Folkets idrettspris: Endelig klarte Bjørgen å knekke Tour de Ski-koden

Det tok litt tid, men selvsagt klarte Marit Bjørgen (35) å knekke Tour de Ski-koden også.

ENDELIG: Marit Bjørgen hadde alt - unntatt en seier i Tour de Ski. Sist vinter falt den på plass også. Sammen med et par nye VM-gull og nok en sammenlagtseier i verdenscupen. Foto: Thomas Rasmus Skaug
ENDELIG: Marit Bjørgen hadde alt - unntatt en seier i Tour de Ski. Sist vinter falt den på plass også. Sammen med et par nye VM-gull og nok en sammenlagtseier i verdenscupen. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

(Dagbladet): I ni lange år hadde hun hatt en drøm om å vinne touren. Og hun hadde sikkert klart det også, om det ikke hadde vært for at hun hadde en lei tendens til å bli sjuk de gangene hun stilte opp.

Det ble snakket om at touren ikke var laget for Marit, at den favoriserte de lettere løpene, klatrerne.

Slikt prat trigger ei ambisiøs skidronning. Derfor gikk hun all in sist vinter - og fikk selvsagt fullklaff. Forspranget hun skaffet seg før den avsluttende «monsterbakken» var så solid at klatregeitene Therese Johaug og Heidi Weng var sjanseløse på å hente henne inn oppover slalåmbakken i Val Senales.

- Det er mye følelser inni meg nå, sa Marit til Dagbladet på toppen av den bakken i januar. 

Den siste skalpen Jenta som egentlig ikke hadde noen verdens ting å bevise hadde bevist at alt er mulig, bare en vil det nok - og trener deretter.

Tour de Ski var det eneste hun aldri hadde vunnet før. Nå hang den skalpen i beltet hennes også.

HYLLEST: Heidi Weng var bare en av mange som hyllet dronninga Marit Bjørgen etter seieren i Tour de Ski sist vinter. Foto: Thomas Rasmus skaug
HYLLEST: Heidi Weng var bare en av mange som hyllet dronninga Marit Bjørgen etter seieren i Tour de Ski sist vinter. Foto: Thomas Rasmus skaug Vis mer

- Det var mange som trodde at dette ikke skulle være mulig for meg. Selv visste jeg at jeg kunne klare det om alt klaffet. Og det gjorde det virkelig. Jeg er rørt, sa Bjørgen etter å ha fått summet seg en smule.

Og la til - som et understatement på hvor viktig det var for verdens mestvinnende langrennløpser å vinne en konkurranse til:

- Det har vært et slit, jeg har våknet hver morgen underveis, vært urolig, hatt vondt i magen og vært kvalm og uvel. Nå skal det blir deilig å våkne i morgen tidlig uten å være nervøs.

VM-gull Men sesongen var langt fra over for Marit etter suksessen i Tour'en. Faktisk hadde den knapt begynt.

Sammenlagtseieren i verdenscupen var i havn allerede før VM i Falun startet, og VM-målet sitt - et individuelt gull - innfridde hun allerede i åpningsrennet, ved å vinne sprinten.

Stefettgullet senere i mesterskapet var hennes 14. VM-gull, og gjorde at hun gikk forbi Jelena Välbe som tidenes mestvinnende kvinne i VM-sammenheng.

Legger vi til at hun avsluttet sesongen med å vinne tremila i Holmenkollen i mars, står vi igjen med en ny fantastisk sesong av tidenes aller største kvinnelige langrennsløper.

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus
2012: Magnus Carlsen
2013: Magnus Carlsen
2014: Magnus Carlsen


- Ja, det var en fantastisk sesong, oppsummerte Marit selv, før hun proklamerte at hun skulle ta et friår og bli mamme denne vinteren.

Men, selv om familie er viktig og alltid har vært noe hun har ønsket seg, er lysten til å gå på ski så stor at du kommer til å se henne med startnummer på brystet igjen før du anner. 

- Jeg elsker jo å konkurrere, sier Marit Bjørgen.

CV

Marit Bjørgen


Født: 21. mars 1980
Yrke: Langrennsløper
Nominert for: Seier i Tour de Ski, to VM-gull, sammenlagtseier i verdenscupen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer