-  Folk blir ikke kvitt meg så lett

Daniel Franck (30) har all grunn til å smile om dagen. Etter en sesongs pause tror snowboard-ikonet nå på OL-medalje i Torino.

AKER BRYGGE (Dagbladet): Fra en sesong i glemmeboka klinte Gjerdrum-mannen til med andreplass under verdenscupåpningen i half pipe i Valle Nevado i Chile sist torsdag.

-  Alle virker overrasket, unntatt meg selv. Det er utrolig hvor fort man blir glemt bare man har vært borte en sesong. Flere har spurt meg om jeg har sluttet, men folk blir ikke kvitt meg så lett. Det er fortsatt mer i meg som må ut, sier Daniel Franck til Dagbladet etter det sterke comebacket.

En ryggprolaps førte til at han var ute av spill i flere måneder i fjor. Samtidig følte snowboarderen behov for et avbrekk fra sirkuset han har vært blant hovedpersonene i siden han begynte å yppe seg i verdenseliten så langt tilbake som i 1993.

-  Jeg har vært med i så mange år, at det bare har vært sunt med en sesongs pause, for ikke å bli utbrent. Etter skaden har jeg bygd meg opp i ro og mak og har opparbeidet masse overskudd. Nå er det gøy og veldig befriende å konkurrere igjen, sier Daniel Franck.

-  Mer Jane Fonda

At han har holdt seg unna sirkuset en stund, betyr derimot ikke at han har ligget på latsiden.

-  Jeg har kjørt mye snowboard. Mest frikjøring, hvor jeg bare har kost meg. Og så har jeg gjort en del reklame og brukt mye tid hjemme med familie og venner. Det er utrolig viktig for meg. Den dagen jeg slutter er det de som fortsatt er der, sier Daniel Franck.

Andreplassen i Chile viser at han fortsatt må betraktes som en av verdens beste kjørere, selv om han naturligvis var litt spent på nivået da han dro på seg startnummer igjen. Sporten er fortsatt ung og i utvikling. Et dommersystem i stadig endring setter hele tida nye krav til førerne.

Foto: Jon Terje H. Hansen
Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

-  Stilen og estetikken forsvinner litt med dagens system, hvor man ikke lenger må ha med standardmanøvrene. Nå er det mer Jane Fonda. Mer slitsomt, med mer rå og dramatisk kjøring. Man må psyke seg opp noe helt jævlig før start. Men jeg ble ikke bekymret da jeg så hva som måtte til. Jeg følte ikke at jeg lå etter, sier Daniel Franck.

Får ikke kjøre alt

Han har hatt internasjonale pallplasseringer hvert år de siste 12 åra. I år fikk han den første allerede i den første konkurransen. Det gjør arbeidet og motivasjonen fram til Torino-OL til en lek.

-  Jeg har utrolig lyst på revansj etter det som skjedde i Salt Lake-OL, sier Daniel.

Han vant OL-sølv i Nagano i 1998 og lå an til en ny medalje i Salt Lake, etter å ha ligget på tredjeplass etter kvalifiseringen. I den siste treningsomgangen før finalen endte han på trynet og mistet bevisstheten en liten stund. I halvsvime kjørte han inn til 10. plass i finalen.

-  Etter den gode kvalifiseringen var jeg sikker på å ta medalje i Salt Lake. Målet er helt klart å ta medalje i Torino, sier Daniel Franck.

Han er naturligvis ikke OL-uttatt ennå, men en god søknad er allerede levert inn gjennom andreplassen i sesongåpningen. Ulempen for Daniel Franck er at Norge bare har to plasser i verdenscupen, og Daniel har ikke krav på noen av dem fordi han ikke kjørte i fjor. Derfor vet han ikke engang om han får kjøre neste renn i verdenscupen i sveitsiske Saas-Fe 21. oktober.

Sviktet forbundet

I tillegg har han måttet røyke noen fredspiper med Norges Snowboardforbund, som ikke så blidt på at Daniel reiste hjem fra snowboard-VM i Whistler i Canada i januar i fjor uten å stille til start.

-  Jeg var nettopp tilbake etter et halvt år ute med skade. Forholdene der var helt for jævlige, med tåke og sprutregn ei uke i strekk. Jeg taklet bare ikke å komme tilbake til noe sånt. Og når man gjør én dårlig ting, så må man gjøre fem gode for at det blir glemt, sier Daniel Franck.

I dag er forholdet til den norske landslagsledelsen bra.

Og det ble nok ikke noe verre etter annenplassen i Chile ...

PEKER MOT TORINO-OL: - Etter skaden har jeg bygd meg opp i ro og mak. Jeg har opparbeidet masse overskudd, forteller Daniel Franck - her med sin Harley Davidson på Aker Brygge i Oslo.