Folket falt for Aksel

Den nye alpinkongens drømmeår endte på sykehus. Nå har han fått pinnekjøttforbud, men skal være tilbake på ski i januar.

– De sier at «helsa er det viktigste du har». Jeg vet det er en superklisjé. Men det er en grunn til at det sies. Alt annet blir sekundært, sier Aksel Lund Svindal med et smil mens han sakte tar seg fram over isen på Sognsvann ved Toppidrettssentret.

Verdens beste alpinist.

Mannen som vant VM-gull i utfor og storslalåm i Åre.

Og verdenscupen sammenlagt.

Den samme 24-åringen som nå beveger seg som han er en åttiåring ute på søndagstur. Intervjuer foretrekkes stående.

– Smerten som var der i begynnelsen er borte. Nå er det mer ubehaget fra kuttet i baken. Men det går jo framover, sier en blid Aksel Lund Svindal.

Tutta-fan

Fornøyd tar han imot Nico Widerberg-statuetten som bevis på at han er vinneren av Folkets Idrettspris 2007.

VINNEREN: Aksel Lund Svindal (25 på 2. juledag) tar imot Nico Widerberg-statuetten for Folkets idrettspris i 2007. Alpinisten er trolig tilbake i skitrening i januar, men får trolig ikke lov av landslagsledelsen til å konkurrere mer denne sesongen. Foto: Henning Lillegård
VINNEREN: Aksel Lund Svindal (25 på 2. juledag) tar imot Nico Widerberg-statuetten for Folkets idrettspris i 2007. Alpinisten er trolig tilbake i skitrening i januar, men får trolig ikke lov av landslagsledelsen til å konkurrere mer denne sesongen. Foto: Henning Lillegård Vis mer

– Denne var jo fin. Det er kult at folk setter pris på meg, og at de blir underholdt, sier Svindal.

– Høydepunktene i sesongen var selvfølgelig VM i året og finalene i Sveits. Det overgikk alt, sier tidenes første prisvinner fra alpinistenes leir.

Golf-esset Suzann Pettersen fulgte Svindal til døra i leseravstemningen. Et stykke bak de to fulgte fjorårsvinner Ole Einar Bjørndalen og langrennsveteranen Odd-Bjørn Hjelmeset. Vinnerens egen stemme går til Suzann Pettersen.

– Jeg har veldig respekt for dem som gjør det bra i unorske idretter. Det hun har gjort er stort. Og jeg har aldri spilt golf, påpeker alpinisten.

Med sine utallige reisedøgn i året så er ikke Aksel Lund Svindal den første fyren du treffer på gata i gamlelandet.

– Jeg har nå merket at det har blitt litt mer oppmerksomhet. Det er stort sett bare hyggelig. Men jeg hadde ikke møtt dere eller TV eller radio på en kafé. Folk kikker og blir nysgjerrige da. Det trives jeg ikke så godt med.

– Du renner ikke akkurat ned kjendispremierene?

– Neeei. Jeg får en del henvendelser. Det er vel en fast gjeng som går på sånne ting, antyder han.

Folket falt for Aksel

– Er det en rå konsert eller noe sånn, så er jeg med jeg. Jeg var på moto-GP i Italia tidligere i år. Og det var jo bare kjempeartig.

I januar ble det tilnærmet landesorg i idretts-Norge da Kjetil André Aamodt la opp. Store alpinister som Ole Kristian Furuseth, Atle Skårdal, Lasse Kjus og Finken Jagge hadde også gitt seg.

Bra timing

Lenge var den atletiske romerikingen fra Kjeller spådd å ta over. Men der andre gjerne brukte en hel karriere på å skrive seg inn i historiebøkene, tok det Aksel Lund Svindal én halv sesong.

– Det var bra timing i forhold til at Aamodt la opp, ja. He-he.

– Jeg har jo blitt bedre og bedre etter hvert. Og jeg tok 2. plassen sammenlagt for to sesonger siden, sier Svindal før han for første og eneste gang der ute på isen letter på sin beskjedne fasade.

– Men det er vel ikke mange som har vunnet verdenscupen 24 år gammel. I alle fall ikke mange som har vært yngre.

Ski i januar

Det er heller ikke hver dag verdens beste alpinist tryner så grundig som Aksel Lund Svindal gjorde i Beaver Creek 27. november.

– Jeg skjønte jo at det ikke var helt bra da legen som kom til sykesenga og skulle oppsummere hva som var galt med meg, nevnte de fire bruddene i ansiktet til slutt. Liksom som en bonus. He-he.

– Dette var mitt første virkelige møte med helsevesenet. Jeg har brukket noen ribbein tidligere og fått skuldra ut av ledd. Men det var det, forteller Lund Svindal

Romerikingen fikk et så dypt kutt i baken at legene var redde for at indre organer var skadd. Og magen er ennå ikke helt juleklar. Sammen med et betydelig lavere aktivitetsnivå gjør det at 24-åringen sliter med å legge på seg de ti kiloene han mistet på sykehuset i Vail.

Nytt forsøk

I kveld skal han gjøre et forsøk.

– Matlysten er ikke stor uansett. Jeg får ikke spise pinnekjøtt, og må ta bort det verste på ribba, sier han.

– Mitt første mål er å få kroppen i form slik at den tåler hardtreninga. Det er ikke vits å irritere magen med 200 kg i knebøy nå. Jeg hadde håpet at jeg skulle kunne stå på ski i romjula. Men det blir det ikke noe av.

– Snakker vi om uker?

– Det blir i løpet av januar. Jeg får ta den tida jeg trenger. Likevel tror jeg det blir lettere å komme tilbake når jeg vet at jeg har vært på et veldig høyt nivå. Men jeg skal ikke si at jeg kommer tilbake på samme nivå med en gang.

– Det vil være respektløst overfor konkurrentene, sier Svindal.

Det setter nok også konkurrentene pris på.