Folk roper «ebola ebola» etter laget, hotellgjester ringer politiet og motstanderne nekter å ta spillerne i hånda

Slik stigmatiseres Sierra Leones landslag i fotball.

TILROP: Da Sierra Leone spilte mot Elfenbenskysten i september, måtte de tåle tilrop som «ebola ebola» fra tribuna. Foto: AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO / NTB Scanpix
TILROP: Da Sierra Leone spilte mot Elfenbenskysten i september, måtte de tåle tilrop som «ebola ebola» fra tribuna. Foto: AFP PHOTO / ISSOUF SANOGO / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Sierra Leones landslag forteller at det er alt annet enn morsomt å være fotballspiller og komme fra Vest-Afrika for tiden.

Ikke bare stigmatiseres laget, men spillerne må også tåle å ilegges karantene av egne klubber.

I august fikk laget beskjed om at de ikke får lov å spille kamper i hjemlandet inntil videre.

I helga spilte Sierra Leone kvalifiseringskamp til Afrikamesterskapet mot Kamerun, og hadde ingen god opplevelse, forteller de til New York Times.

Gjester tilkalte politiet Da laget var sjekket inn og kommet på plass på hotellet de skulle bo på under oppholdet, tok det ikke lang tid før ebola-frykten spredde seg blant de andre gjestene. Det hele endte med at noen av gjestene slo alarm og tilkalte politiet.

Spillerne ble da flyttet til et annet hotell - hvor de var de eneste gjestene.

- Man føler seg ydmyket, som søppel. Man får lyst til å slå noen, forteller lagets reservekeeper, John Trye til New York Times.

STIGMATISERES: - Det er ingen som ønsker å ha ebola i landet sitt. Men Sierra Leone er et land som sliter, og så gnir de det inn på den måten. Det er ikke rettferdig, sier en av Sierra Leones spillere. Foto: AFP PHOTO / PACOME PABANDJI / NTB Scanpix
STIGMATISERES: - Det er ingen som ønsker å ha ebola i landet sitt. Men Sierra Leone er et land som sliter, og så gnir de det inn på den måten. Det er ikke rettferdig, sier en av Sierra Leones spillere. Foto: AFP PHOTO / PACOME PABANDJI / NTB Scanpix Vis mer

Han forteller at de under oppholdet opplevde at folk på gata skrek «ebola» etter spillerne - noe som falt laget tungt for brystet.

- Det er ingen som ønsker å ha ebola i landet sitt. Men Sierra Leone er et land som sliter, og så gnir de det inn på den måten. Det er ikke rettferdig, sier Trye.

Avlyste kamp i frykt Ingen av spillerne har vært i hjemlandet siden juli, men opplever likevel at motstanderne ikke ønsker å bytte trøyer etter kampen, eller ta noen av dem i hånda.

I juli skulle Sierra Leone spille kvalikkamp borte mot Seychellene. Det at hjemmelaget trakk seg fra kampen og nektet Sierra Leone å komme på besøk, var en beskjed de først fikk da de var på vei ombord i et fly fra Nairobi, Kenya.

Seychellene trakk seg da fra hele kvalifiseringen
, istedet for å få besøk av Sierra Leone.

- Vi har også fått et brev fra immigrasjonsmyndighetene som sier at de ikke vil la laget til Sierra Leone entre landet. De ber oss utsette kampen på ubestemt tid, og vi føler da det er ryddigst av oss å melde avbud, sa fotballpresidenten på Seychellene, Elvis Chetty, i juli.

Da Sierra Leone spilte «hjemmekamp» mot Elfenbenskysten i Kongo i september måtte spillerne tåle å høre at «ebola ebola» ble skreket fra tribunene, samt plakater med «stopp ebola». Samme behandling fikk spillerne under lørdagens kamp mot Kamerun.

Får ikke møte på trening I tillegg til å ha fått målt kroppstemperaturen før hver frokost og middag, har flere av spillerne fått beskjed om at de må vente før de kan spille for klubblagene igjen, etter turen til Afrika.

John Kamara, som spiller for greske PAS Lamia, er bedt om å ikke stille på trening eller spille kamper for klubben på tre uker etter Kamerun-kampen, skriver BBC.

Det til tross for at spilleren har oppholdt seg i et land som ikke har hatt et eneste tilfelle av ebola, og Kamara opplyser at han ikke har vært hjemme i Sierra Leone på over ett år.

- Klubben har gjort det klart at jeg burde oppholde meg innendørs, og ikke møte på trening, forteller Kamara til BBC.

En annen av landslagets spillere forteller at han skjønner at klubblagene tar sine forhåndsregler. Forsvarsspilleren Kei Kamara forteller at han ble hos klubben sin i USA og droppet turen til Kamerun på grunn av alt ebola-oppstyret.

- Det som er trist er at vi blir behandlet som om vi har sjukdommen, sier Kei Kamara skuffet til New York Times.