- Folk blåste over ende

Birkebeinerrennet avlyst på grunn av ekstreme vindforhold på fjellet mellom Rena og Lillehammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ekstreme vindforhold på fjellet mellom Rena og Lillehammer gjorde at Birkebeinerrennet på ski måtte avlyses lørdag.

Birkebeinerrennet

Norges mest tradisjonsrike turrenn på ski. Fram til 1991 var start og mål annet hvert år på Lillehammer og Rena. Etter dette har Birkebeinerrennet hatt fast start på Rena og innkomst på Lillehammer. Birkebeinerrennet er 54 km og går i klassisk stil. Alle deltakere må bære sekk som veier minst 3,5 kg fra start til mål.

Kilde: Wikipedia

Rennstarten ble først utsatt på grunn av den sterke vinden, men juryen fant ut at det ville vært uforsvarlig å sende løperne opp på fjellet slik forholdene var. Derfor er årets Birkebeinerrenn avlyst, skriver NTB.

De første seks av totalt 17 puljer ble sendt ut fra start, men etter at løperne i disse puljene hadde gått i cirka 50 minutter ble de sendt tilbake til Rena igjen. Da ble også rennet definitivt avlyst. De som startet først, hadde da passert Skramstadsætra.

Blåste over ende 

Geir Olsen skulle egentlig startet klokka 08.35 i pulje sju. Pulje seks gikk etter planen, deretter fikk de beskjed om at det var utsatt en halvtime. Etter dette måtte de vente enda 15 minutter. 

- Vi fikk tilbakemelding om at løpere blåste over ende. De greide ikke å holde seg oppreist, forteller Geir Olsen til gd.no.

Meteorologisk intstitutt har ingen målestasjon på fjellet fra Rena til Lillehammer. Vakthavende meteorolog Arild Mentzoni sammenlikner forholdene der med Kvitfjell.

- På Kvitfjell blåser det nå 17 meter per sekund. Det er helt umulig å gå mot en så kraftig vind, sier han til Dagbladet.no.

<strong><b>AVLYST:</strong></b> For første gang i historien er Birkebeinerrennet avlyst. Foto: Birkebeiner.no
AVLYST: For første gang i historien er Birkebeinerrennet avlyst. Foto: Birkebeiner.no Vis mer

Iskaldt

Deltakerne fikk beskjed om at det blåste opp mot 30 sekundmeters vind oppe på fjellet. 

- Med en temperatur på -4,5 grader celcius, som det ble målt på Kvitfjell i dag, kan dette tilsvare en følt temperatur på -25 grader, sier Mentzoni.

- Folk blåste over ende

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer