- Føler meg som en vinner

Kjersti gråt etter OL-sølv i natt.

BEIJING (Dagbladet.no): Etter 20 kilometer i øsende regn gikk Kjersti Tysse Plätzer over målstreken i Fugleredet og gråt. Det er åtte år siden hun tok sølvet i kappgang i Sydney, og du kunne se hvor mye det betydde for henne å gjenta prestasjonen.

- Denne medaljen er mer emosjonell enn den forrige, sier en rørt Tysse Plätzer.

- Det var ikke så mange som trodde på det i Sydney, og det var kanskje enda færre som trodde på det her.

Siden forrige sølv har Kjersti fått barn, vært skadd, og blitt nummer 12 på distansen i Aten. Familie, venner, sponsor, alle får en hjertelig takk når Kjersti skal oppsummere.

Det ingen har visst, er at OL-deltakelsen hang i en syltynn tråd i hele år. En prolaps i ryggen truet karrieren, og i oktober opererte hun ryggen i Tyskland.

Bare gikk 

Før løpet spådde hun at russerne kom til å forsvinne fra start, fulgt av en hviterusser. Løpet ble akkurat slik hun hadde trodd. Bortsett fra at tempoet i starten var enda raskere enn hun hadde sett for seg.

- Oi, her gikk det fort, tenkte jeg. Det gikk veldig fort fra første steg, og det overrasket meg litt. Jeg tenkte bare at jeg måtte skaffe meg en god posisjon, forteller hun.

Etter 16 kilometer lå Kjersti på tredjeplass, bak suverene Olga Kaniskina fra Russland og Ryta Turava fra Hviterussland. Sammen med Kjersti lå spanske Maria Vasco.

SÅ GLAD: Kjersti Tysse Plätzer løp jublende rundt på stadion med det norske flagget rundt skuldrene i natt. Foto: Reuters/ Dylan Martinez
SÅ GLAD: Kjersti Tysse Plätzer løp jublende rundt på stadion med det norske flagget rundt skuldrene i natt. Foto: Reuters/ Dylan Martinez Vis mer

- Kampen mot Maria var den hardeste, jeg lurte på hvorfor hun ikke slapp meg, sier Kjersti.

2,5 kilometer før mål fikk Turava problemer og stoppet for å spy. Da forsvant Kjersti og vasco forbi, og like etter slapp spanjolen også.

Små marginer

Men det som så ut som en sikker sølvplass ble plutselig truet av to langspurtere. Italienske Elisa Rigaudo og kinesiske Hong Liu tok voldsomt innpå inn mot stadion, og i mål var det bare 5 og 10 sekunder mellom den norske sølvvinneren og de to jagende.

- Jeg visste at de kom fort, for jeg har en trener som er veldig god til å rope. Jeg måtte bare gå på, sier sølvvinneren til Dagbladet.no.

Da hun brøt målstreken tok hun seg til ansiktet og begynte å gråte.

- Det var en utrolig lettelse å være ferdig med det, for det var ekstremt tøft de siste seks kilometerne.

- I dag føler jeg meg som en vinner, for jeg var best av verdenseliten. Kaniskina kan man ikke gjøre noe med, jubler hun før hun forsvinner inn til dopingkontroll.

- Føler meg som en vinner


Dagbladet.no kommer med mer.

GRÅT AV GLEDE OG LETTELSE: Kjersti Tysse Plätzer holdt ikke følelsene tilbake da hun tok OL-sølv i Beijing.