Kjetil Rekdal om norsk fotball

- Folk får bare kalle meg en tulling. Men jeg er ikke happy med det jeg ser

Mens Sverige og Danmark kjemper om plass i VM-sluttspillet, gikk Norge på trynet mot Makedonia. - Kampen døde bare ut. Det plager meg, sier Rekdal.

KRITISK: Kjetil Rekdal følger norsk landslags- og klubbfotball tett for Discovery. Han er nå på plass i Bratislava i Slovakia. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
KRITISK: Kjetil Rekdal følger norsk landslags- og klubbfotball tett for Discovery. Han er nå på plass i Bratislava i Slovakia. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BRATISLAVA (Dagbladet): Kjetil Rekdal (49) er ikke veldig fornøyd med det han har sett av norsk landslags- og klubbfotball dette året.

- Vi har fått noen brutale smeller, sier Discovery-eksperten til Dagbladet. Lørdag kommenterte han 0-2-tapet for Makedonia sammen med Kenneth Fredheim på Max. I går ettermiddag ankom duoen Bratislava. Tirsdag venter ny privatlandskamp mot Slovakia.

«Prosjekt Lagerbäck» ble nok en gang satt tilbake i helga. Der Per-Mathias Høgmo dekket seg bak at alt skulle bli bedre på sikt, uttrykte Lars Lagerbäck stor misnøye med tapet. Fasiten hans etter åtte kamper med Norge er tre seire, to uavgjort og tre tap.

Om landslagsåret sier Rekdal:

- Vi ble omtrent grisebanket mot Nord-Irland i Belfast (0–2). Vi fikk kjørt oss så mye i Tyskland at det var flaut å være der (0–6). Så har vi hatt noen hjemmekamper som har vært OK. Vi kan tape kamper som mot Makedonia. Men det er måten vi taper på som er urovekkende. Vi var ikke i stand til å slå tilbake. Vi var tannløse i opptredenen vår.

Langt unna

Kvaliteten på norsk fotball måles etter innsatsen mot internasjonal motstand. Per dags dato ligger Norge på 58. plass på FIFA-rankingen og virker ikke å være i nærheten av et VM- eller EM-sluttspill.

TV-DUO: Kjetil Rekdal (til høyre) og makker Kenneth Fredheim hadde ikke mye å juble over da Norge møtte Makedonia lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TV-DUO: Kjetil Rekdal (til høyre) og makker Kenneth Fredheim hadde ikke mye å juble over da Norge møtte Makedonia lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Rekdal rangerer Rosenborgs to kamper mot Ajax som et høydepunkt for norsk fotball i 2017. Seier 1–0 og 3–2 gjorde at laget kvalifiserte seg til Europa League.

- Det var en kanonprestasjon over to kamper. De spilte også bra mot Zenit St. Petersburg. Men når du sitter og ser hva de leverer i serien, er det så som så. Jeg så Rosenborg mot Aalesund for en uke siden (Aalesund vant 2–1). Det var fryktelig tynt, påpeker Rekdal.

Også Brann, Odd og Haugesund representerte Norge i Europa League-kvaliken, men ble slått ut tidlig i turneringen.

- Folk får bare kalle meg en tulling. Men jeg er ikke veldig happy med det jeg ser, sier Rekdal om tingenes tilstand.

For snilt

Helt siden han ble ansatt som landslagstrener i februar, har Lagerbäck uttalt at norske spillere er for snille. Han gjentok det samme på en pressekonferanse i Skopje før helga.

Til stede i salen var Kjetil Rekdal. Han likte det han hørte.

- Akkurat det tok jeg opp i 2000, da jeg kom tilbake fra Hertha Berlin. Jeg så hva som var i ferd med å skje i norsk fotball. Jeg reiser rundt og ser kamper i Eliteserien i år også. Nivået er tynt. Det er sjelden du ser en fotballkamp som er intens i 90 minutter med masse dueller og godt spill.

Rekdal fortsetter:

- Jeg tror vi må begynne å legge mye større vekt på det som skjer i lavere årsklasser. Vi må kreve mer. Spillerne må takle mer for å få en annen generasjon enn den vi har i dag. For meg ser det ikke ut som om det er farlig at vi taper mot Makedonia. Det er ingen desperasjon der vi prøver å utlikne. Kampen bare dør ut. Det plager meg.

Ny generasjon

Rekdal mener det er mulig å komme seg ut av hengemyra.

- Vi må begynne med spillerne vi kan jobbe med over lengre tid. Da tenker jeg på dem som er 10–12 år i dag og opp til 17–18. Vi må få fram en annen generasjon spillere. Tyskland måtte gjøre det etter 2000. De vant ingen kamper under EM i Belgia og Nederland og dro hjem som slakt. Så kom de tilbake i 2006 og hadde et bra lag under VM på hjemmebane. I 2010 kom generasjonen med Thomas Müller og alle var 22 år. De spilte fantastisk fotball under VM i Sør-Afrika. Du kan gjerne ønske noe i fotball. Når du ikke har det, må du utvikle det.

- Trenes det for lite i Norge?

- Ja, det gjør vi helt sikkert. Vi trener altfor lite på intensitet og kvalitet. Jeg høres sikkert negativ ut. Men jeg påpeker bare de tingene som er ekstremt viktig å ta tak i.

Balltap

Lars Lagerbäck legger seg flat etter prestasjonen på Philip II Arena i Skopje. Stadion - som har en kapasitet på 33 500 tilskuere - var omtrent folketom.

- Det ble for mange balltap. Forsvarsspillet var rufsete. I angrep sto vi ganske stille. Totalt sett var ikke dette bra. Vi skal aldri gjemme oss bak noe.

Privatlandskampen mot Slovakia i Trnava avslutter landslagsåret. Rekdal forlanger spillere som er på hogget i morgen:

- Jeg vil se et lag som har ærgjerrighet og sørger for en god prestasjon. Slovakia er et bedre lag enn Makedonia. Hvis vi møter opp på samme måte tirsdag, taper vi med mer enn 2–0.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer