- Folk gidder ikke å bruke energi og penger

Fotballekspertene forteller hvorfor folket svikter Nye Norge.

(Dagbladet.no): I ettermiddag er det trykt opp 12 750 billetter til Norge - Wales. Det betyr at Ullevaal neppe blir mer enn halvfull når Åge Hareide i kveld jakter sin sjuende strake seier med landslaget.

De som skal til Ullevaal får ikke se walisiske stjerner som Ryan Giggs (Manchester U), Gary Speed (Newcastle) og John Hartson (Celtic). De er skadd.

I stedet stifter det norske folk trolig bekjentskap med en stopperduo fra Cardiff, Danny Gabbidon og James Collins. Ikke hørt om dem, nei?

Du er ikke alene. Og det er trolig noe av årsaken til at folk velger bort landskamp i Oslo i kveld.

- De har 750 forfall, sier NRKs fotballekspert Jan Åge Fjørtoft til Dagbladet.no.

- Jeg tror BBC har et bra poeng når de melder at laget har tilsammen 100 landskamper, det samme som Henning Berg.

Ikke noe topplag

Tidligere agent og TV3-kommentator Erik Solér mener privatkampenes tid er forbi. I hvert fall som tilskuermagneter for Norge.

- Folk gidder ikke bruke energi og penger på kamper som ikke betyr noe. Se bare på Start. Når vi spiller treningskamper får vi 1000 tilskuere mot en motstander. Er det seriekamp kommer fem ganger så mange, sier Start-eieren.

Han kjenner ikke det walisiske laget, og trekker fram bare spiss Craig Bellamy som en god spiller.

- Det walisiske laget er ikke noe topplag, sier Soler.

Fjørtoft understreker at Wales er på gang. Laget har slått Italia i kvalik og spilt jevnt med Norges Ullevaal-motstander i april, Russland.

Men det var med Giggs og Hartson på topp. I kveld kan det bli Chris Llewellyn fra Wrexham som truer Thomas Myhre i Norge-målet.

- Wales-laget er ikke all verden, sier Fjørtoft som tror mange prioriterer tippeliga framfor betydningsløse landskamper.

- Jeg tror folk er blitt mer selektive.

Han tror det er blåøyd av Norges Fotballforbund å håpe på fulle hus i privatkamp.

- NFF må aksjonere. Det finnes barn i alle aldre som kunne vært på Ullevaal i kveld og fylt opp stadion.

Utsolgt bare én gang

Hos Norges Fotballforbund forteller billettsjef Knut Kristvang at de heller aldri har regnet med utsolgt Ullevaal i treningskamp. Det har bare skjedd én gang i senere tid, mot Italia foran EM i 2000.

Derfor er det salget nå helt normalt.

- Kampen mellom Norge og Sverige for to år siden trakk 20 000, mens det har kommet fra åtte til 15-16 tusen på andre privatkamper, sier Kristvang til Dagbladet.no.

Trolig Wales-lag (4-4-2): Coyne (Leicester), Delaney (Aston Villa), Williams (Reading), Gabbidon (Cardiff), Thatcher (Leicester) - Oster (Sunderland), Robinson (Portsmouth), Vaughan (Crewe), Parry (Cardiff) - Earnshaw (Cardiff), Bellamy (Newcastle).

Norge (4-2-3-1): Myhre - Basma, Berg (Lundekvam etter 15 min.), Johnsen, Riise - Andresen, Hoseth - Helstad, Solskjær, Gamst Pedersen - Sæternes.

VINNER OG VINNER:</B> Her slår Norge Russland 3-2. I dag er solgt enda færre billetter på forhånd enn til kampen mot russerne.
<B>BETYR IKKE NOE:</B> Erik Soler mener folk dropper privatlandskamper fordi det ikke spilles om poeng.
ETTERLYSER UNGDOMMEN:</B> Jan Åge Fjørtoft vil fylle opp Ullevaal med fotballgale unger.