- Folk trodde aldri de skulle oppleve dette

Fredrikstad i tabelltopp-rus.

(Dagbladet.no): I dag sto folk i Fredrikstad opp til en Tippeliga-tabell de kun har sett før de har våknet om morgenen de siste 42 årene.

Men selv om drømmen i øyeblikket er virkelighet, var det ikke rent spillemessig mye å glede seg over i går.

- Førsteomgangen er vel det dårligste jeg har sett av noe lag så langt i Tippeligaen. Det var så dårlig at jeg kløp meg i armen, sier TV 2-ekspert Egil Drillo Olsen til Dagbladet.no.

Drillo er fra Plankebyen, og spilte for FFK-rivalen Østsiden i yngre år. Men har vært trener i Fredrikstad, og gleder seg med bysbarna i dag.

- Jeg har jo litt hjerte for FFK, sier Drillo.

Stor stemning

Det har de fleste som kommer fra byen. For det er få byer som er så fotballgale som nettopp Fredrikstad.

- Stemningen er stor. Akkurat nå har jeg kjørt ut av byen, men jeg har snakket med mye folk på morgenen. Folk snakker om at de har fått oppleve noe de ikke trodde de skulle få oppleve. Halvparten av de som var på stadion har aldri opplevd FFK på toppen av tabellen før, sier speakeren på Fredrikstad stadion, Canal+-programleder Dag Solheim, til Dagbladet.no.

HER ER 42 ÅRS VENTING OVER: Andreas Tegström setter inn 2-0, og for første gang siden 1966 topper FFK tabellen etter at alle lag har spilt like mange kamper. Foto: Arnt E. Folvik
HER ER 42 ÅRS VENTING OVER: Andreas Tegström setter inn 2-0, og for første gang siden 1966 topper FFK tabellen etter at alle lag har spilt like mange kamper. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Han er en av mange Fredrikstad-fans som har fulgt klubbens opp- og nedturer - kanskje mest av det siste - siden laget sist toppet tabellen i 1966.

- Det er jo en sånn uvirkelighet for oss som har vokst opp med klubben og fulgt den siden sist den var på toppen. Vi var jo der da det var andredivisjon mot Grindvoll, Stabæk 2, Råde og Østsiden, sier Solheim.

Ingen trodde dette

En ting er at det er gått 42 år. En annen ting er at Fredrikstad ikke har hatt noe lett program i sesongåpningen.

- Når folk i Fredrikstad så at de to første bortekampene var i Bergen og Trondheim, var det nok ingen som trodde på serieledelse etter fire kamper.

Nå tror Solheim utfordringen ligger i å følge opp mot lagene man bør ta poeng fra - noe som ikke alltid er like enkelt. Første oppgave er bortekamp mot Lyn på søndag. Samtidig spiller tabellnabo Viking hjemme mot Vålerenga.

- Vi har vunnet på Lerkendal, da kan vi selvfølgelig vinne på Ullevaal også. Og hvis ikke Viking lager målfest, holder vi plassen. Og da kan Fredrikstad fortsette å toppe noen uker.

Varer neppe evig

- Folk trodde aldri de skulle oppleve dette

I de neste to rundene kommer nemlig HamKam og Aalesund - begge regnet som typiske hjemmelag - til Fredrikstad stadion. Deretter venter Godset borte og Stabæk hjemme.

- Det kan jo hende, men det er 26 runder og alle lagene skal møte hverandre to ganger. Rekkefølgen er ikke så viktig, sier Drillo.

Til tross for at han synes Fredrikstad har vært bedre i sesongåpningen enn de fikk vist i går, tror han ikke tabelltopp-lykken vil vare evig.

- Jeg blir veldig overrasket om de ligger der til ferien, sier Drillo.

Solheim er noe mer entusiastisk opptatt å nyte posisjonen mens man kan:

- Det er ingen som spretter sjampanjen ennå, men man må nyte øyeblikkene underveis. Hvis man bare skulle vente med å glede seg til serien er over og cupfinalen spilt, blir jo fotballen meningsløs, sier han.

Mer å gå på

Selv om humøret er på topp i Fredrikstad i dag, er man klar over at det ikke var noen festforestilling som ble vist på stadion i går kveld.

- Oppi det hele tenker man jo også fotballfaglig, at laget har mer å gå på. Folk i byen er opptatt av at det var en dårlig førsteomgang. Men også at man har innbyttere på benken som kan snu kampen. Å ha Raymond Kvisvik på benken er jo nesten luksus, mener Dag Solheim.

Han så kampen på nytt på video i natt, og er enig med Drillo i at det ikke var så mye å glede seg over. Men Kvisvik varmet:

- Det er sjelden jeg har sett en så dårlig fotballkamp to ganger. Men Raymond slo nesten ikke en feilpasning. Og han slo dem på alle mulige måter, men underskru, sideskru og knallharde rett fram.

PS: Fredrikstad lå på topp etter seieren mot Rosenborg sist lørdag med en kamp mer spilt enn de øvrige lagene. De toppet også tabellen i 1971 med flere kamper spilt enn motstanderne.

SUPER-INNBYTTER-RAY: Raymond Kvisvik kom inn og storspilte for Fredrikstad.
HJERTE FOR FFK: Tidligere FFK-trener Drillo måtte klype seg i armen under første omgang i går - så dårlig syntes han det var.
NYTER TABELLTOPPEN: FFK-supporter og studiovert i Canal +, Dag Solheim, menlder om høy stemning i Plankebyen i dag.