Folkets idrettspris: Gråt med storebror etter å ha sikret sitt første VM-gull

Thingnes Bøs store gjennombrudd.

BRØDRENES JUBELDAG: Johannes Thingnes Bø (22) tok sitt første VM-gull under mesterskapet i Kontiolahti. Seieren smakte enda bedre siden storebror Tarjei sikret seg bronse.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BRØDRENES JUBELDAG: Johannes Thingnes Bø (22) tok sitt første VM-gull under mesterskapet i Kontiolahti. Seieren smakte enda bedre siden storebror Tarjei sikret seg bronse. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Stem på din Folkets Idrettspris-kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut tre vinnere som får tilsendt gavekort til en verdi av 1000 kroner.

(Dagbladet): En tung norsk skiskyttersesong var på vei mot slutten. Ingen av de norske stjernene hadde vært i nærheten av å ta opp kampen mot den suverene franskmannen Martin Fourcade.

Det første individuelle VM-rennet var herrenes sprint. Spørsmålet var om de mangedobbelte verdensmestrene Ole Einar Bjørndalen, Emil Helge Svendsen og Tarjei Bø kunne sikre et etterlengtet norsk gull.

Det kunne de ikke.

Isteden var det unggutten Johannes Thingnes Bø som leverte - og det til de grader. Stryningen skjøt på seg en strafferunde, men gikk så fort at det var ikke bare på standplass det lukta krutt. Det gjorde det jammen meg i sporet også.

Trodde gullet røk Superrennet gjorde at Johannes fikk sin dåp. Lillebror Bø sikret sitt første VM-gull i herlig stil. Ned til canadiske Nathan Smith skilte det 12,5 sekunder.

EMOSJONELT: Johannes Thingnes Bø lot tårene trille da det ble klart at VM-gullet var hans. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
EMOSJONELT: Johannes Thingnes Bø lot tårene trille da det ble klart at VM-gullet var hans. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Men etter ni strake treff trodde Bø at gullsjansen røk da han misset på det aller siste skuddet.

- Jeg kjempet for gullet, men trodde ikke jeg ville vinne, for normalt må du treffe alle blinkene for å ta gullet. Men det var mye vind, og dermed mer bom enn vanlig, sa han.

- Det å vinne gull er sjukt, men det å vinne sammen med Tarjei gjør det emosjonelt og morsomt, sa han etter målgang.

Det var nemlig ikke nok med at Thingnes Bø, som hadde fått gjennombruddet sitt i verdenscupen sesongen før, vant. Han fikk med seg storebror Tarjei, som hadde slitt med sykdom hele sesongen, på bronseplass.

Det gjorde at det ble ekstra emosjonelt for de to gledessprederbrødrene. Johannes gråt i målområdet. Tarjei var tydelig rørt han også.

Takket storebror - Jeg kan takke Tarjei for gullet. Uten han hadde jeg ikke engang begynt med skiskyting, sa Johannes mellom tårene.

CV

Johannes Thingnes Bø

Født: 16. mai 1993.

Yrke: Skiskytter.

Nominert for: Vant sitt første VM-gull i skiskyting i Kontiolahti. Fikk også med seg en sølvmedalje på stafett og en bronse på mixed-stafett. Var også beste nordmann i verdenscupen sammenlagt (5. plass).

Tarjeis vinnerskalle er knallhard. Men etter å ha blitt slått av lillebror var det mer glede enn bitterhet som gikk gjennom hodet på ham.

- Han er en råtass. Jeg digger han som person og som utøver. Jeg synes jeg er god under press, men han der. Det er tydeligvis en som er vel så bra, sa Tarjei til Dagbladet om sin verdensmesterbror.

VM-suksessen stoppet imidlertid ikke der for Johannes Thingnes Bø. Han fikk også med seg en sølvmedalje på herrenes stafett og en bronse på mixed-stafett.

Da sesongen var over sto han i tillegg igjen som beste nordmann i verdenscupen sammenlagt. Med femteplassen var han eneste med norsk pass blant de åtte beste.

Tidligere vinnere av Folkets Idrettspris:

1990: Johann Olav Koss
1991: Johann Olav Koss
1992: Vegard Ulvang
1993: Drillos
1994: Johann Olav Koss
1995: Bjørn Dæhlie
1996: Vebjørn Rodal
1997: Rosenborg
1998: Drillos
1999: Håndballjentene
2000: Knut Holmann
2001: John Arne Riise
2002: Petter Solberg
2003: Petter Solberg
2004: Andreas Thorkildsen
2005: Thor Hushovd
2006: Ole Einar Bjørndalen
2007: Aksel Lund Svindal
2008: Håndballjentene
2009: Magnus Carlsen
2010: Thor Hushovd
2011: Cecilia Brækhus
2012: Magnus Carlsen
2013: Magnus Carlsen
2014: Magnus Carlsen


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer