FÅR KRITIKK: Sportssjef Ronny Nilsen i Friidrettsforbundet.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
FÅR KRITIKK: Sportssjef Ronny Nilsen i Friidrettsforbundet. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer

Føler seg sviktet av Friidrettsforbundet

Idrettslaget Gular har tatt et oppgjør med doptrener.

(Dagbladet): Forrige uke ønsket Idrettslaget Gular i Bergen å tydeliggjøre sin antidopingprofil og sendte en fellesmail til alle sine medlemmer at ingen av klubbens medlemmer kunne benytte seg av den tidligere dopingtatte Aage Odfjell. Eller andre trenere som har vært involvert i doping.

Det medførte at løpstalentet Erik Hovlandsdal meldte seg ut av klubben. Hovlandsdal ønsket ikke at klubben skulle ta belastningen med at han valgte Odfjell som trener. Odfjells dopingskygge har nemlig blitt heftig diskutert i det bergenske friidrettsmiljøet, først og fremst på et nettforum.

Kan ikke åpne for Odfjell
Odfjell ble tatt for, og innrømmet senere årelang doping i 2005. Samtidig fant politiet en detaljert loggbok hjemme hos Odfjell som dokumenterte dopingen til en av utøverne han trente. På tross av dette ble ikke Odfjell straffet. Han var ikke medlem i et idrettslag, og dermed sto idretten igjen uten sanksjonsmidler.

Odfjell har siden vært aktiv som privat trener for utøvere i Norna Salhus i Bergen. Nå som Hovlandsdal i Gular ønsket å benytte seg av Odfjell valgte altså klubben å sette foten ned. For fortsatt å markere et tydelig antidopingstandpunkt.

- Vi kan i hvert fall ikke stille oss bak Odfjell. Vi vil ikke at tidligere dopere skal gjenreise seg i idretten vår. Vi ønsker ikke at idretten skal akseptere at Odfjell er trener, sier leder i Gular, Morten Straume til Dagbladet.

- Jeg syns det er trist at noen utøvere fortsatt har et forhold til Odfjell som trener.

Trenger flinke folk
Etter den siste tidens dopingavsløringer rundt sportssjefene Hølestøl og Kjærgaard i Norges Cykleforbund trodde Straume og Gular at de ville få støtte for denne holdningen sentralt i Norges Friidrettsforbund. Men i Bergens Tidende på søndag uttalte sportssjefen i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, følgende om saken:

- Aage Odfjell har skrevet under på at han plikter å følge idrettens regelverk. Vi ser at vi har en utfordring når det gjelder trenerkapasiteter i norsk friidrett. Samtidig er det viktig at de vi har, følger gjeldende regelverk.

- Så lenge det ikke er gitt livstidsutestengelse fra idretten bør folk få en ny sjanse, sa Nilsen.

Kom bardus på
Presidenten i Norges Friidrettsforbund, Svein Arne Hansen, mener det er viktig at også friidretten forholder seg til reglene som gjelder og at dopingdømte får en ny sjanse. Derimot er han undrende til Nilsens argument om mangelen på trenerkapasiteter bør åpne veien for Odfjell inn i friidretten.

- Den kom litt bardus på meg, den uttalelsen. Jeg har ikke følelsen av at vi mangler flinke folk, men Nilsen er jo tettere på disse tingene enn meg, sier Hansen til Dagbladet.

- Som forbund er vi ikke noe glad for å ha dopingdømte som trenere, og jeg må si at jeg har veldig sans for det Gular har gjort i denne saken. Vi støtter Gular fullt ut.

Savner tydelig etikk
Utøveren Odfjells dopingdagbok handlet om er utestengt på livstid. Men han var medlem av et idrettslag da han ble tatt. Odfjell er som kjent ustraffet av idretten for de samme forholdene.

Det er i denne gråsonen Gular lurer på hvordan de skal håndtere situasjonen. Gular har søkt og fått støtte fra idrettskretsen i Hordaland, men har ikke hørt noe fra forbundet om Odfjell-saken. Akkurat nå er Odfjell i ferd med å splitte det bergenske friidrettsmiljøet.

- Vi er veldig skuffet over at ikke forbundet selv går ut og bistår med hjelp til klubbene i sånne saker, sier Straume til Dagbladet.

- Forbundet har gjort det vanskelig for seg selv med Tysse-saken, men vi ønsker at de skal flagge en tydelig etisk holdning i disse spørsmålene, fortsetter Straume.

- Der føler jeg meg ikke truffet i det hele tatt, sier friidrettspresidenten.

- Jeg har gått i bresjen for både livstids- og fire års utestengelse for dopingbruk. Men klubbene ansetter hvilke trenere de vil, og om vi skulle gått inn og hatt meninger om trenere hadde det jaggu blitt bråk!