Folk elsker skiskyting

RUPHOLDING (Dagbladet): - Anders Besseberg skal ha 60 prosent av æren. Resten går til Kjell Kristian Rike og Jon Herwig Carlsen, sier Jacob Lund. DnBs sponsorsjef står i mengden av tusenvis av tilskuere på skiskytterarenaen og kjenner på den enorme stemningen.

Lund har fulgt skiskytterne i årevis, og sett en fantastisk forandring. Arkitekten bak revolusjonen er i første rekke nordmannen Anders Besseberg, president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). Han har fått god drahjelp av NRK-veteranene Rike og Carlsen, ifølge Lund.

Fra å være en miniidrett er skiskyting nå Mellom-Europas største vinter-TV-sport (og da er alpint medregnet), seertallene er enorme. Publikum strømmer til arenaene, sponsorene står i kø og pengene strømmer på.

- Ta også med at nivået er høyere enn noen sinne, smiler Besseberg.

Det er han som får det meste av æren for at gråstein er blitt til gull. Det vil han ikke snakke om. Men han har mye på hjertet likevel.

På TVs premisser

Besseberg har ledet an i en snuoperasjon knapt noen idrett har sett maken til. Det har gått fort. Men det har vært særdeles vellykket.

  • Konkurransene er kortere og mer intense.
  • I tre av fem øvelser er førstemann i mål vinner.

- Vi har forandret oss i nært samarbeid med TV. Helt bevisst, sier Besseberg.

- Men selv om vi har laget et produkt som er TV-vennlig, har vi så absolutt tatt vare på det sportslige, og alt har foregått med utøverne i sentrum.

- Har dere utøvernes støtte i alt dere har gjort, nye rennformer, tettere program, alt?

- Ja. Fire av de beste deltakerne sitter i løperutvalget. Vi samarbeider meget tett. Og jeg føler at vi absolutt har løpernes aksept.

IBU har i takt med utviklingen fått store inntekter. Det merker løperne godt. Hele 83 prosent av omsetningen går ut igjen i form av bonuser til løpere, arrangører og forbund.

Store penger

- Vi kunne tjent mye mer penger ved å gå inn i andre TV-avtaler. Men vi har valgt å fortsette med EBU. Det tror jeg er veldig riktig. Vi prioriterer å nå ut til flest mulig og utvikle oss enda mer framfor å tjene store penger på kort sikt. Jeg tror det vi driver med er riktig politikk på sikt, sier Besseberg.

Og tror han det, så har han nok rett i det også.