- Folk tror jeg gir faen

Vibeke Skofterud gikk på byen én gang i sommer. Da gikk det skikkelig galt.

HUN DRØMMER OM å ta OL-gull i snowboard. Vibeke Skofterud ikke er helt som alle andre langrennsjenter.

- Jeg vil at folk skal vite at jeg er seriøs og målbevisst. Det jeg vil mest, er å bli best, sier Vibeke Skofterud.

Det er ikke så enkelt. Da hun slo gjennom med to sterke pallplasseringer i verdenscupen i fjor høst, ble hun umiddelbart framstilt som en annerledes og utradisjonell langrennsløper.

- Akkurat det har jeg ingenting imot. Å bli sett på som annerledes.

Men sånt har sin pris. Det har Vibeke fått erfare allerede, selv om karrieren som skistjerne er i den spede begynnelsen.

- DET ER JO NOEN ULEMPER med å være kjent, sier hun lett brydd.

- Ja vel, fortell?

- Ja, det er ikke så mye å snakke om. Jeg er jo ikke ofte på byen, men jeg var ute én gang i sommer, og da, eh, gikk det litt skeis.

Kort fortalt. Unge Skofterud hadde litt bakglatte festsko, sklei i ei trapp og falt forkjært. Festen var over, og nachspielet tok hun på legevakta.

- Du kan tro jeg har fått høre det etterpå. Folk liker å prate om folk som er mer kjent enn andre. Men det er jo sånn det er. Sladder er moro for folk. Gjør man en tabbe, så risikerer man prat.

Vibeke har allerede fått høre at hun er useriøs.

- Mange har nok et sånt inntrykk. Folk tror jeg går mye på byen og gir totalt faen. Men det er jo ikke sånn det fungerer.

FOR VIBEKE TRENER MER enn noen gang. Målet i første omgang er å gjøre det like bra som i fjor.

- Klart det, og jeg ser ikke noen grunn til at jeg ikke skal klare det. Jeg var sjuk et par uker i høst, men håper å ha gjort meg ferdig med det for i vinter. Før var jeg aldri sjuk. Aldri.

Toppidrettsutøvere setter seg ofte mål. Skofterud er ikke noe unntak.

- Jeg har lyst til å stå mer på snowboard enn jeg gjør nå. Først skal jeg ta tre OL-gull i langrenn i Torino i 2006. Så legger jeg opp, og satser på OL-gull i snowboard fire år etter, he, he. Jeg har lyst til å bli så god på brett.

Og der har du kjernen i Skofteruds personlighet. Hun er er leken. I alt hun gjør. Fram til hun var 16 år, spilte hun fotball på høyt nivå.

- Laget vårt, jentelaget til Askim, vant Dana Cup to ganger, og tok bronse i Norway Cup, sier hun stolt.

- Og du var selvfølgelig spiss?

- Ja, jeg var det. Og jeg var en mester til å filme til meg straffespark. Hvis jeg innrømmer at jeg fikset seks straffer det ene året i Norway Cup på filming, så tar jeg ikke hardt i, ler hun.

Trangen til å filme, sendte Vibeke inn i skuespillerarkivet til «Hotell Cæsar».

I FJOR SENDTE HUN INN SØKNAD om å være statist i den populære såpeserien.

- Jeg fikk faktisk tilbud om å være med i en episode. Problemet var at jeg måtte si nei. Den dagen de trengte meg var midt under NM på Høydalsmo i fjor, og jeg sto over fordi jeg var småsjuk. Så da tenkte jeg det ville gi helt feil signaler hvis jeg prioriterte å kjøre inn til Oslo for å være med på noe sånt rett før OL.

Dermed må hun utsette skuespillerdebuten. Foreløpig nøyer hun seg med å se på TV i sin nye leilighet rett ovenfor Holmenkollbakken i Oslo.

- Det ble enormt mye TV-titting de ukene jeg var sjuk i høst. Da så jeg på alt. Favorittprogrammet mitt er «71 grader nord».

- Men jeg må innrømme at jeg følger ganske godt med på «Hotell Cæsar» også, ler hun.

De som følger hotellsåpen, vet at det til enhver tid utspiller seg en rekke kjærlighetsintriger i serien. Handlingen kunne kanskje like gjerne vært skrevet inn i den norske skileiren. Vibeke har sjøl stått midt i en ryktestorm det siste halve året. Mange vil ha det til at hun og Anders Aukland er kjærester.

NÅ HAR DET GÅTT SÅ LANGT at hun mer enn gjerne ønsker å avkrefte ryktene.

- Jeg har fått tusen spørsmål om jeg og Anders er sammen. Det er vi ikke. Se, jeg legger hånda på hjertet når jeg sier det. Jeg er singel.

- Men det er jo gode nyheter for mange, at du er singel, mener jeg?

- He, he, jeg vet ikke det. Jeg synes det hadde vært fint å ha en kjæreste, jeg.

- Hvordan er drømmemannen?

- Aner ikke. Han trenger i alle fall ikke være rik. Hvor mye penger folk tjener, driter jeg i. Det viktigste er at han er snill, god, ærlig og trofast.

Eksen gikk sammen med henne på skigymnas. Men hun er ikke sikker på om drømmemannen finnes i skimiljøet.

- Jeg skjønner jo at folk finner hverandre i skimiljøet. Man reiser sammen halve året, fra november og hele vinteren. Men det kan jo være godt å ha noen å komme hjem til, godt å ha noen man kan prate med om noe helt annet enn ski.

- En som kanskje har fått med seg alle episodene av «Hotell Cæsar»?

- Ja, for eksempel. Det hadde ikke vært dumt, ler Vibeke.

SKIPRINSESSE: Vibeke Skofterud har vunnet mange tilhengere og fått to egne private sponsorer fordi hun framstår som norsk langrenns nye og mest spennende ansikt. Nå gleder hun seg til å vise verden at hun ikke var et blaff.