Europa League-finalen mellom Arsenal og Chelsea

Folkehelt etter bestialsk drap

Henrikh Mkhitaryan dropper kveldens Europa League-finale. Bakgrunnen er det anspente forholdet mellom Aserbajdsjan og Armenia.

DØMT: Ramil Safarov ble dømt for drapet på en armensk soldat i Ungarn, men tilgitt av presidenten da han ble utlevert tilbake til hjemlandet etter åtte år i fengsel. Foto: NTB Scanpix
DØMT: Ramil Safarov ble dømt for drapet på en armensk soldat i Ungarn, men tilgitt av presidenten da han ble utlevert tilbake til hjemlandet etter åtte år i fengsel. Foto: NTB ScanpixVis mer
  • Arsenal - Chelsea 21.00 (TV 2)

Henrikh Mkhitaryan kunne ha vært en viktig brikke for Arsenal i kveldens Europa League-finale mot Chelsea. Armeneren har seks mål og fire målgivende på 25 kamper for «The Gunners» denne sesongen.

Men Mkhitaryan er ikke med i troppen til kveldens kamp.

Han turte rett og slett ikke å dra til Aserbajdsjan.

Lang konflikt

Det er et svært anspent forhold mellom Mkhitaryans hjemland Armenia og Aserbajdsjan. Bakgrunnen er konflikten om den omstridte utbryterrepublikken Nagorno-Karabakh.

De to landende har kranglet om Nagorno-Karabakh siden armenske separatister på 1990-tallet tok kontroll over republikken i en krig som krevde om lag 30 000 menneskeliv.

- Situasjonen langs hele den omstridte grenselinjen mellom styrker fra Nagorno-Karabakh og Aserbajdsjan er fortsatt ekstremt vanskelig, uttalte det armenske forsvarsdepartementets talsmann Artsrun Hovhannisyan i 2016.

Bestialsk drap

At forholdet er betent, og har fått personer til å gjøre ekstreme ting tidligere, er Ramil Safarov et levende bevis på. Safarov var i det aserbajdsjanske militæret på starten av 2000-tallet, og ble sendt til et språkkurs arrangert av Nato i Ungarn.

Det var opptakten til en forferdelig kveld i 2004.

I Budapest dro Safarov til en butikk og kjøpte seg en øks. Den brukte han seinere til å drepe den armenske soldaten Gurgen Margaryan. Det skriver blant annet Amnesty International og BBC.

Safarov tok seg inn på rommet til armeneren, som bodde i samme bygg, og hogde løs. Ifølge obduksjonsrapporten, kommer det fram at Safarov hadde gitt 16 hogg med øksa.

Det ene kappet nærmest hodet av den hjelpeløse armeneren. I den andre senga på rommet lå en ungarsk soldat, men han skal ha fått beskjed om at han var «trygg».

Etter det første drapet, forsøkte Safarov også å komme seg inn på rommet til en annen armener, men han ble stoppet og arrestert på åstedet.

Safarov tilsto drapet, og bekreftet i etterkant at han drepte soldaten fordi han var armener, og viste ingen anger. Han mente Margaryan hadde fornærmet landet og sa at han søkte hevn for drepte aserbajdsjanere i konflikten mellom de to landene fra 1988-1994.

Aserbajdsjaneren ble dømt til 30 års fengsel i Ungarn, men etter at han hadde sonet i åtte år, ble han utlevert til hjemlandet.

Der ble han motatt som en helt. Safarov ble frikjent, fikk en leilighet og fikk militærlønna for de åtte åra han satt fengslet i Ungarn.

Festscenene vakte stor oppsikt internasjonalt.

- Jeg har med stigende uro fulgt de siste dagenes økende spenning mellom Armenia og Aserbajdsjan, sa daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding i 2012

BLIR IGJEN HJEMME: Henrikh Mkhitaryan. Foto: NTB Scanpix
BLIR IGJEN HJEMME: Henrikh Mkhitaryan. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Stoppet på gata

Mkhitaryan har ikke uttalt seg om Safarov-saken, men det er liten tvil om at episoder som dette gjør at han og andre armenere holder seg unna Aserbajdsjan.

Arsenal bekreftet tidligere i mai at spilleren ikke ble med da London-klubben satte kurs mot finalen.

London-klubben har uttrykt bekymring rundt sikkerheten til den armenske midtbanemannen. Nylig ble Det europeiske fotballforbundet (UEFA) bedt om å garantere for Mkhitaryans sikkerhet, skriver NTB.

- Etter å ha vurdert alle muligheter har vi tatt den vanskelige beslutningen om at jeg ikke reiser med laget til europaligafinalen mot Chelsea, skrev han på Twitter.

I dag har det sirkulert videoer i sosiale medier som viser at Arsenal-supportere med Mkhitaryan-drakter ble stoppet av det lokale politiet i Baku.

I videoen ser man at politiet stopper supporterne, før de rolig gir og mottar en beskjed via en walkietalkie. Så fikk supporterne gå videre. Arsenal-spillerne hadde også planlagt å bruke drakter med Mkhitaryans navn på, men de ble stoppet av UEFA-regler, skriver Daily Mail.