Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Føler meg som en sviker

Ingen trodde det de så. Selv ikke hovedpersonen Jörgen Brink forsto hva som skjedde. Men alle visste at svenskenes stafettmareritt var i ferd med å vokse seg inn i evigheten.Derfor kollapset han

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Det var gått 14 år siden sist svenskene vant det gjeveste inne langrensssporten: Herrestafetten. Endelig skulle de gjenerobre tronen. Norge og Tyskland var nesten 30 sekunder bak og det var egentlig bare utforbakke igjen til mål. Så smalt det for Sverige igjen. Ankermann Jörgen Brink møtte den aller største veggen og lyset gikk i Sverige. Alt den svenske sportskommentatoren Mats Olsson advarte leserne om i sin avis Expressen før stafetten gikk troll i ord:

«Sverige är för evigt dömt till stafettens dödsdal. Det är så. Det har varit så länge och vi ska inte inbilla oss nåt. Absolut inte!»

Alt var bra

Dagbladet møtte Jörgen Brink (28) i går ettermiddag. Fire timer etter skituren han aldri vil glemme, så ansiktet hans enda tristere ut enn det gjør til vanlig. Den beskjedne, stille svensken som vi for få dager siden så juble etter bronsen på jaktstarten var selvsagt sønderknust etter stafettkollapsen. Her forteller han hva som skjedde:

- Det ble svart som natta. Jeg trodde ikke selv det jeg opplevde. Kroppen føltes fin og jeg fikk gode sekunderinger på Norge og Tyskland som kom bak. Hele veien hørte jeg de lå cirka 25 sekunder bak, forteller han.

Og akkurat i det han skulle forsere den siste motbakken og seile ned mot VM-stadion senket mørket seg over Brink. Kanskje det var tanken på gullet som felte ham?

Armene dovnet

- Det skjedde på bare 100 meter. Først dovnet armene mine, så føltes det som om hele kroppen sviktet og så svartnet det for meg. Jeg fikk problemer med å se og fikk panikk. Det siste jeg hørte var at jeg ledet med 10 sekunder, og så var de der. Jeg følte jeg sto stille.

Og da Alsgaard og tyske Teichmann bykset forbi, var det ikke bare Brink som fikk problemer med synet. Hele skistadion gispet og ingen trodde egentlig det de så. Hva skjedde? Hadde Brink falt? Hvorfor henger han seg ikke på?

Ekstrautgave

Per Elofsson som sto inne på stadion og gledet seg til å motta sin andre gullmedalje:

- Jeg trodde ikke det jeg så på storskjermen. Jeg var sikker på at de tok igjen en annen løper med en runde da de passerte Jörgen, sier Elofsson.

Og det var da reporterne i den svenske storavisa Aftonbladet stivnet i fingrene over tastaturet. Heller ikke de trodde det var mulig at stafettgullet glapp igjen. Oppildnet av at Sverige endelig skulle gjenerobre stafettgullet, var de godt i gang med å forberede en ekstrautgave av avisa. Mens Brink sjanglet mot mål sendte Aftonbladet trykkerne hjem.

Og det var da nordmennene reiste seg på tribunen og skjønte at utrolige Alsgaard ville greie det igjen. Men alle lurte mest på hva som skjedde med Brink.

Jaget

For hvordan er det mulig for en topptrent utøver å sprekke så plutselig og så voldsomt som det Jörgen Brink opplevde i går?

- Det er hardt å være jaget, sier den svenske landslagslegen Mats Carlhn til Dagbladet. Han tror det mentale presset kombinert med høyden var årsaken til at Brink tråkket over den berømte melkesyregrensen. Sprekken kom like overraskende på legen og resten av det svenske støtteapparatet som for tilskuerne og tv-seerne.

- Det er som når du drømmer at du blir jaget av et vilt dyr. Da fryser kroppen og du kommer ikke av flekken. Slik forklarer den norske milslukeren Per Knut Aaland hva som skjedde med Brink.

Og mens de norske gutta jublet i målområdet, ble Brink nærmest båret bort fra stadion av svenske funksjonærer. Klar for å bli jaget på nytt. Av trenere, lagkamerater og presse som ville vite hva som hadde skjedd. Og det løpet vant Brink. Han sto oppreist resten av dagen og svarte på spørsmål.

STØTTET: Jörgen Brink måtte ha hjelp for å komme seg ut av skistadion.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling