- Føler meg som en popstjerne

Marit Bjørgen liker hyllesten som følger gullene.

HYLLET: Gullvinner Marit Bjørgen fikk det største brølet i Oslo sentrum i kveld. Her er hun flankert av Justyna Kowalczyk, Polen, og bronsevinner
Therese Johaug. Foto: Lise Åserud / Scanpix
HYLLET: Gullvinner Marit Bjørgen fikk det største brølet i Oslo sentrum i kveld. Her er hun flankert av Justyna Kowalczyk, Polen, og bronsevinner Therese Johaug. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

UNIVERSITETSPLASSEN (Dagbladet): To løp, to gull.

To ganger på tre kvelder er Marit Bjørgen blitt hyllet i Oslo Sentrum på en fullstappet Universitetsplass.

Å høre folkebrølet i kveldsmørket er noe hun gjerne gjør til en vane også i neste uke.

- Da jeg var her på torsdag visste jeg ikke hva jeg gikk til. Det er svært, det er utrolig stort. Bare det å gå ut her, du får følelsen av å være popstjerne for en dag, sier Bjørgen.

Hun har fått av seg gulljakka på innsida av et av universitetsbyggene. Jubelropene varmer fortsatt, mange timer etter at hun detroniserte Justyna Kowalzcyk på slutten av 15 km jaktstart med stilbytte.

FØLER SEG BRA: Svenske reportere lurer på om Bjørgen ikke snart er mett av gull. Foto: Lise Åserud / Scanpix
FØLER SEG BRA: Svenske reportere lurer på om Bjørgen ikke snart er mett av gull. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

- Det er noe du har drømt om lenge. Det er utrolig moro at publikum stiler opp. Men jeg visste at de stilte opp, det norske publikum er verdens beste. Det er svært å få oppleve VM på hjemmebane.

Kamp til døra Tidligere skikonge, nå FIS-pamp, Vegard Ulvang var før VM-start bekymret for at Bjørgen skulle ta for mange gull - slik at skiidretten ble kjedelig. VM-dronningen ser det ikke på samme måte.

- Det er viktig at det er flere som kjemper om de gjeveste medaljene, og i dag var det kamp fram til døra. Jeg synes det er utrolig moro å stå øverst, og jeg vil helst stå øverst. Jeg vil ikke gjøre noe for å unngå det, sier Bjørgen.

- Føler du misunnelse fra de andre jentene når du vinner og vinner?

- Nei, ikke på noen måte.

Neste oppgave er 10 km mandag, klassisk individuelt, en sjanse til tre av tre gull.

Svenske journalister lurer på om noen har sjans til å klatre opp på plassen Bjørgen har gjort til sin - øverst på pallen.

- Jeg skal prøve, slik at ingen andre skal få gjøre det. Men det er klart at mye skal stemme for at det skal skje.

Utrolig moro Det snakkes som seks mulige gull på seks øvelser. Bjørgen velger å se bare fram til neste løp, og advarer konkurrentene om at hun føler seg stadig like sterk.

- Foreløpig syntes jeg det går veldig greit, jeg må bare se framover. Det er en utfordring. Jeg har det utrolig moro. Jeg trives og koser meg i Kollen, og jeg tror jeg skal klare det videre. Jeg har mye å gi, sier Bjørgen.

I dag fikk Bjørgen følge av Therese Johaug på pallen.

I motsetning til Oslos VM-dronning var 23-åringen fra Dalsbygda på besøk på Universitetsplassen for første gang under dette mesterskapet. Hun plukket med seg en bronse, akkurat som i Sapporo for fire år siden.

- Det var en seier for meg i dag, det har vært målet i hele år å ta en individuell medalje på hjemmebane, sier Johaug.

- Bare det å stå ute her, det var 40 000 og det så ut som en maurtue. Du hadde bare lyst til å stå der mer, sier

Etter 10 km mandag kveld er Johaug velkommen på ny.

- Jeg skal nyte dagen her i dag, og når jeg legger meg i kveld skal ta med meg alt videre jeg har gjort bra. Så blir det bare å nullstille seg i morgen. Det er et viktig renn mandag, jeg har vist at jeg kan gå fort der før. Mesterskapet er ikke ferdig ennå, det er mange renn igjen, sier Johaug.

MAURTUE: Therese Johaug ble lamslått av folkemengden - dette overgikk oppmøtet i  Vancouver-OL. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
MAURTUE: Therese Johaug ble lamslått av folkemengden - dette overgikk oppmøtet i Vancouver-OL. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer