Reagerer på supersko

Føler seg tvunget

Karsten Warholm har nye, skreddersydde supersko til VM i Eugene. Det er han egentlig motstander av. Jacob Boutera er enig.

MODERNE: Selv om Karsten Warholm sannsynligvis har de beste skoene i verden, er ikke superstjerna helt fornøyd med utviklingen. Video: Løkås/Haarstad Vis mer
Publisert

EUGENE (Dagbladet): De siste åra har det pågått en skorevolusjon i friidretten.

De store utstyrsgigantene har utviklet sko med karbonsåler og andre tekniske hjelpemidler, som har gjort at rekordtider har rast. Først ute var gateløp, så langdistanse, og nå preger det alle distanser.

Det har skapt debatt og harme.

Nye supersko

Warholm selv har tidligere vært motstander av utviklingen.

- For meg har det vært et prinsipp. Jeg mener at løping ikke skal bli en utstyrssport, sa han til TV 2 i fjor høst.

Til tross for ønsket viste Warholm fram nye supersko, som er spesiallagd for den norske verdensrekordholderen, foran VM i Eugene.

Warholms team har følt seg «tvunget» til å være med på kappløpet. Skoa de brukte i fjor er avleggs allerede.

- I frykt for å være en hykler så har vi kanskje bygd de verste skoene på markedet, uttalte han til NRK, som først omtalte skoa.

Ville gjort det ulovlig

Overfor Dagbladet utdyper verdensrekordholderen sitt syn på saken.

Han mener at friidrett skal og burde være en veldig sammenliknbar øvelse, uten at sko skal prege resultatlistene og skape spekulasjoner:

- Jeg sa at jeg var mot utviklingen, og det står jeg for fortsatt. I trening synes jeg at folk kan bruke det utstyret de vil, men skillet går i konkurranser. Da jeg tok rekorden i Tokyo var den så bra at folk begynte å stille spørsmål med bane og sko. Jeg ønsker å beholde kredibiliteten til sporten, forklarer Warholm.

VISTE FRAM SKO: Karsten Warholm (t.h.) sammen med en rekke andre Puma-profiler i Eugene. Foto: Puma
VISTE FRAM SKO: Karsten Warholm (t.h.) sammen med en rekke andre Puma-profiler i Eugene. Foto: Puma Vis mer

Han fortsetter:

- Samtidig, etter å ha forsøkt den nye skoteknikken, så er de raskere, Men hadde de sluttet med det hadde jeg stått bak det.

- Hvis du hadde bestemt regelverket så hadde skoa du nå skal bruke vært ulovlig?

- Da hadde de nok det, ja.

- Så du er tvunget til å bruke dem for å være kompetitiv?

- Ja, det er sånn det er blitt.

GODE NYHETER: Bare dager før friidretts-VM braker løs i USA kom superstjerna Karsten Warholm med beskjeden alle har venta på. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK og Puma Vis mer

Spennende

Warholm påpeker også at han, til tross for grunnsynet, syns at det er en morsom prosess å delta i:

- Jeg jobber tett med Pumas utviklingsteam og har full støtte der, samtidig som jeg har med Leif som er «syk i hodet» og har mange kreative ideer. Når det først er blitt sånn, har er vi nok et bra team til å bygge de beste skoa.

VISER FRAM: DEtte er skoene Warholm skal bruke under VM i Eugene. Foto: Kristoffer Løkås
VISER FRAM: DEtte er skoene Warholm skal bruke under VM i Eugene. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer

Trener Leif Olav Alnes nikker enig:

- Grunnholdningen min er at jeg skulle ønske at alle løp barføtt, så det var mann mot natur, men det er ikke vi som lager reglene. Biomekanikeren i meg syns det er kjempegøy å utvikle sko, forklarer Warholm-trener Leif Olav Alnes til Dagbladet.

Støtter Warholm

Jacob Boutera forteller at skoa også er et tema på mellomdistanse. Han skal selv delta i VM på 3000 meter hinder, og sier at de ulike skomodellene konkurrere hardt om å få de beste modellene:

- Karsten ville helst at skoa skulle vært ulovlig. Hva tenker du?

VM-KLAR: Jacob Boutera. Foto: Kristoffer Løkås
VM-KLAR: Jacob Boutera. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg følger ham på det. Noe av sjarmen med løping er at det er veldig få faktorer annet enn din fysiske form. Sko er blitt en såpass stor snakkis at det tar fokus vekk og det blir spekulert i hvor mye det har å si.

Boutera ville også tatt grep, om mulig:

- Jeg er enig med Karsten. Hvis vi kunne ha reversert alt ville jeg gjort det, men når utviklingen først er i gang så handler det bare om å henge med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer