-  Folk må følge bedre med

Fotballjentene er minst like feminine som andre jenter, mener landslagsspiller Marit Fiane Christensen (24). -  Det er på tide at folk henger med i utviklingen, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagens spørsmål: Hva synes du om kvinnefotball?

Marit Fiane Christensen

Født: 11/11-1980

Sivil status: Single

Klubb: Røa

Landskamper: Norge A og U21

Meritter:

2005: Sølv i fotball-EM

2004: Seriemester og cupgull med Røa

Posisjon: Midtstopper

Tidligere klubber: Asker, Larvik, Halsen

Yrke: Student

-  Hvis jeg møter nye folk og sier at jeg spiller fotball, spør de gjerne om jeg er blitt lesbisk og hvem på laget som er lesber. «Er det ikke rart å stå i dusjen med dem,» kan folk spørre om. Hadde jeg drevet med en annen idrett, hadde jeg aldri fått de spørsmålene. Stempelet sitter igjen fra langt, langt tilbake, sier Fiane Christensen til Dagbladet.

Fordommer

Til daglig spiller 24-åringen for Røa i Toppserien, hvor hun ble kåret til årets spiller av sine kolleger i fjor. Under EM i England i juni spilte hun alle kampene for de norske sølvjentene.

Hun møter ofte fordommer om at kvinnefotballen er fullstendig dominert av lesber.

Henge med

-  Det er mye færre lesber enn før, men det er alltid dem det blir fokusert på.

Det har media bidratt til, mener hun - gjennom store oppslag når kvinnelige fotballspillere har stått fram med en kjæreste av samme kjønn.

BYTUR:  Landslagsspiller Marit Fiane Christensen koste seg ute i et regnfylt Sommer-Oslo i går. Hun synes ikke det er like hyggelig at fordommene rundt fotballjentene fortsatt henger igjen. Foto: Kristin Svorte
BYTUR: Landslagsspiller Marit Fiane Christensen koste seg ute i et regnfylt Sommer-Oslo i går. Hun synes ikke det er like hyggelig at fordommene rundt fotballjentene fortsatt henger igjen. Foto: Kristin Svorte Vis mer

-  Bente (Nordby, landslagskeeper vår anm.) får for eksempel veldig store oppslag. At hun har stått fram er helt fint. Men folk klarer ikke å se nyansert på det og generaliserer alle sammen. Folk må henge med i utviklingen, oppfordrer hun.

Masse vakre

Linda Medalen var lenge Norges mest kjente kvinnelige fotballspiller, og sto åpent fram som lesbisk i 1999. Hun er enig i at det var langt flere lesbiske i kvinnefotballen tidligere.

-  Kvinnefotballen i Norge virker mye mer hetero nå. Før var det gjerne litt «traktoraktig», og lesbeandelen varierte mellom 20 og 40 prosent de fleste steder. Nå er det masse vakre jenter som spiller fotball.

-  Var det ikke slik før?

-  Da var det lenger mellom de vakre. Da jeg flyttet til Østlandet for å spille på Asker, ble vi kalt hestehalegjengen. Jeg hadde kort hår da jeg kom, men ble nødt til å spare til hestehale, sier Medalen og ler.

Ikke guttejenter

Landslagskaptein Solveig Gulbrandsen hadde piggsveis da hun spilte fotball som liten. Hun håper ikke fotballjentene blir sett på som mandige lenger.

-  Folk må følge bedre med

-  Det er ikke lenger sånn at man må være guttejente for å spille fotball. Fotball er den største kvinneidretten i Norge. Men det første mannfolk spør om, er fortsatt hvor mange fotballjenter som er lesbiske, sier Gulbrandsen.

Fiane Christensen synes fotballjenter er minst like feminine som andre jenter.

-  Vi er gjennomgående like feminine som alle andre. Det bør folk forstå nå, sier Marit Fiane Christensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer