«Føler meg som en 100-åring»

Vel hjemme på sofaen etter fem harde uker på sykehus sier fotballegenden George Best: - Jeg føler meg som en 100-åring. Men heldigvis, det kunne vært verre.

Den tidligere Manchester United-stjernen var nemlig så sikker på at han ville dø da han i all hast ble innlagt på Chelsea and Westminster Hospital, at han for første gang skrev sitt eget testamente.

Hjemme i sofaen, sammen med kona Alex, forteller han åpent til den engelske avisa The Mail on Sunday:

- Det er skremmende, men sant: Hadde jeg ikke havnet på sykehus i tide, ville jeg vært død nå. Selv ville jeg ikke på noe sykehus. Alkoholikere forsøker å skjule sine problemer og late som om ingenting er galt.

- Jeg innså heller ikke at jeg var på dødens rand, sier George Best.

Kona ringte

Problemene kom først til syne da han begynte å avlyse avtalte oppdrag fordi han var for syk til å jobbe.

- I stedet for å gå til legen beit jeg tenna sammen og kjempet meg gjennom smertene. Hvordan jeg kom meg gjennom de siste kommentatorjobbene for Sky Sports er egentlig utrolig. Det var lange dager og jeg hadde fryktelige smerter.

Til slutt gikk det så langt at hans 28 år gamle vakre kone Alex ringte etter ambulanse uten at George var klar over det.

Spydde blod

På det tidspunktet var han så sjuk og ødelagt av alkoholen at han spydde blod og ikke klarte å stå oppreist. Legene konstaterte at leveren til den nordirske fotballkunstneren var 80 prosent ødelagt.

Oppholdet kostet den tidligere Manchester United-stjernen 675000 kroner, men reddet livet hans.

Nå er han i krangel med sitt forsikringsselskap, som nekter å betale sykehusoppholdet.

Likevel trenger neppe Best å frykte regningen. Det sies at den styrtrike Harrods-eieren Mohammed Al-Fayed er klar til å gjøre opp for en av sine venner.

Definitivt slutt

Best har sagt det før, men sier det igjen: Nå er det slutt på drikkingen!

- Man starter å drikke som en sosial ting. Så blir det en vane - og til slutt: En uvane. For første gang har jeg sagt til meg selv at nå er det slutt. Ved tidligere forsøk på å slutte har jeg sagt til meg selv at jeg kan ta et par øl om noen måneder. Da kunne jeg feire at jeg var tørrlagt med et par drinker... Men ikke denne gangen. Nå er det slutt. Definitivt, hevder George Best.

Nå har han ikke smakt alkohol siden 27. februar.

- Og ikke savner jeg det heller. Men det kan det jo hende at jeg vil gjøre en eller annen gang i framtida. Da gjelder det å være sterk, sier George Best.

Drukket i 30 år

Med unntak av enkelte tørrlagt perioder har Best vært hard på flaska de siste 30 årene.

På spørsmål om hvor mye han pleide å drikke i løpet av en dag, svarer han:

- Det kom helt an på når jeg begynte. Men det gikk i ett. I løpet av disse årene har jeg drukket alt som er mulig. Hvorfor? Hvis jeg visste svaret på det, ville jeg vært multimillionær. Det er millioner av mennesker på denne kloden med det samme problemet.

Til tross for at hans lever i dag bare har en kapasitet på 20 prosent, er Best optimist.

- Legene har fortalt meg at jeg vil klare meg bra hvis jeg ikke drikker mer. Det er gode nyheter for en som trodde han var død. Aldri tidligere har jeg opplevd liknende smerter. Jeg er ikke kristen, men tror det finnnes ett eller annet der...

- På sykehuset ba jeg til Gud om at smertene skulle forsvinne.

Vil ha barn

Nå våger driblekongen å se lyst på framtiden. Han snakker om ferier, karrieremuligheter, fish&chips-spising - og om å få tre barn med sin kone.

- Vi kunne aldri satt barn til verden hvis jeg hadde fortsatt å drikke. Nå har vi lyst på tre barn, sier Best - og tilbakeviser alle ville historier om at ekteskapet henger i en tynn tråd.

- Vårt ekteskap har vært perfekt fra dag en. Alex har vært en brilliant støtte for meg. Uten henne ville jeg sikkert sprukket etter et par dager og havnet på puben igjen med gutta.

3000 brev

På sykehuset mottok Best 3000 brev fra folk som støttet ham og ønsket ham god bedring. Men ordene fra pappa Dick (80) gjorde sterkest inntrykk:

«Ta deg sammen. Du har et flott liv, en flott kone og folk som bryr seg om deg.»

- Å være i live er den største rusen jeg kan få nå. Det finnes så mye der ute, og jeg har masse å se fram til. Jeg ønsker å bli husket som tidenes beste fotballspiller - ikke som den alkoholiserte kvinnebedåreren som likte raske biler.

roy.wahlstrom@dagbladet.no

REDDET AV KONA: Fotball-legenden og alkoholikeren George Best var så sjuk at han spydde blod for kort tid tilbake. Kona Alex ringte ambulansen og fikk George på sjukehuset. Nå er han ute igjen - og så frisk som en mann som har drukket i 30 år kan bli. - Jeg har sluttet å drikke, sier George - for n'te gang.