- Folk tror jeg er spinn gal, men jeg velger meg Zahid foran Ødegaard

Og nå vil Rekdal ha den nye VIF-stjerna på A-landslaget.

PÅ TV:
Vålerenga-Haugesund, TV 2 Zebra, kl. 18.55.

VALLE (Dagbladet): Vålerenga overtar tabelltoppen midlertidig dersom de slår Haugesund på Ullevaal stadion i kveld. Haugesund kommer fra 0-6 hjemme mot Rosenborg i forrige kamp, og er garantert revansjesugne.

For Vålerengas Ghayas Zahid (20) er det en ny anledning til å imponere i en fri playmakerrolle. Norsk-pakistaneren har vært sentral i VIFs to første seriekamper:

• Mot Strømsgodset i serieåpningen skaffet han først straffe til 2-1, før han var arkitekten i kontringen til 3-1.

• Borte mot Sarpsborg 08 forrige helg ordnet han ett poeng med utligningen til 1-1 på et velplassert langskudd.

- Mye mer synlig Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er så fornøyd med sin nummer ti at han ikke ville byttet han med noen. Heller ikke mot norsk fotballs mest omtalte og glamorøse navn; Martin Ødegaard (16).

Ødegaard fikk folk til å sperre opp øynene i Tippeligaen i fjor, før 16-åringen ble solgt til Real Madrid, eller - foreløpig - rettere sagt Reals B-lag Castilla.

Kjetil Rekdal følte - og føler - at han rår over en enda mer spennende spiller.

- I fjor sa jeg at Ghayas Zahid var mye mer synlig og produktiv for Vålerenga enn Martin Ødegaard for Strømsgodset. Da begynte folk å lure på om jeg var spinn gal. Men det var bare fakta. Ghayas scoret ni mål og hadde mange målgivende (fem), sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

Ødegaard scoret fem for Godset og hadde sju målgivende pasninger.

Benket i Ull/Kisa - Jeg hadde valgt Ghayas Zahid foran Martin Ødegaard i år også. Ja, det er også tre-fire års forskjell på dem, så det er ingen forkleinelse for Ødegaard.

Gjennombruddet i fjorårets sesong kom bare noen måneder etter at Vålerenga vurderte å sende unggutten ut på et nytt lån, etter at et to måneders utlån til Ull/Kisa bare var sånn passe vellykket.

Det ble en del benketilværelse på Jessheim også, og Kjetil Rekdal var usikker på om han ville finne plass og gi til Ghayas Zahid nok spilletid til å forsvare at han ble værende i Vålerenga.

- Potensialet hans var det aldri noen tvil om. Men Ghayas var bare involvert når han hadde ballen. Og når han fikk den, så driblet han til han mistet den. Vi måtte jobbe med å få han til å spille ballen fra seg, og få han til å bevege seg mer, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

Slo til for fullt - Derfor hadde vi seriøse diskusjoner på hvor lenge vi skulle vente på Ghayas. Vi visste at han kunne ta en plass på laget litt fram i tid, men skulle vi først sende han ut ut på lån igjen?

Vålerenga valgte å gi unggutten sjansen og tillit til å finne og utvikle sin rolle som en kreativ offensiv kraft som playmaker.

Tilliten ga nesten umiddelbar effekt. Ghayas slo ut i full blomst, og er har siden vært inne i varmen hos Rekdal.

- Selvskreven på landslaget Nå mener Vålerenga-treneren det er på tide at også A-landslagssjef Per-Mathias Høgmo får øynene opp for hva Ghayas Zahid er i stand til å skape på egenhånd og for medspillerne.
 
Neste mulighet er en privatlandskamp mot Sverige på Ullevaal stadion 8. juni.

- Jeg kan ikke skjønne at han ikke skal komme med i landslagstroppen mot Sverige, sier Rekdal.

- At Ghayas hører hjemme i A-landslagstroppen til Norge er en selvfølge. Han har vært en av Tippeligaens beste spillere siden i fjor, og han er mer produktiv og farlig enn en del av de spillerne som er der.

Få landskamper - Så hvorfor er han ikke der?

- Kanskje fordi han konkurrerer mot Martin Ødegaard, jeg vet ikke. Det kan være at de blir satt opp mot hverandre.

Ghayas Zahid har også blitt oversett på aldersbestemte landslag. Til tross for at han har vært langt framme på sitt alderstrinn hele veien, så fikk han først sjansen på G19-landslaget.

- VELGER MEG GHAYAS: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener Ghayas Zahid har vist mer som fotballspiller hittil enn Martin Ødegaard, til tross for at sistnevnte er solgt til Real Madrid og spiller på A-landslaget. Foto: NTB Scanpix
- VELGER MEG GHAYAS: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener Ghayas Zahid har vist mer som fotballspiller hittil enn Martin Ødegaard, til tross for at sistnevnte er solgt til Real Madrid og spiller på A-landslaget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Der står han med fire kamper.

Siden har han fått fem kamper for U21-landslaget, tre av dem fra start.

- Merkelig avgjørelse Rekdal synes det er rart at ikke landslags-Norge har benyttet seg mer av spilleren som kan tilføre sårt tiltrengt offensiv kreativitet.

- Jeg så på U21-landskampen mot Portugal (1-2-tap) i Drammen i fjor høst. Da satt Ghayas på benken, mens Martin spilte. Det var greit at Ødegaard spilte, men at Zahid satt på banken var ikke greit. Det var en merkelig avgjørelse, sier Kjetil Rekdal til Dagbladet.

Og legger til:

- Jeg skal ikke legge meg opp i laguttak på landslaget, men min oppriktige mening er at man må få de beste spillerne på banen. Og iallfall på utviklingslandslagene våre, for at de skal få kamperfaring.

Unorsk spillestil En forklaring kan være at Ghayas Zahid rolle som en fri og kreativ playmaker ikke tradisjonelt ikke har kledd et landslag som har sverget til dyp 4-5-1 med disiplinert sideforskyvning og fokus på overganger.

Zahids måte å spille fotball på er som skapt for lag som liker å ha ballen og forsøker å spille ut en motstander.

Kjetil Rekdal mener det ikke være noe problem for Høgmo å finne en plass til Zahid.

- Nesten umulig å stanse - Det er bare å ta ut de som er best, det. Ghayas er nesten umulig å stanse en-mot-en offensivt, selv om han ikke springer fra så mange. Og Høgmo spiller 4-4-1-1 eller 4-2-3-1 han også. Ghayas kan spille venstre kant eller han kan spille bak spissen, sier Vålerenga-treneren - og minner om at Zahid spilte venstre kant for Vålerenga ved flere anledninger i fjor.

- Ghayas måtte lære seg å spille venstre kant da Rasmus Lindkvist var skadet i fjor høst. Derfra kan han skjære inn i banen, og han hadde bare godt av den erfaringen, for han trenger å lære forsvare seg også. Det vi ser i år er en mye mer bevegelig spiller med enda større løpskapasitet. Men det er klart han er best sentralt i banen. Det er der han skal spille, sier Kjetil Rekdal om norsk-pakistaneren som tok nivået med en gang han fikk sjansen og tillit i Tippeligaen.
 

 
 
 
 

REKDAL-FAVORITT: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener Ghayas Zahid nå er en av de beste spillerne i Tippeligaen, og at han nå fortjener en plass på A-landslaget. Foto: hans Arne Vedlog
REKDAL-FAVORITT: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal mener Ghayas Zahid nå er en av de beste spillerne i Tippeligaen, og at han nå fortjener en plass på A-landslaget. Foto: hans Arne Vedlog Vis mer