Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Allround-VM i skøyter

Folkefest heiet Lunde Pedersen frem til seier og ny banerekord

Sverre Lunde Pedersen tok førsteplassen og ny banerekord i 5000 meter på hjemmebanen til Sven Kramer. - Det var helt sykt å gå foran så mange mennesker, sier Pedersen.

SEIER: Sverre Lunde Pedersen feirer etter seieren på 5000 meter lørdag. Foto: AP Photo/Peter Dejong
SEIER: Sverre Lunde Pedersen feirer etter seieren på 5000 meter lørdag. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foran et fullsatt Olympia stadion i Amsterdam kjempet Håvard Bøkko, Simen Spieler Nilsen og Sverre Lunde Pedersen om gode resultater på 500 og 5000 meter lørdag.

- Det er magisk å gå her. 25.000 tilskuere, jeg har aldri opplevd så mange folk på skøyteløp før, sier Bøkko etter løpene.

Supergutten Lunde Pedersen er enig.

- Det var helt sykt å gå foran så mange mennesker, og jeg følte at mange heiet på meg også, sier Lunde Pedersen til NRK.

Et utendørs VM hvor Sverre Lunde Pedersen har store målsettinger om å slå storfavoritten Sven Kramer om gullet. Johann Olav Koss er siste nordmann med seier i allround-VM. Det skjedde i 1994 da han var best sammenlagt etter 500, 1500, 5000 og 10.000 meter.

Totalt skal utøverne gjennom fire distanser, 500 meter, 1500 meter, 5000 og 10.000 meter.

Sverre Lunde Pedersen åpnet med et godt løp på 500 meter, hvor han endte på femteplass, bare ett hundredel foran Kramer. Før dagens andre distanse, 5000 meter, åpnet himmelen seg og ga svært tøffe forhold for skøyteløperne. Likevel imponerte Pedersen med å ta ny banerekord på hjemmebanen til gullfavoritten.

- Det var stort. Da Sverre slo Sven Kramer på hjemmebane foran 28.000 tilskuere er vanskelig å sette ord på. En kjempeopplevelse, sier landslagstrener Sondre Skarli.

En liten motivasjonstale var på plass fra landslagstreneren før dagens løp.

- Jeg sa « i dag skal du slå Sven, Sverre,» og han var enig i det, sier Skarli.

Sverre Lunde Pedersen forteller hva som var planen.

- Planen var å sjå Kramer, ja. Det var krevende, og det er ute og da varierer rundetidene mer. Heldigvis hadde jeg nok krefter på slutten, sier Lunde Pedersen.

Ny banerekord

Sven Kramer tok først ny banerekord på 5000 meter på Olympia Stadion i pøsende regn. Tiden ble 6.34.15 og med det gikk han foran kollega Patrick Patrick Roest.

Så kom unggutten fra Bergen på banen. Sverre Lunde Pedersen leverte et kjempeløp med tiden 6.33.81.

- Han slår Sven Kramer på hjemmebane i Amsterdam. Hvor lenge har vi venta på dette her, sier NRKs ekspert Even Wetten.

Håvard Bøkko gikk inn til tiden 6.45.46, mens Simen Spieler Nilsen gikk inn til tiden 6.54.82.

- Det ble et jobbeløp når det regner og er vått på banen, sier Bøkko til NRK etter løpet.

Store mengder regn

Lørdag var det meldt 14 varmegrader og noe vind. Før 5000 meteren for menn meldte regnet sin ankomst. Store mengder nedbør lå seg på isen og det skapte problemer for skøyteløperne.

- Det ligger vann på størrelse med Ankerskogen svømmehall, sier NRKs ekspert Even Wetten.

Nederlandske Patrick Roest tok ledelsen etter første distanse på 500 meter. Da 5000 meter startet imponerte Roest med et kjempeløp, og det til tross for forholdene. Han gikk inn til tiden 6.37.07.

Sportssjef Lasse Sætre var mektig imponert over løpet til Roest.

- Det var utrolig sterkt. Han er bare sekunder etter banerekorden her. Han åpnet hardt, så jeg trodde han ville dø ut på slutten der, men han får en bra makker som hjelper. To sterke tider, men jeg tror vinnertida blir ned mot 6.30, sa Sætre.

Sætre ville at vannet skulle holde seg på banen mens de norske utøverne skulle gå også.

- Vi får bare håpe på at regnet fortsetter. Det ser ut som det yrer mer nå, det blir utfordrende dersom det begynner å fryse på igjen, sa Sætre.

- Men vi er utendørs, så vi får bare ta det vi får, avsluttet han.

Ett hundredel foran

500 meter var første distanse lørdag. Nederlandske Sven Kramer er storfavoritten til sammenlagtgullet. Han har ni titler i ryggen, og jakter sin tiende tittel denne helga.

Patrick Roest vant første distanse med tiden 36.97. Sven Kramer endte på en sjetteplass med tiden 37.43.

Det mente NRKs ekspert, Even Wetten, åpnet opp muligheter for Lunde Pedersen. Kramer tok VM-seieren i fjor med tiden 36.51, men da innendørs.

Sverre Lunde Pedersen sto fint i løpet, men klarte ikke helt å holde tempoet oppe. Han gikk inn ett hundredel foran tiden til Sven Kramer. Tiden ble 37.42.

- Nå er han i hvert fall foran Kramer, i fjor var han allerede bak på 500 meteren, sier skøyteeksperten Even Wetten.

Håvard Bøkko vinner sitt par og gikk inn til tiden 37.55.

- Jeg har ikke kjempestore forhåpninger til 500 meteren. Jeg har trent lite sprint i år, sa Bøkko til NRK før løpet.

Simen Spieler Nilsen var siste nordmann ut. Han leverer dagens raskeste åpning, men klarer bare 37.50 og en sjuendeplass.

Sverre Lunde Pedersen tok derfor femteplassen på første distanse. Bøkko endte på niendeplass.

Utendørs-mesterskap

Det som er spesielt med dette mesterskapet er at det kjøres utendørs på Olympia Stadion. Utendørsforholdene gjør at det blir vanskelig å levere gode sprintløp.

I forkant av mesterskapet mente Lunde Pedersen at værforholdene kan være til fordel for bergenseren.

- Det blir ikke drømmeforhold, og det passer meg. Jeg har gått på skøyter utendørs siden oppveksten, men det kan jo være at det ikke blir helt rettferdige forhold. Det kan kanskje være med og bikke det litt til min fordel, sa Pedersen til NTB.

NRKs ekspert, Even Wetten, mente at dersom det skulle begynne å regne, røyk gullsjansene til Lunde Pedersen.

Beste kvinne

Ida Njåtun var beste norske etter 1500 meteren lørdag. Hun gikk inn til åttendeplass, 4.04 bak japanske Miho Takagi med tiden 1.58.82 på førsteplass. Sofie Karoline Haugen endte på 16. plass.

Fredag åpnet Njåtun med en sterk sjetteplass på 500 meter. Seinere på kvelden tok hun 13. plass på 3000 meter med tiden 4.28.93.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!