- Folk blir skuffet om Petter er for snill gutt

Falun-arrangøren bryr seg ikke om andre nasjoners klager på Northug.

SHOWMANNEN NORTHUG: Det ble ramaskrik i Sverige da Petter Northug ploget opp og ventet på  Marcus Hellner på stafetten i Holmenkollen. Når verdenscupen avsluttes i svenske Falun neste helg håper arrangøren på nye sprell - men kanskje ikke like dristige som dette.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SHOWMANNEN NORTHUG: Det ble ramaskrik i Sverige da Petter Northug ploget opp og ventet på Marcus Hellner på stafetten i Holmenkollen. Når verdenscupen avsluttes i svenske Falun neste helg håper arrangøren på nye sprell - men kanskje ikke like dristige som dette. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): Foran fjorårets verdenscupavslutning i Falun knyttet det seg en viss spenning til hvordan Petter Northug ville bli mottatt av det svenske skipublikummet.

Selv håpet han på pipekonsert for å holde motivasjonen på topp - men i stedet skjedde det motsatte.

De mange stikkene mot nasjonalhelten Gunde Svan og andre svensker under OL var tilsynelatende glemt og tilgitt, og Northug toppet det hele med et ellevilt publikumsfrieri på oppløpet før han krysset målstreken først.

Forventer show
Neste helg er det på ny duket for verdenscupfinale i Falun. Og igjen har Northug vært gjenstand for negativ oppmerksomhet i svensk media, etter at han ploget over målstreken på VM-stafetten med en sjanseløs Marcus Hellner bak seg.

Men Falun-general Anki Kjellberg kan nærmest garantere at 25-åringen vil få en strålende velkomst av det svenske publikummet.

- I Falun er man begeistret for både Petter og Marit (Bjørgen). Petter har vært en yndling i Falun siden han slo gjennom her og vant sitt første verdenscupløp i 2006. Han er ambassadør for Falun-VM i 2015 og trenger ikke en gang tenke på noen kjølig mottakelse. Jeg tror mange her skammer seg over skriveriene etter stafetten, sier hun til Dagbladet.

Selv har hun et ambivalent forhold til showmannen Northug. For Kjellberg vil gjerne ha noen sprell, men ikke for mye av det gode.

- Det han gjorde i fjor, da han ledet stort og hilste på folk som sto langs oppløpet, var et herlig publikumsfrieri. Da tenkte folk at «han er med oss». Videoen av målgangen hans er blitt en klassiker her. Men jeg håper og tror han ikke lager noe rabalder.

FALUN I FJOR: Petter Northug håndhilste på et titalls tilskuere på oppløpet, ventet på franske Manificat og nesten Marcus Hellner også før han gikk i mål. Publikum elsket det - men arrangøren fikk klager fra andre nasjoner. Foto: SCANPIX/REUTERS/Anders Wiklund/
FALUN I FJOR: Petter Northug håndhilste på et titalls tilskuere på oppløpet, ventet på franske Manificat og nesten Marcus Hellner også før han gikk i mål. Publikum elsket det - men arrangøren fikk klager fra andre nasjoner. Foto: SCANPIX/REUTERS/Anders Wiklund/ Vis mer

- Hva legger du i rabalder?

- Han trenger ikke gjøre noen dobbelpiruett på mållinja. Men folk er nysgjerrige, hva kommer Petter til å finne på? Selv speakeren forventer nesten at han skal gjøre et eller annet. Om han ikke finner på noe blir det jo kjedelig. Det er på en måte hans dilemma. Han skal være en showmann. Folk går skuffet hjem om han bare er snill gutt. De likte godt det han gjorde her i fjor, sier Kjellberg.

Vil skaffe Northug svensk flagg
Det gjorde derimot ikke konkurrentene. Kjellberg røper at hun mottok noen klager fra andre nasjoner som satte liten pris på Northugs håndhilsing før han krysset streken drøye tre sekunder foran franskmannen Maurice Manificat.

- Det kom noen negative reaksjoner fra landslagstrenere på lagledermøtet og etterpå. Han irriterte de andre nasjonene mye mer enn publikum. Men det var ingen stor sak. Det han gjorde i Oslo på stafetten ga kanskje en litt dårligere magefølelse. Fullt så dristig trenger det ikke å bli. Jeg er selv glad i Petter, og han er den store favoritten til dattern min. Det er nesten litt slitsomt når kong Carl Gustav kommer og hun står med norsk flagg, ler Kjellberg.

Northug selv hadde et norsk flagg i hånda da han gikk i mål den siste dagen i fjor - og egentlig var han på utkikk etter et svensk flagg å ta med seg også.

- Jeg tenkte faktisk å ha med både et norsk flagg og et svensk flagg i mål, men det var ingen som ville gi meg et svensk, forklarte han etterpå.

Anki Kjellberg håper han får anlending til å gjøre det i år.

- Det ville blitt et heidundrende show. Men hva ville det norske publikummet sagt? Jeg skaffer gjerne et svensk flagg til ham, han skal få et stort et om han vil. Men da må han ikke sjikanere, men behandle det med glede og varme. Ellers tror jeg han brenner litt for mange bruer, det blir litt for ømt om han spøker med flagget. Men om han gjør det som en hyllest skal jeg med glede skaffe ham et svensk flagg, sier hun.

- Har alltid stilt opp for oss
Kjellberg mener Northug skal ha sin del av æren for at Falun ble tildelt ski-VM i 2015, etter at han takket ja til å være ambassadør.

GODE MINNER: Junioren Petter Northug tok sin første verdenscupseier på duathlon i Falun etter OL-vrakingen i 2006.  Han ble dermed  tidenes yngste mannlige verdenscupvinner.
Foto: Ulf Palm / SCANPIX
GODE MINNER: Junioren Petter Northug tok sin første verdenscupseier på duathlon i Falun etter OL-vrakingen i 2006. Han ble dermed tidenes yngste mannlige verdenscupvinner. Foto: Ulf Palm / SCANPIX Vis mer

- Blant en del svensker ble det satt spørsmålstegn ved at vi dro inn en nordmann. Men da var i Tyrkia og presenterte søknaden vår brukte vi Petter mye i presentasjonsvideoen, der han hyllet oss og sa vi burde bli tildelt mesterskapet. Han har alltid stilt opp i situasjoner hvor vi har trengt det, sier hun.

Rennleder i Falun, Tomas Jons, mener det svenske folk har fått et mer nyansert bilde av Northug i VM.

- Mediebildet av Petter har vært mer nyansert, de har vist mer av den ydmyke Petter jeg også kjenner. Han er to ulike personligheter, én i konkurransesammenheng og én utenfor, sier Jons.

PS! Northug er blitt småforkjølet etter VM på hjemmebane og står over verdenscuprennene i Lahti førstkommende helg. Det er imidlertid ingenting som tyder på at konkurransene i Falun neste helg skal være i fare.

VIL GI NORTHUG SVENSK FLAGG: Falun-general Anki Kjellberg ser gjerne at Northug gjør alvor av det han sa i fjor - og tar med seg et svensk flagg over målstreken sammen med det norske. 
Foto: Wiklund Anders / SCANPIX
VIL GI NORTHUG SVENSK FLAGG: Falun-general Anki Kjellberg ser gjerne at Northug gjør alvor av det han sa i fjor - og tar med seg et svensk flagg over målstreken sammen med det norske. Foto: Wiklund Anders / SCANPIX Vis mer