- Føler meg mistenkt

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Russiske Larissa Lazutina stiller til start på morgendagens tremil, til tross for bråket i etterkant av den høye hemoglobintesten hun avla før torsdagens stafett. - Det blir ikke lett, men jeg starter, sier Lazutina til Dagbladet.

Da Lazutina ankom langrennsstadion i går kveld, var hun svært lite taletrengt. Beskyttet av en russisk skileder svarte hun bare «ingen kommentar» på alle spørsmål. Etter å ha fått gått en liten runde på ski, var hun definitivt mer åpen for å snakke om den for høye blodtesten, som gjorde at Russland måtte stå over damestafetten. Lazutina hadde en blodverdi på 16,8. Høyest tillatt verdi er 16,0.

- Dette er første gangen dette har skjedd med meg i løpet av de fem årene de har hatt slike tester. Jeg har aldri hatt et slikt problem før, sier Lazutina til Dagbladet.

Føler mistanke

- Det har vel vært et tungt døgn for deg?

- Ja, klart. Vanligvis har jeg bare lave hemoglobinverdier, men det er vel noe med dynamikken i kroppen min som har slått ut.

Onde tunger i OL-byen spekulerer nå på om de høye verdiene skyldes bruk av det forbudte preparatet EPO, som øker evnen til å ta opp oksygen i blodet, og samtidig gir høye blodverdier som bieffekt. Russerne sjøl hevdet i går at Lazutinas høye verdier skyldes at hun har hatt mensen de siste dagene.

- Føler du deg mistenkeliggjort?

- Ja, dette er et problem for meg.

- Vet du selv noe om årsaken til at du testet så høyt?

- Nei, jeg vet ikke.

Russisk problem

Hun er tydelig trist og lei seg over at hennes høye blodverdier ødela for det russiske damelaget.

- Det er et problem for Russland, men ikke noe problem for meg i forhold til de andre jentene på laget.

- Når tar du en endelig avgjørelse om du går tremila på søndag?

- Jeg starter helt sikkert, men det det blir ikke lett for meg nå. Dere får heller se opp for Olga Danilova. Hun kommer til å gå fort, smiler Lazutina før hun setter seg inn i bilen og forlater stadion.

At Lazutina lettet litt på sløret etter dramaet i forkant av stafetten, er egentlig veldig utypisk for russerne. I løpet av det siste døgnet har Dagbladet snakket med en håndfull russere som ikke har villet si et eneste ord om saken. Men det var tydelig at Lazutina ønsket å bedyre sin uskyld omkring de høye blodverdiene som fravristet henne og lagkameratene et sikkert gull.

- Velkommen

De norske lederne synes det er helt uproblematisk at Lazutina starter på tremila, så lenge hun ikke tester for høyt før søndagens løp. I går gikk det ut meldinger om at den russiske veteranen måtte inn i en fjorten dagers lang karantene før hun får starte på nytt. Det er feil.

- Og det er helt greit. Vi hadde regna med det. Det er viktig å presisere at det ikke dreier seg om et dopingtilfelle, sier landslagssjef Sindre Bergan til Dagbladet.

Renndirektør i FIS, Bengt Erik Bengtsson, ser heller ingen betenkeligheter med å ha Lazutina tilbake på start i OL.

- Hun er hjertelig velkommen. Dette er en helt naturlig del av våre testmetoder, og det skiller seg ikke fra verdenscupen, sier han til Dagbladet.

- Men russerne har kritisert opplegget?

- Det får de bare gjøre, men vi har fulgt akkurat samme prosedyrer i OL som vi gjør ellers i sesongen. Forskjellen er at her må man fylle ut et par skjemaer. Jeg tror ikke dette vil ramme langrennssporten. Det viser bare at vi har kontrollrutiner som fungerer.

ÅPEN: Larissa Lazutina åpnet for et kort intervju på parkeringsplassen i Soldier Hollow etter å ha gjemt seg i et døgn for pressen. Hun avviser at det ligger noe ulovlig bak de høye blodverdiene som hindret henne i å gå stafetten på torsdag.