Føler seg som NRKs hakkekyllinger

Hege Bøkko mener hun og broren bare får negativ omtale.

URETTFERDIG BEHANDLET: Hege og Håvard Bøkko føler media og NRK har et unødvendig negativt fokus mot dem etter at de valgte å støtte Peter Mueller da han fikk sparken fra skøytelandslaget. Foto: Heiko Junge / Scanpix
URETTFERDIG BEHANDLET: Hege og Håvard Bøkko føler media og NRK har et unødvendig negativt fokus mot dem etter at de valgte å støtte Peter Mueller da han fikk sparken fra skøytelandslaget. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

NRK: - Vi beklager hvis Håvard og Hege føler det slik

(Dagbladet): Hege Bøkko mener hun og broren Håvard har blitt gjort til hakkekyllinger av NRK og deres skøytekommentator Ove Eriksen etter at Peter Mueller fikk sparken som landslagstrener i 2009.

I går kveld tvitret hun varmt om en kommentar i Hallingdølen, der avisens sportsredaktør Torbjørn Gunhildgard spør blant annet om «skøytekommentator Ove Eriksen (har) en personlig agenda for å kritisere og uttale seg negativt om vår eneste internasjonale skøytestjerne».

«En kan ikke unngå å merke seg, og irritere seg over, at det har osa Bøkko-kritikk i skøytesendingene til NRK de to siste åra», skriver han videre.

Overfor Dagbladet forteller Bøkko at hun er enig i Gunhildgards kritikk av NRK.

KONTROVERSIELL: Hege og Håvard Bøkko trenes av kontroversielle Peter Mueller som i 2009 ble sagt opp som landslagsstrener etter påstått seksuell trakassering mot Maren Haugli. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KONTROVERSIELL: Hege og Håvard Bøkko trenes av kontroversielle Peter Mueller som i 2009 ble sagt opp som landslagsstrener etter påstått seksuell trakassering mot Maren Haugli. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

- Jeg føler det som står i artikkelen er veldig sant; Vi har blitt gjort til hakkekyllinger, og det hjelper ikke når NRKs kommentator har sin personlige mening om oss, spesielt Håvard, og forteller det på TV. Jeg synes ikke en kommentator skal ha det, de skal støtte opp og kommentere best mulig, sier Bøkko til Dagbladet.

90 prosent negativt Hun mener at det ikke bare er NRK, men media generelt som har et negativt fokus på henne selv og det broren gjør. Hun mener at medienes negative fokus har fått folk til å se på dem som sutrete.

- Det er mye som kommer feil ut, og folk skaper seg meninger om oss basert på det som blir skrevet i media. 90 prosent av det som står i mediene er jo negativt, og det er klart folk blir påvirket av det, sier Bøkko.

- Folk flest fikk meninger om oss og så på Håvard som veldig sutrete når Peter fikk sparken og krangelen med Johan Olav Koss kom. Vi valgte å fortsette treningen med Peter og det var det mange som hadde en mening om.

- Håvard fikk stempelet som sytete fordi han sa fra om at han ikke var fornøyd. Når man mister treneren sin tre måneder før et OL de har hatt som mål sammen i fire år er det naturlig at man sier fra. Krangelen med Koss kom som toppen av kransekaken og folk fikk et veldig feil syn på Håvard siden media smurte på tykt og tynt. Med så mye negativt søkelys er det jo naturlig at folk ser på oss med et negativt lys, og det er vanskelig å snu dette igjen, sier hun.

Sofasliter På spørsmål om det negative fokuset fra mediene har påvirket storebroren og henne selv svarer hun:

- Det er frustrerende, for vi vil jo være gode forbilder og gi publikum og tv-tittere en god opplevelse. For å prestere er det viktig med motivasjon og støtte, men siden vi 90 prosent av tiden blir satt i et negativt lys er det vanskelig. Spesielt Håvard får alltid negative overskrifter uansett hva han gjør, og det blir de som leser i media selvfølgelig påvirket av.

- Men han er ganske flink til å skille slikt ut. Han vet at de som sitter og kommenterer egentlig er noen sofaslitere som egentlig ikke har peiling på hva vi driver på med.

Hun reagerer på at VM-innsatsen til Håvard ble fremstilt som en fiasko.

- Hadde han gått fem hundredeler raskere hadde han hatt medalje. Det er små marginer i skøytesporten, og Håvard måtte også gå alene uten sparringspartner og da går de ekstra hundredelene som skilte veldig, veldig fort

- Sesongen er ennå ikke over og vi føler på ingen måte at vi har hatt noen fiaskosesong. 15. plassen jeg fikk var det beste jeg har klart i et VM, og det var som sagt bare hundredeler som hindret Håvard i å ta medalje, sier Hege Bøkko til Dagbladet.

- Utrolig kjedelig Bøkko føler at media har vært i overkant kritiske etter fjerdeplassen i allround-VM forrige helg. Han mener sesongen har på langt nært vært så mørk som enkelte skal ha det.

- Det er utrolig kjedelig at media og folk vrir alt til det negative. Jeg vet om flere som skrur av lyden på skøytesendingene på TV, sier Håvard Bøkko i dagens Hallingdølen-utgave.

FJERDEPLASS: Håvard Bøkko kom på fjerdeplass i allround-VM. Foto: Magnus Aabech / Scanpix
FJERDEPLASS: Håvard Bøkko kom på fjerdeplass i allround-VM. Foto: Magnus Aabech / Scanpix Vis mer

Han mener at det negative fokuset på lengre sikt kan få konsekvenser for skøytesporten.

- Det virker ikke som det står Norge bak navnet mitt når jeg går verdenscup, men at det bare står CBA og det er det mange som ikke er begeistra for. Jeg prøver å stenge ting ute og bare gjøre jobben min, som er å gå fort på skøyter. Det er det viktigste. Men jeg tror de ødelegger mye for skøytesporten med å holde på slik, sier Bøkko.

Den oppfatningen deler lillesøster Hege.

- Du ser jo at skøytesporten mister seere, og det hjelper ikke at alt blir negativt. Vi gjør alt vi kan for å gå fortere på skøyter, men folk ser mer og mer negativt på det, sier hun.

Han mener media er mye strengere med ham selv hvis han ikke klarer en pallplass enn med andre norske idrettsutøvere.

NRK-KOMMENTATOR: Ove Eriksen, NRKs skøytekommentator, får kritikk av Hege Bøkko. Hun mener han er i overkant kritisk.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
NRK-KOMMENTATOR: Ove Eriksen, NRKs skøytekommentator, får kritikk av Hege Bøkko. Hun mener han er i overkant kritisk. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Om en nordmann blir nummer fire i et VM i en annen vinteridrett så er det en positiv sak. Forbundsløperne skal ha all skryt for det de gjorde i helga, men jeg mener det blir feil å skryte det opp og samtidig ikke se på hvor nær jeg var en medalje. Fem tideler etter fire distanser er tross alt marginalt, sier Bøkko.

Stoler på Mueller Bøkko bedyrer at han har ingen planer om å forlate Team CBA og gå tilbake til landslaget.

- Slik det er nå er det helt uaktuelt for meg å gå på landslaget igjen. Jeg ser ingen fremtid for meg der. De har fått til et opplegg som passer bra for Sverre Lunde Pedersen og Ida Njåtun, men bak de er det skralt med lagkamerater. Da har jeg det bedre på CBA. Jeg trur vi kommer til å få til opplegg og flere løpere neste år, og jeg gleder meg til å satse videre med Peter, sier Bøkko.

- Det viktigste er å ha trua på det en driver med. En kan ikke stå opp om morgenen og tenke at ting ikke fungerer, da må en gjøre noe. Jeg har fremdeles den gode følelsen jeg hadde før sesongen og tror på at vi gjør mye rett i CBA.

- Jeg har aldri angra på at jeg valgte CBA, og det tror jeg ikke jeg kommer til å gjøre heller, sier Bøkko.

SØSKEN: Håvard og Hege Bøkko er søsken og lagkamerater på Team CBA. Her er de avbildet da de begge gikk på landslaget. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
SØSKEN: Håvard og Hege Bøkko er søsken og lagkamerater på Team CBA. Her er de avbildet da de begge gikk på landslaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix . Vis mer