Følg stafetten direkte

Aukland, Estil, Hofstad og Alsgaard bryner seg mot resten av verden. Følg stafetten direkte her!

Hvilken stafett! Sjelden har et langrennsrenn tilbudt mye spenning som årets VM-stafett. Anders Aukland sleit fælt på første etappe, og Norge vekslet 42 sekunder etter ledende USA.

Frode Estil gikk Norge opp til medaljeplass på andre etappe, men tapte fire sekunder til svenske Matthias Fredriksson. Norge vekslet 28 sekunder etter Sverige.

- Det ble litt jag for å ta inn forspranget, og de gikk veldig fort på slutten av den første runden. Jeg synes jeg gikk et bra løp jeg, men Matthias gikk nok fort han også, sa Estil til NRK etter etappen.

Mesterskapsdebutanten Tore Rudd Hofstad hadde et hav av tid å ta igjen på Per Elofsson. Det klarte han nesten. Hofstad tok inn tre sekunder på Elofsson på etappen, men måtte se tyske Rene Sommerfelt på siden av seg ved veksling.

Dermed kunne Thomas Alsgaard og Axel Teichmann konsentrere seg om å ta igjen svensken sammen.

Lenge så det ut som om det ikke skulle gå. Svenske Jørgen Brink holdt unna i front, og det var ikke før etter drøye 7 kilometer avstanden begynte å minke. Men da minket den også enormt.

- Jeg hadde et håp hele tiden, for jeg syntes jeg kjørte hardt. Når vi så fikk vite at vi tok noen sekunder på bare noen meter skjønte jeg at han hadde gått på en smell, sier Thomas Alsgaard til NRK.

Og det var litt av en smell Brink hadde gått på. 25 sekunders ledelse ble spist opp på halvannen kilometer, og både Norge og Tyskland reiste rett i fra svensken da de tok ham igjen.

Så var det klart for et nytt spurtoppgjør i en langrennstafett. Denne gangen var det Alsgaard mot Teichmann.

Tyskeren var sjanseløs mot Alsgaards fantastiske spurt. Alsgaard kom først inn på et lange oppløpet, og Teichmann prøvde seg. Men Alsgaard svarte med en gang og det var egentlig aldri tvil om hvor gullet skulle ende.

- Spurten gikk egentlig greit, jeg hadde et lite feilskjær i starten av spurten, men så fikk jeg roa meg og reiste i fra, sier Alsgaard.

Det var klart for mer norsk jubel, og en gedigen svensk nedtur.

- Det føles som om vi har tapt gullet, og det er ikke noen god følelse, sier Per Elofsson.

4. etappe:

Sverige veksler 10 sekunder foran Russland. Norge veksler på 3. plass 22 sekunder bak Sverige. Tore Ruud Hofstad har tatt innpå Elofsson på 3. etappe.

Nå skal Alsgaard og Teichmann kjøre inn både Russland og Sverige.

Etter 1,8 kilometer på sisteetappen er Russland 10 sekunder bak Sverige, mens Norge ligger fortsatt 23 sekunder bak Sverige.

Tyskland og Norge er i ferd med å gå fra Estland, men de klarer ikke nærme seg Sverige noe ennå.

Sverige leder fortsatt med 23 sekunder på Tyskland og Norge etter fem kilometer på sisteetappe. Russland har tapt litt, og ligger 7 sekunder foran Norge.

Det virker nesten som om Tyskland og Norge har gitt opp å ta igjen svensken, og nå går de begge for sølvet.

Etter 6,8 kilometer leder Sverige med 25 sekunder på Norge og Tyskland. Gullet virker tapt nå.

Alsgaard kjører fryktelig nå, og ligger bare 14 sekunder etter svensken. Det er fortsatt et stykke opp til Sverige, og det er ikke så langt igjen til mål.

Jørgen Brink har stivnet totalt, og nå står det mellom Norge og Tyskland i denne stafetten!

Thomas Alsgaard beviste igjen at han er en rev i spurtoppgjør. Han svarte Teichmann på oppløpet og vant med 0,2 sekunder.

3. etappe:

Tore Ruud Hofstad er på vei ut på 3. etappe. Per Elofsson går for Sverige. Jaak Mae er 10 sekunder bak Hofstad, med Tyskland like bak.

Elofsson har fått en luke til Sveits og ligger 5,7 sekunder foran dem etter 1,8 kilometer. Norge ligger 28 sekunder etter Sverige. Tyskland, Russland og Estland har tapt et sekund til Norge opp til 1,8 kilometer.

Sverige går fort i tet, og Sveits har falt helt av. Norge er kjørt inn av Tyskland, Estland og Russland og forhåpentligvis klarer Hofstad å holde følge med trioen.

Sveits ligger 24 sekunder etter Sverige, Norge ligger ved runding halvgått etappe på 4. plass, 29 sekunder etter Sverige. Tyskland er på 3. plass.

Etter 6,8 kilometer på 3. etappe leder Sverige med 24 sekunder på Tyskland og Norge. Hofstad ser ut som om han ganske lett holder følge med Tyskland.

Hofstad har satt inn et lite rykk opp mot 7 kilometer, og ligger nå bare 22 sekunder etter Sverige. Tyske Sommerfelt ser ut som om han er litt mer sliten enn både Hofstad og russeren. Mae sliter også med å holde følge opp bakkene.

Russeren har stukket fra alle de andre, og Hofstad har igjen lagt seg bak både Estland og Tyskland. Nå ligger Norge på 5. plass.

Russland er bare 12 sekunder bak Sverige. Norge og Tyskland ligger ytterligere 10 sekunder etter Russland.

Kan Alsgaard og Axel Teichmann kjøre inn Jørgen Brink på siste etappe?

2. etappe:

USA veksler 3 sekunder foran Sveits. Tyskland og Sverige ligger nesten halvminuttet etter USA. Anders Aukland sender Frode Estil ut 42 sekunder etter USA på andre etappe.

Norge ligger på 10. plass etter første veksling.

Frode Estil har tatt inn et sekund eller to etter 1,6 kilometer på andreetappen. Norge ligger 36 sekunder bak USA, 19 bak Sverige.

Sveits har overtatt ledelsen i stafetten. Sverige og Tyskland kjører hardt like bak. Estil har gått Norge forbi Tsjekkia.

Norge ligger 26 sekunder bak Sverige som ligger på andreplass. Sverige og Tyskland kjører inn Sveits. USA har fått nok, og faller av. Russland er fortsatt med i tetkampen. Norge har veldig mye å ta inn på Tyskland og Sverige.

Estil har gått Norge opp til 6. plass ved halvgått etappe. Men det er fortsatt 26 sekunder fram til Sverige i tet.

Etter 6,4 kilometer er Norge 28 sekunder bak Sverige, Tyskland og Sveits. Men nå har Estil kontakt med USA og Russland og kommer til å gå Norge opp til 4. plass på etappen. Det er for langt opp til Sverige og Tyskland nå.

Sverige og Sveits kjører fra Tyskland ned mot stadion, med Sveits i føringen. Lenger bak har estiske Andrus Veerpalu fått opp farten og kjører inn Norge.

Tyske Schlütter har stivnet, og ligger 23 bak Sverige etter 8,7 kilometer. Norge ligger 32 sekunder bak Sverige.

Frode Estil har klint skikkelig til inn mot veksling, og nå ligger Norge på 3. plass, 25 sekunder etter Sverige og Sveits i teten.

1. etappe:

Anders Aukland staker Norge ut i ryggen på Finland. Aukland ligger på femteplass i bakkene ut fra stadion.

Russland leder foran Finland, Estland, Frankrike, og Norge. Svenskene har falt bak i feltet med Anders Sødergren.

Sverige har avansert i feltet og trekker sammen med Finland. USA og overraskelsesmannen Chris Freeman har også kommet fram i teten. Italia har lagt seg i ryggen på Norge.

Sødergren holder stor fart i tet, og har sammen med USA og Finland fått en liten luke ned til Norge, Russland og Italia.

Feltet er samlet igjen. Sverige leder foran Finland, Tyskland og USA.

Sveitsiske Reto Burgermeister har stukket i tet. Noen sekunder bak følger Sverige, Finland, og Tyskland. Anders Aukland har muligens små problemer med farta og faller bakover i gruppa bak de fire lagene i front.

Etter halvgått førsteetappe leder Sveits med 10 sekunder på resten av lagene. Anders Aukland har staket seg opp i ryggen på Sverige igjen, og dermed har Norge kontakt med feltet.

Sveits holder stand i teten. Aukland sliter litt med å tette luka til Sverige, USA og Tyskland, men har god kontakt med lagene foreløpig.

Freeman og USA nærmer seg Sveits i tet, mens Tyskland, Sverige og Norge ikke klarer å holde Freemans fart.

Aukland har sluppet tyskeren og svensken. Norge ligger rundt 7 sekunder bak de to. USA har overtatt ledelsen i stafetten, men Sveits ligger på bakskiene.

Aukland ligger over 27 sekunder bak USA etter 8,7 kilometer. Aukland ligger nå på 7. plass, etter blant annet Tyskland, Sverige og Russland.Anders Aukland skal åpne ballet i Val di Fiemme i dag. Stafetten er et av høydepunktene i skimesterskapene, og i dag er det herrenes tur.

Frode Estil går ut på den andre klassiske etappen, før sensasjonsmannen Tore Ruud Hofstad overtar i fristil. Til slutt skal Thomas Alsgaard sikre et nytt norsk gull. Men det blir knalltøft, og Alsgaard selv tror på et gedigent spurtoppgjør mellom Sverige, Tyskland, Italia, og Sverige.

Så kan alle som ikke har satt penger på motstanderne krysse fingrene for norsk gull.

Dagbladet.no følger stafetten direkte klokka 10.

SLIK GIKK DET I OL: Thomas Alsgaard spurtslo italienske Christian Zorzi i Soldier Hollow, USA i OL i fjor. I årets ski-VM kan det fort bli samme scenario.