OVER NÅ: Midt i avslutningsseremonien i BC Place i Vancouver fikk Petter Northug delt utgullmedaljen han tok på 50 km klassisk langrenn under Vancouver -OL. Tyske Axel Teichmann (th) fikk sin sølv og svenske Johann Olsson sin bronse. Avisene oppsummerer OL på hvert sitt vis.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
OVER NÅ: Midt i avslutningsseremonien i BC Place i Vancouver fikk Petter Northug delt utgullmedaljen han tok på 50 km klassisk langrenn under Vancouver -OL. Tyske Axel Teichmann (th) fikk sin sølv og svenske Johann Olsson sin bronse. Avisene oppsummerer OL på hvert sitt vis. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

«Folk med hjelm som driver med skliing»

Ikke alle er like opptatt av Petter Northug og OL.

||| (Dagbladet): Nattas avslutningsseremoni satte ikke bare et punktum for selve OL, men også et foreløpig punktum for Petter Northugs ordkrig med omverdenen - og spesielt Sverige.

Svenskene lar imidlertid ikke sjansen for et par siste oppslag rundt Northugs storkjeft gå fra seg, og både Aftonbladet og Expressen fikk med seg det meste av hva Petter sa etter gårsdagens femmil.

Expressen skriver om «Northugs hån» som de kaller det, om at Northug uttalte at han visste at bronsevinner Johan Olsson ikke kunne ta ham på oppløpet. Og Northug støttes av lagkamerat Odd-Bjørn Hjelmeset:

- Johan Olsson burde dra hjem og trene på spurt. Det er hans eneste sjanse om han skal ha noe å hente i framtiden, sier Hjelmeset.

Hån, ifølge svenskene. Det er vel grunn til å tro at Petter Northug ville kalt det fakta.

- Petter er jo så god at han vel får si hva han vil, fastslår Johan Olsson selv.

Et fenomen
En av dem som planla å knuse Northug på femmila var Andrus Verpalüu, men estlenderen hadde ikke den formen han hadde håpet på på forhånd.

Estlands trener Mati Alaver forteller at de hadde avtalt med tsjekkiske Lukas Bauer på forhånd at de skulle samarbeide for å slite ut Northug, men planen lyktes ikke.

- Northug er et helt særegent fenomen. Mange kritiserte Sovjetunionen for å trene utøverne sine for hardt, men selv russerne lot ikke juniorene sine delta på femmila - Northug gikk både NM og i Kollen. Media ville korsfestet trenerne våre for noe sånt, sier Alaver til epl.ee.

Men Northug har vist at det er mulig å trene hardt. Og Alaver har forøvrig tro på at 19-åringen Petr Sedov fra Russland, som gikk inn til 24. plass i går, kan nærme seg Northug innen et par år.

Skliing
Ellers i verden er det vel ganske tydelig at langrenn er en sport vi skandinaver er mest opptatt av.

Washington Post slår fast at Petter Northug tok femmilsgullet med sin vanlige taktikk med å «henge på teten i store deler av løpet, til han avgjør med sin uslåelige spurt», mens tyske Bild synes synd på Axel Teichmann som ble fratatt gullet på oppløpssida.

I Storbritannia kunne de åpenbart ikke brydd seg mindre.

Guardians kommentator Barney Ronday slår fast at vinter-OL i stor grad består av «folk med hjelm som driver med ulike former for skliing» - selv om det er skliing på høyt nivå det er snakk om.

Takk, Northug
Kanskje er det imidlertid Expressens Johanna Reimers som har det beste poenget i sin oppsummering.

- Et lite takk, Petter Northug, for hjelpen med bronsen. Og takk for alt snakket som jeg tror har fyrt opp både dine egne og de svenske løperne. Krigen mellom Norge og Sverige kommer alltid til å fortsette. Det er til en viss grad også nettopp dette som gjør at vi - to små drittland i den store sammenhengen - kan dra fra OL med 16 langrennsmedaljer fordelt mellom oss.

Og kanskje blir det stille i ordkrigen mellom Sverige og Norge en stund. Men snart er det jo Norge - Danmark i EM-kvalik i fotball...