Folkehelten Voeckler vant sin første Tour-etappe

Umåtelig populært i Frankrike. Hushovd tapte nye poeng til Cavendish.

ENDELIG! I sin sjuende Tour de France vant den populære franskmannen Thomas Voeckler omsider sin første etappe i dag! I bakgrunnen er hovedfeltet i gang med spurten. Cavendish tok tredjeplassen, Thor Hushovd ble nummer ti.Foto: Pascal Pavani, AFP/Scanpix
ENDELIG! I sin sjuende Tour de France vant den populære franskmannen Thomas Voeckler omsider sin første etappe i dag! I bakgrunnen er hovedfeltet i gang med spurten. Cavendish tok tredjeplassen, Thor Hushovd ble nummer ti.Foto: Pascal Pavani, AFP/ScanpixVis mer

(Dagbladet.no): Thomas Voeckler (30) ble folkehelt i Frankrike etter på heltmodig vis å ha forsvart den gule ledertrøya i ti dager i 2004.

Den alltid offensive Bbox Bouygues Telecom-rytteren har imidlertid aldri vunnet en etappe i rittet før i dag.

Og igjen var det offensiv kjøring som førte fram. Han satt i brudd sammen med fem andre ryttere nesten helt fra start av dagens femte etappe.

Drøye seks kilometer før mål, begynte rytterne i gruppa å støte på hverandre, og med litt under fem kilometer igjen satte Voeckler inn det avgjørende støtet.

En real opptur etter at alt gikk galt for Bbox-gutta i går. I dag var de bestemt på å forsøke å slå tilbake.

- Jeg kom først, og er veldig, veldig glad, sier Voeckler til TV 2.

Og på spørsmål om hva som er det største - gjennombruddet med de ti dagene i gult i 2004 - eller dagens etappeseier, heller Voeckler mot det siste.

- Det er fem år siden 2004, jeg var ung og hadde karrieren foran meg. Nå er jeg tretti år, og kan bedre sette pris på seieren, sier han.

Hovedfeltet gjorde oppe om tredjeplassen, som Mark Cavendish tok enkelt. Thor Hushovd ble nummer ti på dagens etappe, og tapte nye ti poeng til briten i den grønne trøya.

Ledet med ni minutter
Helt fra tidlig på dagens femte etappe satt den franske utbryterkongen Thomas Voeckler og fem andre ryttere i et brudd som var oppe i ni minutters forsprang på hovedfeltet.

ØKER FORSPRANGET: Mark Cavendish i grønt spurter inn til tredjeplass bak Mikhail Ignatijev, som var med i bruddet til Voeckler. Thor Hushovd (utenfor bildet) kjørte inn til tiendeplass.Foto: Laurent Rebours, AP/Scanpix
ØKER FORSPRANGET: Mark Cavendish i grønt spurter inn til tredjeplass bak Mikhail Ignatijev, som var med i bruddet til Voeckler. Thor Hushovd (utenfor bildet) kjørte inn til tiendeplass.Foto: Laurent Rebours, AP/Scanpix Vis mer

Med seg hadde populære Voeckler disse rytterne: Anthony Geslin (FDJ), Mikhail Ignatijev (KAT), Albert Timmer (SKS), Yauheni Hutarovic (FDJ), Marcin Sapa (LAM).

Avstanden stabiliserte seg på omkring fire minutter da Columbia-HTC og Garmin tok kontrollen foran i hovedfeltet.

Men også i dag ble det dramatisk i et parti med sterk sidevind. Feltet ble splittet i to, men de aller fleste favorittene både i spurt og sammendrag kom med i den første halvdelen.

Denis Mentsjov sto i fare for å ikke komme med, men klarte det. Tom Boonen var imidlertid maks uheldig. Quickstep-spurteren punkterte, og havnet bak den andre gruppa.

Støting i utbrytergruppa
De seks utbryterne var bare ett minutt foran kort før mål, men så satte de opp tempoet og jobbet forspranget opp i nesten halvannet minutt med 15 kilometer igjen å kjøre.

Med sju kilometer igjen var avstanden fortsatt på over minuttet. Så startet Ignatijev å støte på de andre i bruddgruppa, og Marcin Sapa måtte slippe.

Ignatijev satte inn et nytt støt og fikk ristet av enda en mann - Anthony Geslin.

Rett etter en rundkjøring snaue fem kilometer før mål satte Thomas Voeckler inn et støt som de andre ikke fulgte opp.

Rundt tre kilometer før mål, forsøkte Albert Timmer å ta opp jakten, men aldri å hente inn den franske folkehelten som kjørte inn i ensom majestet.