Folkefesten

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Mens Moss spilte for drøyt 2000 i Tippeligaen, måtte Fredrikstad stenge portene til stadion en time før kampstart da rødbuksene møtte Kvik/Halden til seriefinale i går. Østfold-byene er som natt og dag.

Vi trodde nesten vi hadde kommet feil idet vi passerte portene til Fredrikstad stadion. 7013 tilskuere hadde presset seg inn på det gamle, ærverdige og tidligere så fryktede stadionanlegget. Det var ikke plass til en østfolding til.

To og en halv time før kampstart var det lange køer utenfor telleapparatene. En time og ti minutter før kampen startet måtte klubben stenge portene. Da var det ikke forsvarlig å slippe inn flere, og trolig ble rundt

3000 mennesker avvist ved portene den siste timen før kampstart.

Utrolig

- Helt utrolig. Det er fantastisk å ha så mange folk på tribunen. Og dette er naboer, venner, familie - folk jeg kjenner. Det er klart at klubbfølelsene blir sterkere da, sier stopper Tore Pedersen til Dagbladet.

Gamle fotballhelter på stadion Dagbladet snakket med under gårsdagens toppoppgjør, mener det ikke har vært så mange mennesker på stadion siden 1979, da 11000 mennesker så oppgjøret mot Pors.

- Vi kan ikke forvente noe mer enn dette. Jeg satt på benken og nøt kampen. Slike øyeblikk må både vi trenerne og spillerne ta vare på, sier assistenttrener Per Egil Ahlsen, mannen med verdens mest legendariske frisparkmål i en cupfinale. Han har 15 sesonger i klubben som spiller, er født et steinkast unna stadion og er nå assistenten til Knut Thorbjørn Eggen.

- Klubben har jobba med å rykke opp siden 1984, da vi rykka ned. I år ser vi endelig ut til å lykkes. Vi har ett bein oppe allerede, mener Ahlsen. Med fem kamper igjen er klubben ni poeng foran Kvik/Halden på annenplass.

- Vi roter ikke bort dette, fastslår en smørblid Knut Thorbjørn Eggen.

Sulteftret

Folket i Fredrikstad er sulteftret på toppfotball - og nå kan bare surr fra rødbuksenes side ødelegge opprykket til 1. divisjon.

Toppoppgjøret mot Kvik ble en folkefest og reine julekvelden for de som holdt med rødbuksene. Kvik yppet seg de første fem minuttene, så ble det Fredrikstad for alle penga. FFK ledet med to mål til pause, og så la de inn et ekstra gir. De rundspilte og maltrakterte svette haldensere og vant til slutt 7- 1.

Laget er trolig mer enn godt nok til å klare seg i 1. divisjon. Keeper Rino Hansen har mange års Tippeliga-erfaring, stopper Tore Pedersen har 48 landskamper og mange proffår ute i Europa. Kollega Tor Trondsen har både Tippeliga-erfaring og kamper i Champions League, mens eksproff Kent Bergersen er en av midtbanespillerne.

- Vi har gode kontakter, men vi har også vært dyktige og heldige når vi har hentet spillere, mener Knut Thorbjørn Eggen.

GOD, GAMMEL FOTBALLSTEMNING: Det eksploderte i Fredrikstad i går. FFK slo utfordrer Kvik 7-1, og nå herjer fotballfeberen i plankebyen.