke og fungerer som en sparringspartner.

Samarbeidet med hans danske trener Morten Bennekou i Team Sunweb ble ikke slik han hadde håpet. Bennekou gav ham et helt nytt opplegg og ville gjøre ting på sin måte - helt ulikt slik Lunke hadde hatt det tidligere. Samtidig tok lang tid før man gikk bort fra opplegget, ettersom det ikke fungerte. Dermed ble store deler av hans første sesong i laget delvis amputert.

Med et mer familiært opplegg har klatretalentet virkelig begynt å blomstre igjen.

- I hvert fall med rittprogrammet jeg har hatt og treningen frem til nå, så har det vært supert. Jeg føler meg bedre enn noen gang, egentlig.

Fremgangen er også tydelig gjennom prestasjonene. I to av rittene under Mallorca Challenge, i slutten av januar, viste han seg godt frem. I Trofeo Serra de Tramuntana var han i brudd, sammen med Sondre Holst Enger.

Den påfølgende dagen, i Trofeo Lloseta-Andratx, så kjempet han om topplasseringene i det som var et tøft klatreritt, mot toppryttere som Alejandro Valverde, Tim Wellens og Gianni Moscon. I spurten kom han dog litt til kort, men en 12. plass var likevel imponerende, etter han hadde forsøkt å angripe i finalen.

I Tour of Oman virket han også kvikk og endte på 22. plass i sammendraget. Han syklet imidlertid med en skade i hamstringen og følte at det satte ham noe tilbake.

- Jeg var litt skuffet over Oman, siden det egentlig ble kjørt for meg og så ble det 22. plass, som var litt utafor. Men det hadde nok mye å gjøre med hvordan jeg forberedte meg. Jeg tror jeg skulle klart det [å få en høyere sammenlagtplassering], hvis jeg hadde forberedt meg optimalt.

Samtidig har han også funnet seg godt til rette hos sin nye arbeidsgiver, og forteller at fransken kommer seg og at han nå kan føre samtaler.

(artikkelen fortsetter under bildet)

I ØRKENEN: Lunke klatrer oppover Green Mountain under etapperittet Tour of Oman. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com)
I ØRKENEN: Lunke klatrer oppover Green Mountain under etapperittet Tour of Oman. FOTO: Tim de Waele (TDWSport.com) Vis mer

- Det gir en sinnssyk gnist

I stedet for å kjøre Paris-Nice dro han til Alicante i en uke for å trene, som forberedelser til Volta a Catalunya, siden han ikke følte skaden var blitt helt bra igjen. Her la han ned en tøff uke og trente en del sammen med ryttere fra elitelaget til moderklubben TVK.

I Katalonia venter svært tøff World Tour-motstand, med ryttere som Alejandro Valverde og Nairo Quintana (Movistar), Esteban Chaves (Mitchelton-Scott), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Daniel Martin og Fabio Aru (UAE Team Emirates på startstreken.

For Lunkes sin del blir hovedoppgaven å hjelpe Warren Barguil, som blir lagets kort, men det kan også vente egne sjanser for 24-åringen. Han ser frem til å konkurrere med sin franske lagkompis.

- Det er veldig deilig å ha på deg en prokonti-drakt, hvor du kan gjøre litt sprell. Slippe å kjøre kjedelige ritt, sitte og taue.

- Det kan bli ganske kult å kjøre ritt med Barguil?

- Han er jo sånn selv [som liker å gjøre sprell]. Det gir en sinnssyk gnist for meg selv når jeg kjører hardøkter og vite at på den hardøkten her kan jeg bestemme om jeg skal i brudd [under neste ritt] eller ikke. Mens hvis jeg kjørte den hardøkten her før, så var det liksom "okei, du skal sitte og taue i dag". Da får du liksom ikke gnisten. Så det blir fett.

Og formen?

- Har fått trent det jeg skal og føler meg egentlig veldig pigg. Veldig gira på Katalonia nå.

PS: Volta a Catalunya starter i morgen og går over syv etapper. Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) sykler også rittet.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!