- Folk kan ikke være sinte på meg

Ronaldo forklarer vinglinga i stort intervju.

(Dagbladet.no): I går satte Sir Alex Ferguson punktum for sommerens overlegent største overgangssaga. Cristiano Ronaldo spiller også neste sesong for Manchester United.


I et omfattende intervju med den portugisiske avisa Publico, gjengitt av The Guardian, forklarer Cristiano Ronaldo hvorfor situasjonen har blitt så vanskelig, etter de kryptiske og til tider selvmotsigende uttalelsene etter Champions League-finalen og exiten fra årets EM.

- Jeg har ansvaret for at det ble så mye oppstyr. Jeg sa offentlig at jeg ønsket å dra til Real Madrid, og det var jeg som forårsaket problemene mellom de to klubbene, sier Ronaldo.


- Jeg visste at Real Madrid hadde kommet med et stort bud på meg. Jeg ville at Manchester United skulle akseptere budet, og jeg ville til Spania. Å nekte for det ville være uærlig, også overfor meg selv, fortsetter portugiseren.

Men Alex Ferguson satte seg på flyet til Lisboa tidligere denne måneden, tok en prat med den nyopererte vingen, og da skjønte Ronaldo at det ikke blir noen Real-overgang denne sesongen.


- Sir Alex hørte på meg, jeg hørte på ham, og vi ble enige om at det beste for begge parter er at jeg fortsetter på Old Trafford, sier han.

Terry-bommen forandret alt

Ronaldo bruker lang tid på å forklare hvorfor han har vært så uklar, og framstår som mer reflektert enn noensinne etter det som har fremstått som veldig mye vingling denne sommeren.

OPPNÅDDE ALT: Champions League-seieren i Moskva betydde at Cristiano Ronaldo hadde vunnet alt han drømte om med Manchester United. Først da begynte han å snakke seriøst om Real Madrid. Foto: AFP/SCANPIX
OPPNÅDDE ALT: Champions League-seieren i Moskva betydde at Cristiano Ronaldo hadde vunnet alt han drømte om med Manchester United. Først da begynte han å snakke seriøst om Real Madrid. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Særlig interessant er kanskje avsløringen om at dersom John Terry ikke hadde sklidd ved ellevemetersmerket i Moskva i mai, kunne vi sluppet all Real Madrid-pratet fra begynnelsen av.

- Hadde vi ikke vunnet Champions League ville jeg neppe tenkt tanken på å gå til Madrid. Men jeg følte jeg hadde hjulpet klubben å vinne alt, og jeg ønsket meg en ny utfordring. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg ønsker å spille i Spania, og spesielt i Real Madrid, så jeg følte at dette var det rette øyeblikket, sier Ronaldo.

- Alle i Manchester United kommer for alltid til å være i hjertet mitt. Men det var også fordi jeg vet at denne klubben er annerledes og menneskelig at jeg håpet mine ønsker og grunner ville bli forstått, sier han.

Penger ikke viktig

Alex Ferguson antyder i dag overfor Uniteds hjemmesider at det var muligheten for å tjene store penger som lurte Cristiano Ronaldo opp i stry.

- Fansen må forstå. Det er vanskelig når en ung gutt fristes av så mye penger, særlig en ung gutt fra Madeira som har måttet ta seg av familien siden faren døde, sier manageren.

Men dette avviser Ronaldo selv.

- Hvis dette bare handlet om penger, ville jeg aldri ha dratt. Da jeg var i Sporting hadde jeg mange lukrative tilbud, fra alle de store klubbene. Men Ferguson lovte å være veldig forsiktig med karrieren min. At jeg valgte United den gangen bør bevise for alle at penger ikke er avgjørende for meg, sier han.

- Folk kan ikke være sinte på meg

I stedet sier Ronaldo at det var nettopp Real Madrids superbud på ham som gjorde det enklere for ham å snakke ærlig om ønskene sine.

- Jeg kan si at en av grunnene til at jeg sa det jeg sa, var at jeg visste Manchester United ville få en rettferdig sum for meg. Den nevnte summen, som ville satt verdensrekord, ville vært en slags kompensasjon for gjelden jeg føler til United, hvertfall materielt sett, mener 24-åringen.

- Men dette handler også om familien min, og muligheten for å være bare en times flytur fra moren min var veldig fristende. Jeg må takle omstendighetene ved å spille langt unna, men det er vanskeligere for de jeg elsker mest, sier han.

Frykter ikke fansens reaksjoner

Under Ole Gunnar Solskjærs testimonial-kamp nylig viste flere fans sin tydelige misnøye med portugiserens flørting med Spania.

I en avstemning på supporternes nettforum Red Cafe i juli, svarte bare 11 prosent at de ønsket å beholde ham i klubben.

Ronaldo blir spurt av den portugisiske journalisten Bruno Silva om han nå frykter United-supporternes reaksjoner.

- For å være ærlig, nei. Jeg var kanskje litt naiv, men folk må forstå en ting: Da jeg kom til Manchester United som 18-åring var det som en drøm ble virkelighet, men selv da planla jeg å spille i England et par år, og så gå til Spania. Hvorfor skal jeg lyve om det? Folk kan ikke være sinte på meg for at jeg følger en barndomsdrøm, mener portugiseren.

Ronaldo blir i Manchester United enda en sesong. Hva som skjer etter det, vet trolig bare portugiseren selv og en skotte ved navn Ferguson.

VURDERER FRAMTIDA: Det blir en ny sesong i Manchester United. Men Cristiano Ronaldo drømmer fortsatt om en karriere i Spania og Real Madrid, og hva som skjer om et år vet ingen.
SOM EN FAR: Cristiano Ronaldo snakker i intervjuet om det spesielle forholdet til Alex Ferguson, og om hvordan han ble overtalt til å forbli i United.
ENDRET ALT: John Terry skled, Ronaldos bom ble ikke avgjørende, og Manchester United var mestere i Europa. Hadde Terry scoret ville aldri Ronaldo vurdert en Real-overgang i sommer.
FØRSTE TEGN: Etter Portugals EM-exit kom de første uttalelsene fra Cristiano Ronaldo som virkelig satte fart i overgangskarusellen.