Folket støtter Semb

Landslagssjef Nils Johan Semb må fortsette som landslagssjef. Det mener halvparten av det norske folk, ifølge en representativ meningsmåling utført av MMI for Dagbladet i går. Bare hver tredje nordmann mener at Semb bør gå av.

Måltørke og elendige resultater i VM-kvaliken til tross - dommen fra Ola og Kari er entydig: Semb har å fortsette til jobben er gjort. 614 nordmenn i alle aldre fra hele landet, likt fordelt på kjønn, svarte i går da Dagbladet ba MMI undersøke landslagssjefens posisjon på grasrota.

  • 50 prosent mener at Semb må bli. (Menn 51 %, kvinner 49 %).
  • 33 prosent mener at han bør gå. (Menn 41 %, kvinner 26 %).

Blant dem som definerer seg selv som svært interesserte i fotball, er støtten til landslagssjefen enda mer markert: 54 prosent mener at Semb er riktig mann for Norge. Her er naturlig nok vet-ikke-prosenten nesten null. Derfor mener 45 prosent at Semb bør gå.

Men, uansett: Diverse internettavstemninger og kommentatorhets etter Hviterussland-kampen er ettertrykkelig satt på plass. Folket har talt.

- Sjøl var jeg så skuffet etter kampen at jeg holdt på å grine, men jeg tror at ganske mange gjennomskuer kritikken - spesielt fra TV2 og VG - og skjønner at uflaksen har spilt Norge et stort puss i de siste sju kampene, sier Semb-forgjenger Egil Drillo Olsen til Dagbladet.

Refser de unge

Det er bare den yngste aldersgruppen - de mellom 15 og 29 år - som mener at Semb bør trekke seg.

- Var det ikke de som så mest på «Big Brother» også, da? Det må være den dummeste delen av befolkningen.

Sier Drillo, før vi forteller at den samme aldersgruppen er den som gir ham sjøl størst støtte som erstatter om Semb skulle gå.

- He-he. Ja, der ser du.

Semb var ikke tilgjengelig for kommentar i går, men keepertrener Erik Thorstvedt tror at sjefen blir glad for støtten fra folket.

- Det er et umennesklig press å være landslagssjef. Jeg tror at han tar imot alle positive drypp med takk, sier Thorstvedt.

Refser rikfolket

Geografisk er det bare i region Vestre (Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane) at det er flertall for at Semb bør gå av. I Bergen finnes også en av to store avisene som i går på kommentatorplass krevde Sembs avgang (Bergens Tidende). Dagsavisen er den andre. Ellers ga både Dagbladet, Adresseavisen og Aftenposten fortsatt tillit til Semb. VG hadde ingen mening.

Men en næringslivsleder som Trygve Hegnar mente i går at Semb måtte fjernes. Drillo har bare forakt til overs for næringslivsfolk som mener å vite noe om fotball.

- Toppene i næringslivet som engasjerer seg i fotball er jo blant de dummeste. De har ikke fotballkunnskap. Mannen i gata veit mer, sier Drillo.

Glade utfordrere

For Åge Hareide og Trond Sollied, to av de norske trenerne som ofte trekkes fram som mulige Semb-etterfølgere, er støtten til Semb grei å forholde seg til.

- Flott. Det ligger ikke i den norske folkesjela å sparke noen som ligger nede, sier Åge Hareide.

- Nils Johan er jo en flott type som har sympati. Ingen tvil om det. Men som landslagstrener er det resultatene man spiller etter. Hadde han vært bedriftsleder for Norsk Hydro, hadde han neppe fått fortsette, sier Trond Sollied.

Informasjonssjef Roger Solheim i Norges Fotballforbund sier dette om Semb-støtten:

- Dette er hyggelig og oppløftende. Særlig for Nils Johan personlig.

MMI-direktør Leif Henrik Husom mener at folkets støtte til Semb er et godt eksempel på at man aldri skal generalisere om befolkningen. Sjøl var han ganske sikker på at resultatet skulle bli motsatt:

- Det er bare å krype til korset, sier han. Om den massive Semb-hetsen i diverse nettavstemminger, sier han: - Det forteller at det bare er de som engasjerer seg veldig mye som melder seg på slike diskusjoner.

... I dag kan Semb trøste seg med at han ihvertfall har folket på sin side.