- Folk gir blanke f... i EM-låta mi

Iglesias sjanseløs mot EMs store plage.

WIEN/OSLO (Dagbladet.no): Du har sikkert hørt det, at EM-arrangørene spiller White Stripes for full guffe på stadion i forbindelse med hver eneste kamp.

«Seven Nation Army» har tatt over totalt og nærmest blitt den offisielle EM-sangen.

«Duh dududu duh duh. Duh dududu duh duh», nynner publikum. Da tyskerne på høydramatisk vis slo Tyrkia i semifinalen, feiret fansen dette ved å nynne på «Seven Nation Army» rett etter kampslutt. De ropte ikke tyske rop eller sang tyske supportersanger.

De stemte i med The White Stripes.

Selv på toget er det umulig å få fred. Da Dagbladet.no tok tog fra Feldkirch til Wien i anledning Spania - Italia, greide spanske supportere å ta seg inn i konduktørvogna og kuppe høyttaleranlegget.

Derfra sørget de for å fortelle de reisende «sannheten» om Luca Tonis seksuelle orientering - til tonene av «Seven Nation Army».

Iglesias skjønner fansen

Enrique Iglesias har laget det som egentlig skal være den offisielle EM-låta, men den har blitt brutalt taklet av «Seven Nation Army». Heller ikke maskotsangen til Shaggy, «Feel The Rush», når opp.

UBEKYMRET: Enrique Iglesias ser ikke ut til å bekymre seg over at EM-sangen hans har havnet i skyggen av fotballfesten i Østerrike og Sveits der han poserer sammen med EM-trofeet på finalearenaen i Wien. Foto: EPA/Scanpix
UBEKYMRET: Enrique Iglesias ser ikke ut til å bekymre seg over at EM-sangen hans har havnet i skyggen av fotballfesten i Østerrike og Sveits der han poserer sammen med EM-trofeet på finalearenaen i Wien. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Dagbladet.no traff Iglesias i Wien to dager før finalen, og spurte han hva han synes om at hans «Can You Hear Me?» har havnet helt i skyggen av hitlåta til The White Stripes.

- Det er egentlig umulig å konkurrere. For eksempel lagde Nelly Furtado en strålende låt til EM i 2004, men du kan ikke konkurrere mot det som allerede er blitt en hymne for fansen. «Seven Nation Army» har vært der i mange år, mens EM-låten bare er noen uker gammel, sier Iglesias til Dagbladet.no.

Selv om han kan slå i bordet med en rekke nummer 1-hits på alle kontinenter, synes Iglesias det er så godt som umulig å forutse hva som vil slå an blant folk.

- Vi har forsøkt å lage en god sang som folk kan ha det moro til, men å lage en hymne folk vil synge med på har ikke så mye å gjøre med hva folk gjør i studio. Spania har sin egen sang, Tyskland har noen gode, det samme har Italia, Sverige og Hellas, legger han til.

Iglesias skal framføre den ukjente EM-låten på avslutningsseremonien søndag, og det var meningen at fredagens pressekonferanse først og fremst skulle handle om det musikalske.

I stedet handlet de aller fleste spørsmålene om fotball. Da en ungarsk journalist ville vite hva Iglesias mente om den avdøde ungarske fotballegenden Ferenc Puskas, forsøkte pressesjefen å gripe inn.

Men ble stoppet av en lite selvhøytidelig Iglesias.

- Du trenger ikke bekymre deg for sangen. Folk er her på grunn av fotballen. They don\'t give a shit about the song, flirte han.

- Folk gir blanke f... i EM-låta mi

Og hadde selvsagt helt rett.

Belgisk start

«Seven Nation Army» er førstesporet på plata «Elephant», som ble gikk ut av Detroit-rockerne The White Stripes i 2003. De tenkte nok ikke da at låta kom til å bli en tribuneslager i Europa fem år seinere.

Men det er egentlig ikke noe nytt at denne runger over fotballstadioner.

Det var Brugge-fansen som plukket opp de fengene gitarriffene og tok de med inn på tribunene for noen år siden. Så kom Roma på besøk, og de tok med seg ideen tilbake til Italia. På italienske tribuner ble melodien raskt en slager.

Og da Italia klatret til topps i VM for to år siden var låta en selvsagt vinner. Først sang de bare «Po po-po ...» og «De de-de ...» til melodien, før supporterne kom med teksten «Cam-pioni-del-Mon-do» (verdensmestere).

Denne versjonen ble spilt inn og klatret til førsteplass på italienske hitlister.

- Ingenting er mer vakkert i musikk enn når folk omfavner en melodi på denne måten, har Jack White i The White Stripes uttalt.

Siden har også blant annet Liverpool-fansen kastet seg på bølgen, og de bruker melodien for å hylle Javier Mascherano - og i desember dukket den faktisk opp som en stor gjenganger under Håndball-VM i Frankrike også.

Alternative kupp

Dette er ikke første gang de offisielle låtene blir vraket av publikum. Ricky Martins «Cup of Life» ble ingen stor supporterhit i 1998-VM og det ble heller ikke Anastacias «Boom» i mesterskapet fire år seinere.

Og husker du Herbert Grönemeyers «Celebrate The Day» fra 2006-VM?

Veldig ofte er det de alternative låtene som slår an og blir store hits.

En av fotballhistoriens mest kjente og beste låter er Baddiel, Skinner & The Lightning Seeds\' fra 1996. Simply Red lagde den offisielle EM-sangen til England «We\'re In This Together», men det var «Three Lions» som inntok tribunene, pubene og radioene - og den står fortsatt som en stolpe i fotballmusikkhistorien.

Enrique Iglesias-låta «Can You Hear Me?» er det neppe mange som vil høre etter sommerferien.

• Se Dagbladets anmeldelse av Enrique Iglesias\' EM-låt.