Brede Hangeland:

- Føles som en ny sjanse

Brede Hangeland (40) kom aldri til et mesterskap som spiller for Norge. Nå kan han gjøre det i rollen som «player manager» på landslaget.

AVGJØRENDE UKE: Norge kan være i fotball-VM tirsdag. Ståle Solbakken (foran) har gjort sin del av jobben som landslagstrener så langt. I støtteapparatet har han Brede Hangeland (bak). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AVGJØRENDE UKE: Norge kan være i fotball-VM tirsdag. Ståle Solbakken (foran) har gjort sin del av jobben som landslagstrener så langt. I støtteapparatet har han Brede Hangeland (bak). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

ULLEVAAL (Dagbladet): - Det er utrolig inspirerende og fint å få være med. Jeg har i hele mitt voksne liv hatt et brennende engasjement for fotballandslaget, sier Hangeland.

- Så kan du si at det mislyktes da det gjaldt som mest noen ganger som spiller. Men nå føles det som en ny sjanse å få være med og kanskje klare det, forteller 40-åringen til Dagbladet på Ullevaal stadion.

SPARRINGPARTNER: Brede Hangeland har en rolle som observatør under Norges treninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPARRINGPARTNER: Brede Hangeland har en rolle som observatør under Norges treninger. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Norge teller ned til de avgjørende kampene i VM-kvaliken mot Latvia (lørdag) og Nederland (tirsdag).

Hangeland hadde en høyprofilert rolle da han var kaptein for Norge. Han debuterte i 2002 og spilte 91 landskamper. Etter at han la opp i 2016, gikk han inn i en ny profilert rolle - denne gang som fotballekspert for TV 2.

På landslaget har han nå en nedtonet profil utad. Han er såkalt «player manager» i støtteapparatet. I praksis vil det si at han er en av Ståle Solbakkens viktigste sparringpartnere.

KLIPPE: Brede Hangeland spilte 91 landskamper for Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KLIPPE: Brede Hangeland spilte 91 landskamper for Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Om sin egen rolle sier Hangeland:

- Det er litt løs organisering. Enkelt forklart prøver jeg å gjøre alle de andre rundt meg så gode som mulig. Enten det er Ståle, Kent Bergersen (assistent) eller Andrew Findlay (analyse). Jeg prøver å forstå hvem folk er og få det beste ut av dem. I bånn har jeg en profesjonalitet og vinnervilje som Ståle og mange deler. Vi skal løfte dette opp til den samme tankegangen.

Han hadde en innholdsrik karriere som midtstopper. På CV-en står Viking, F.C. København, Fulham og Crystal Palace.

Solbakken berømmer Hangeland for et klokt fotballhode:

- På treningene er han mer en observatør. Det er jeg og Kent som kjører treningene, forteller han.

- Vi bruker Brede for alt han kan. Han var landslagskaptein i en lang periode. Han har spilt sammen med noen av spillerne her.

I MANESJEN: Brede Hangland i lett jogg på Ullevaal stadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I MANESJEN: Brede Hangland i lett jogg på Ullevaal stadion. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hangeland skal i utgangspunktet dra rundt og se kamper, og snakke med spillere. Men coronasituasjonen har gjort dette utfordrende. Svært mye av kartleggingen av spillere handler om å se videoer.

- Det blir noen timer med dette i løpet av uka. Vi prøver også å ha kontroll på dobbelt så mange spillere som det er inne på samlingen, forteller Hangeland.

Sammen med blant andre John Arne Riise gjorde han flere tapre forsøk på å komme til EM- og VM-sluttspill. Men det ville seg aldri, og Norge har ikke vært i mesterskap på 21 år.

Nå er landslaget ganske så nære. Med seier over Latvia og Nederland venter Qatar-VM neste år.

Veton Berisha og Fredrik Bjørkan måtte sendes hjem i går på grunn av skader. For øvrig er troppen intakt.

Og på Ullevaal blir det stinn brakke lørdag.

VM-KVALIK

Nederland861129-619
Norge852115-617
Tyrkia843119-1515
Montenegro832311-1111
Latvia81258-135
Gibraltar80083-340

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer