70-0: I dag kommer Blackburn til Old Trafford og da er det igjen duket for å klappe Alex Ferguson inn på «Drømmenes teater» slik det ble gjort da han i høst feiret 25 år i managerstolen hos Manchester United. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK
70-0: I dag kommer Blackburn til Old Trafford og da er det igjen duket for å klappe Alex Ferguson inn på «Drømmenes teater» slik det ble gjort da han i høst feiret 25 år i managerstolen hos Manchester United. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK Vis mer

- Folk spurte oss hvorfor vi ikke kvittet oss med ham

Her er historien om Fergusons vei fra fattigdom til en av tidenes beste managere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MANCHESTER (Dagbladet): I dag fyller Alex Ferguson 70 år.

Verdens mest suksessrike manager vil motta ovasjoner fra et fullsatt Old Trafford. Feiringen opptar neppe jubilanten. Skotten har bare ett fokus: Å slå Blackburn.

Det er Fergusons ukuelige vinnervilje som har skaffet Manchester United 37 trofeer siden skotten påtok seg managerjobben høsten 1986.

Veteran Ryan Giggs forteller at sjefens enorme arbeidsmoral ikke er blitt mindre, selv etter oppnådd pensjonsalder.

I STORKLUBB: Ferguson spilte i Glasgow Rangers i to sesonger.
I STORKLUBB: Ferguson spilte i Glasgow Rangers i to sesonger. Vis mer

- Vi kan komme tilbake fra en bortekamp i Champions League klokka fire om natta. Likevel kan du være ganske sikker på at Alex Ferguson er først på treninga klokka åtte neste morgen og sistemann hjem, sier Giggs.

Alexander Chapman Ferguson ble født nyttårsaften 1941 i Glasgow, der han vokste opp. Han har selv fortalt hvor stor betydning foreldrenes tradisjonelle arbeiderklasseverdier har hatt for ham:

Ærlighet, anstendighet, disiplin og gode manerer.

Farens råd til sønnene var: Det er ingen vits å gjøre noe, hvis du ikke gjør det ordentlig.

MÅLFARLIG: Alex Ferguson
(22) smiler fornøyd
etter sitt hat trick for St.
Johnstone mot Glasgow
Rangers.
MÅLFARLIG: Alex Ferguson (22) smiler fornøyd etter sitt hat trick for St. Johnstone mot Glasgow Rangers. Vis mer

- Den største verdien i livet er å være født inn i en kjærlig familie. Folk sier at jeg vokste opp i fattigdom. Jeg skjønner ikke hva de mener. Det var tøft, men det var ikke fordømt fattig. Vi hadde ikke tv. Vi hadde ikke bil. Vi hadde ikke engang telefon. Men jeg syntes jeg hadde alt: Jeg hadde en fotball.

Talentakademiet
Unge Ferguson utmerket seg tidlig på skolelaget og ble invitert til Drumchapel Amateurs Club, et akademi der flere titalls skotske landslagsspillere fikk sin grunnopplæring av Douglas Smith.

Stjerner som Archie Gemmil, Kenny Dalglish, Andy Gray, Asa Hartford, John Robertson, John Wark, og Paddy Crerand er alle produkter av Smiths ungdomsakademi.

- Douglas lærte oss ikke bare fotball, han lærte oss også god sportsånd, konkurransementalitet, punktlighet og disiplin. Han viet utrolig mye av fritida si på oss.

Alex Ferguson debuterte som 15-åring for Queen's Park i 1957. Spilte seinere for St. Johnstone, Dunfermline, Glasgow Rangers, Falkirk og Ayr United. Et av karrierens høydepunkt var hans hattrick som førte til at St. Johnstone overraskende tok skalpen til Rangers i 1964.

FAMILIEN: Alex Ferguson
traff kona Cathy på dans i
Glasgow. Sammen har de
sønnene Jason og Darren.
FAMILIEN: Alex Ferguson traff kona Cathy på dans i Glasgow. Sammen har de sønnene Jason og Darren. Vis mer

Ferguson scoret 170 mål på 317 kamper i den skotske ligaen før han la opp i 1974 og startet managerkarrieren i East Stirlingshire og St. Mirren.

I 1978 overtok Alex Ferguson (36) managerjobben i Aberdeen. I hans andre sesong vant klubben seriemesterskapet og brøt dominansen til Celtic og Rangers for første gang på 15 år.

Nei til Arsenal
Alex Fergusons navn ble stadig nevnt når toppklubber jaktet ny manager. Han takket nei både til Tottenham og Arsenal. På flyet hjem fra Southampton 4. november 1986 stakk Manchester Uniteds styreformann Martin Edwards og direktør Mike Edelson hodene sammen.

United hadde tapt 4—1 i ligacupen og lå på en håpløs 19. plass i serien. Karene var skjønt enige om at Ron Atkinson måtte få sparken og de så to aktuelle arvtakere: Terry Venables, som hadde vunnet den spanske ligaen med Barcelona, og Alex Ferguson, som med små ressurser hadde gjort underverker i Aberdeen.

Neste morgen møtte Edwards og Edelson de to øvrige i styret, Bobby Charlton og Maurice Watkins på Old Trafford. Det tok dem kort tid å konkludere med at Alex Ferguson var førstevalget.

BRAGDEN: Alex Ferguson
løftet Aberdeen ut av Celtic
og Rangers' skygge og ledet
klubben til ligagull og Europa-
suksess. Her under den
skotske cupfinalen i 1983.
BRAGDEN: Alex Ferguson løftet Aberdeen ut av Celtic og Rangers' skygge og ledet klubben til ligagull og Europa- suksess. Her under den skotske cupfinalen i 1983. Vis mer

Styreformannen Edwards har skrevet kontrakt med Eric Cantona og mange andre av verdens beste fotballspillere som fikk stor betydning for United. Men ingen så viktig som den med Ferguson:.

Nå virker det som vi var veldig smarte, men ingen av oss kunne forestille oss hva som skulle komme: 37 trofeer på 25 år, 12 ligatitler. Det er helt utrolig, sier Edwards.

- Den heldigste avgjørelsen i klubbens historie, sier Bobby Charlton.

De fire i United-styret som hentet Alex Ferguson legger vekt på hvor viktig hans modernisering av Uniteds talentutvikling har vært.

FAR OG SUNNY: Ole Gunnar
Solskjær og sir Alex, de to utviklet
et helt spesielt «vennskap».
Sir Alex har også vært Sur Alex,
men det gikk stort sett bra for
nordmannen.

Foto: Keith Hammett
FAR OG SUNNY: Ole Gunnar Solskjær og sir Alex, de to utviklet et helt spesielt «vennskap». Sir Alex har også vært Sur Alex, men det gikk stort sett bra for nordmannen. Foto: Keith Hammett Vis mer

Det ble også avgjørende da suksessen lot vente på seg de første sesongene.

Uaktuelt å sparke
- Folk spurte oss hvorfor vi ikke kvittet oss med ham. Det var fordi vi visste hvilke framskritt han gjorde med rekrutteringsarbeidet. Vi så at Ferguson ledet klubben i riktig retning, sier Martin Edwards.

Han tilbakeviser den seiglivede påstanden om at Ferguson var nær ved å få sparken vinteren 1990, men ble reddet av Mark Robins seiersgoal mot Nottingham Forest i FA-cupen.

- Styret har aldri diskutert Fergusons framtid. Ikke en eneste gang har snakket om å erstatte ham, sier styreformann Martin Edwards, som i dag står i fremste rekke av gratulantene.

Kilder:
«Football Bloody Hell! The Biography
of Alex Ferguson»
«The Wit & Wisdom & Hairdryer Of
Sir Alex Ferguson»
Daily Telegraph.
The Times.
Daily Mail.

POKALHERREN: Alex Ferguson
har i løpet av sine 25 år som
manager i United løftet mange. Foto: 
 AFP PHOTO/ANDREW YATES
POKALHERREN: Alex Ferguson har i løpet av sine 25 år som manager i United løftet mange. Foto: AFP PHOTO/ANDREW YATES Vis mer

Sir Alexander Chapman Ferguson (CBE)

Født: 31. desember 1941 i
Glasgow, Skottland
Sivil status: Gift med Cathy,
tre sønner (Mark, Darren og
Jason)
Yrke: Manager i Manchester United

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer